Hirdetés
USA

Nagy meglepetések nélkül zajlott a 2024-es WNBA Draft: Caitlin Clark játékjoga kelt el első helyen:

:

Fotó: WNBA

Hirdetés

Médiafigyelem szempontjából egy korszakos generáció korszakos WNBA Draftjára készültek az Egyesült Államokban, hiszen a profik közé lépett a minden létező egyetemi rekordot megdöntő és a mérkőzéseivel rekordnézettséget produkáló Caitlin Clark.

A 2024-es WNBA Draftnak a legendás Brooklyn Academy of Music adott otthont. Clark mellett Angel Reese, Kamilla Cardoso vagy éppen Cameron Brink is kiemelkedő egyetemi évek után készült az eseményre. Azt, hogy végül a profik között mit mutatnak és adott esetben milyen változást hoznak a sportág életébe, most még senki nem tudja megmondani. Egy azonban biztos, ha csak a töredékét realizálják annak a gazdasági lehetőségnek, ami az elmúlt évek alapján kirajzolódni látszik, már profitálhat belőle a női szakág.

Magán a Drafton sem a beszédekben, sem a csapatok választásaiban igazán nagy meglepetéseket nem láthattunk. Az biztos volt, hogy az Indiana Fever az első választás jogával élve Caitlin Clark játékjogára csap le. A Fever-nek rettenetesen gyenge évei vannak, de azzal, hogy belső posztokra tavaly a Drafton megszerezték Aliyah Boston-t és most érkezik Clark, egyértelmű esélyt kaptak a klub újjáépítésére. Korosztályos válogatottban már játszott együtt Clark és Boston, érdekes lesz figyelni, hogy a profik között miként működnek.

Másodikként a Los Angeles Sparks választott. A befutó pedig a várakozásoknak megfelelően Cameron Brink lett, aki előtt nem kisebb feladat áll, mint a Seattle-be igazoló Nneka Ogwumike távozása teremtette űrt kell(ene) betöltenie. Nagy feladatnak tűnik, de egy vérbeli kaliforniai lányról van szó, akit várhatóan a szurkolók imádni fognak. Steph Curry édesanyja Brink keresztanyja, így a családi kötelék és az egyeteme a Stanford is az államhoz köti.

A harmadik helyen a Chicago Sky választott és hozzájuk Kamilla Cardoso került. Kétszeres egyetemi bajnok a South Carolinával a brazil válogatott center, aki óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Nehéz körülményekből jól, angol nyelvismeret nélkül 15 évesen került az Egyesült Államokba és nem titkolt célja, hogy profi sportolói karrierjével a családját is támogassa. Az édesanyja is el tudott jönni Draft-ra. Az érzelmi húrokat leginkább itt pengették az este folyamán. Tették mindezt joggal.

Fotó: WNBA

Negyedikként ismét a Los Angeles Sparks jött és a Tennessee sztárjára Rickea Jackson-ra esett a választásuk. Az ötödikként a Dallas nem Aaliyah Edwards-ot hozta el, hanem az Ohio State növendékére Jacy Sheldon-ra csapott le. A legmagasabb pozícióban Draftolt Ohio State játékos lett ezzel Sheldon Kelsey Mitchell 2018-as második helye óta.

Aaliyah Edwards végül hatodikként kelt el és Washingtonban kezdheti profi karrierjét. Mellette egy másik UConn játékos is ott volt a drafton, Nika Mühl a második kör a második helyén a Seattle Storm alakulatánál landolt.

Visszatérve az első körre. Hetediknek jött ismét a Chicago Sky és Kamilla Cardoso mellé behúzták az LSU sztárját Angel Reese-t. Sok találgatás zajlott arról, hogy meglépik-e ezt a kettőst. Meglépték. Három évvel a klubtörténeti bajnoki cím után egészen új lendületet vehetnek velük, de amolyan 19-re lapot húzás esete ez.

Érdemes kiemelni európai szemmel, hogy a francia női kosárlabda nagy éjszakáján vagyunk túl, hiszen két feltörekvő játékosukra is az első körben csaptak le. Kilencedikként a Dallas Wings Carla Leitét szerezte meg, míg a tizedik választás jogával élve a Connecticut Sun Leila Lacan-t hozta be. Az első körben egy ausztrál játékos is elkelt, a 12. helyen Nyadiew Puoch játékjoga az Atlanta Dream csapatához került.

A 2024-es WNBA Draft végeredménye

Hirdetés