Hirdetés
Nagyvilág

Nagy lehetőséget szalasztott el Európa:

:

Hirdetés

A hétvégén lezárultak az olimpiai selejtezők. Hivatalossá vált, hogy mindössze négy európai csapat vehet részt a tokiói olimpia kosárlabda tornáján.

Tokióban az európai női kosárlabdát Belgium, Franciaország, Spanyolország és Szerbia válogatottja képviseli. 2004 óta nem volt arra példa, hogy csak négy együttest ad az öreg kontinens. Nagyot fordult a világ, hiszen egy héttel ezelőtt ilyenkor még úgy vágtunk neki a selejtezőknek, hogy a kvalifikációs folyamat során másodszor hat európai gárda részvételére is nyílt volna lehetőség az ötkarikás játékokon. Nagy-Britannia és Svédország azonban nem tudott élni az eséllyel, így nem állt össze a nagy létszámú európai kontingens részvétele.

1996 óta rendezik az olimpiai női kosárlabda tornát 12 csapattal. Atlantában Ukrajna, Olaszország és Oroszország szerepelt. Sydney-ben volt először négy európai csapat, Lengyelország, Franciaország, Szlovákia és Oroszország. 2004-ben Athénban szintén négy gárda küzdött Európából. A házigazda Görögország, illetve Oroszország, Csehország és Spanyolország.

A következő nagy lépést 2008 és Peking hozta el öt európai résztvevővel. Oroszország, Spanyolország, Csehország, Lettország és Fehéroroszország küzdött a minél előkelőbb helyezésekért. 2012-ben volt példa először és eddig utoljára hat európai gárda részvételére: Törökország, Horvátország, Csehország, Franciaország, Oroszország mellé a házigazda Nagy-Britannia csatlakozott Londonban. Négy évvel később Rióban öt európai csapatnak szurkolhattunk. Név szerint Spanyolországnak, Franciaországnak, Szerbiának, Fehéroroszországnak és Törökországnak.

Az olimpiákon 1976 óta rendeznek női kosárlabda tornát. USA nyolc, Szovjetunió kettő, a Független Államok Közössége egy aranyérmet nyert. Ausztráliának van még öt érme, három ezüst és két bronz.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés