Hirdetés
Hirdetés
Európa

Nagy múltú csapatokkal bombaerős Euroliga selejtező Schio-ban:

:

Fotó: A. Nevado / FEB

Hirdetés

Szeptember 21. és 23. között rendezik az Euroliga selejtező tornáit. A napokban a sepsiszentgyörgyi csoportra figyeltünk, ahol az Atomerőmű KSC Szekszárdnak szurkolhatunk. Érdemes azonban kitekinteni a Schio-ban felsorakozó csoportra is, ahol az olasz, a spanyol és a francia bajnokság egy-egy topcsapata küzd meg a főtábláért. Nevezetesen a Famila Schio, a Valencia és a Bourges.

A Famila Schio tavaly ezüstérmet szerzett az olasz bajnokságban, ennek köszönhetően kényszerül Euroliga selejtezőre. Edzőváltás történt, Pierre Vincent visszatért Franciaországba és a helyét a jól ismert görög szakember George Dikeoulakos vette át. A keretet nézve az olasz mag (De Pretto, Crippa, Andre, Dotto, Keys, Sottana) maradt, ahogy Sandrine Gruda és Kim Mestdagh is. A WNBA után a Schio-nál kezdi európai karrierjét az idei draft 1/1-ese Charli Collier. Amíg nem érkezik meg, Gruda és Mestdagh mellett két légiós lesz még. A lettek WNBA-s lehetőséget is kapó játékosa Kitija Laksa és az egykoron Győrben megforduló litván center Monica Grigalauskyte. A Schio összesen hat felkészülési mérkőzést vívott, melyből ötöt megnyert. Egyedül Porecben a Krasznojarszktól kaptak ki.

Fotó: Famila Schio

A Valencia az elmúlt évadban megnyerte az Európa Kupát, míg a spanyol bajnokságban ezüstérmes lett. Az új szezonból is van már egy trófeájuk, hiszen vasárnap este elhódították a Spanyol Szuperkupát. Az történelmi siker, hiszen ennek a klubnak ez az első felnőtt női trófeája Spanyolországban. A Valencia számára nagy fegyvertény, hogy a WNBA-ből mindössze egy játékos, az ausztrál válogatott Bec Allen hiányát szenvedik meg. Mindenki más a fedélzeten van és hosszabb ideje teljes kerettel edzenek. Ez egyértelműen látszódott is a hétvégén a tenerifei négyes döntőn. A készültséget tekintve más kategóriában versenyeztek, mint a riválisaik. A tavalyi csapaton sokat változtatni nem kellett, így az egységre sem lehet panasz. Laura Juskaite és María Pina távozott, míg Ángela Salvadores és Jana Raman érkezett. A Spanyol Szuperkupa MVP-je Cristina Ouviña lett, aki már a nyári válogatott tornákon is csúcsformában játszott. Összességében azonban a kiváló csapatteljesítmény emelhető ki leginkább, hiszen minden posztra két klasszissal rendelkeznek és kiválóan megoszlanak a terhek.

Fotó: A. Nevado / FEB

A Bourges-nál szintén csak két változás történt. Távozott a klubtól Alexia Chartereau és Magali Mendy. A kiváló francia válogatott center eligazolása nagy érvágás, hat Euroliga találkozón 31.5 perc alatt 13.3 pontot, 7.7 lepattanót és 1.7 gólpasszt átlagolt tavaly. A helyét Endy Miyem vette át, aki a Carolo Basket csapatától tért vissza. Ezt megelőzően kilenc éven át már erősítette a Bourges-t. Magali Mendy helyére pedig Keisha Hampton került, aki a CCC Polkowice színeiben átlagban 18 pont, 6 lepattanós szezont szállított Lengyelországban. A klubnál úgy futottak neki a csapat kialakításának, hogy többen élő szerződéssel rendelkeztek a 2021/2022-es évadra is. A lejáró szerződésű játékosaik közül pedig Elodie Godin, Elin Eldebrink, Kristen Mann, Alix Duchet és Sarah Michel is hosszabbított. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy semmit nem akartak kockáztatni és nem vágtak bele az ismeretlenbe új felállásban. WNBA-s játékosban pedig az időpont ütközések miatt nem is gondolkoztak. A Bourges-nál vegyes érzésekkel tekinthetnek az elmúlt évadra. Sokat küzdöttek a Covid miatti leállásokkal. Nem nyertek trófeát és az Euroliga csoportjukból sem jutottak tovább, annak ellenére, hogy buborék házigazdái voltak. A bajnoki alapszakaszban 20 győzelemmel és 2 vereséggel az élen zártak, ami sokat ért utólag. Ugyan a bajnokságot lezáró négyes döntőn elbukták az elődöntőt, de végül ezzel a harmadik francia Euroliga-helyet megkapták. Igaz, selejtezőt nem kerülhették el.

Fotó: Tango Bourges Basket

Menetrend

Szeptember 21., kedd
19:30 Valencia – Famila Schio

Szeptember 22., szerda 
19:30 Famila Schio – Tango Bourges Basket

Szeptember 23., csütörtök 
19:30 Tango Bourges Basket – Valencia

Hirdetés