Hirdetés
Európa

Nagy sakkjátszma az Euroliga negyeddöntők második meccsei előtt:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán a második mérkőzések következnek a női kosárlabda Euroliga – egyik fél második sikeréig tartó – negyeddöntő párharcaiban. Nézzünk egy kis körképet az első találkozók és a hétvégi bajnokik tükrében.

Magyar szemmel a legfontosabb a DVTK HUN-Therm és a Villeneuve d’Ascq csatája. A DVTK 17 pontos hátrányból felállva 78-66-os sikert aratott francia riválisa felett az első meccsen telt házas közönsége kiemelkedő biztatása közepette. A találkozót követően Kányási Vera csapatkapitány, Lelik Réka és Völgyi Péter vezetőedző is nyilatkozott lapunknak. Azóta a DVTK nagy csatában sikerrel vívta meg a TFSE-MTK elleni bajnokiját. A 64-58-as győzelem alkalmával Milica Jovanovic volt a kimaradó légiós, Darcee Garbin 19, Kányási Vera 17 ponttal zárt, de ki kell emelni Kaila Charles 13 és Monika Grigalauskytė 11 lepattanóját is.

A Villeneuve d’Ascq hétvégén a Studer Ágit soraiban tudó Carolo Basketnél vendégeskedett és 82-56-os sikert aratott. Náluk Kamiah Smalls, Kennedy Burke és Janelle Salaun is 15-15 pontot szerzett, de fontos megjegyezni, hogy a diósgyőri találkozón bokasérülést szenvedő Kariata Diaby is vállalta a játékot, 18 perc alatt 4 pont és 6 lepattanó került a statisztikai lapjára. Várhatóan szerdán is pályán lesz. Mindkét gárda rengeteg eladott labdával dolgozott (20, illetve 21 került rögzítésre a statisztikán), de a 37-25-re megnyert lepattanócsata, az idegenben értékesített 12 tripla, a hibátlan büntetőzés és az, hogy a 12 szerzett labda után 16 pontjuk született gyorsindításból, egyértelműen a Villeneuve d’Ascq javára billentette a mérleg nyelvét. Erre figyelni kell szerdán este is.

Fotó: FIBA.Basketball

A Fenerbahce és a Salamanca csatájában a címvédő török gárda került előnybe, miután 98-91-re nyerték az első találkozót. A Fenerbahce keretéből hiányzott bokasérülés miatt Emma Meesseman, de Kayla McBride (27 pont, 8 gólpassz), Napheesa Collier (21 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Yvonne Anderson (22 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) átvették a helyét támadásban. Még ezen a szinten is elengedhetetlen, hogy legyen egy kis plusz. Ez most Nikolina Milicstől jött, aki a kezdőben kapott helyet, 30 percet töltött a pályán és 15 pontot szerzett. A 8 mezőnykísérletéből 6 sikeres lett. Jó lepattanózással és extra triplákkal (26-ból 14 sikeres lett) kiválóan tartotta magát a Salamanca. Sőt, túlzás nélkül, joggal érezhetik úgy, hogy óriási esélyt szalasztottak el egy idegenbeli bravúrra.

A hétvégén a hazája bajnokságában a Fenerbahce Antalyában nyert 85-62-re. Írunk két nevet: Natasha Howard 20 ponttal és 12 lepattanóval, Kitija Laksa pedig 15 ponttal zárt. Elképesztően mély a Fener kerete, hogy ilyen kaliberű játékosok tudnak fellépni, miközben Kayla McBride-ot és Napheesa Collier-t nem kellett terhelni. A Salamanca eközben kiemelkedő hangulatú csúcsrangadón diadalmaskodott Zaragozában. A 73-69-es sikerük alkalmával többször elléptek 10 pont feletti különbséggel, de a Zaragoza rendre visszakapaszkodott. Arica Carter (26 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) extrája mellett Leo Rodriguez 13, Laura Gil és Alexis Prince 12-12 egységig jutott. Mezőnyből közel 50%-kal dobtak és kulcsnak bizonyult, hogy mindössze 11 eladott labdájuk volt. Ezek magas számával ugyanis az egész szezonban küzd a Salamanca.

Fotó: FIBA.Basketball

A Zaragoza együttesében a 17 pontos Vega Gimeno remekelt, míg Serena-Lynn Geldof jutott még 10 egység fölé. Leonie Feibich (2/8 – 25% mezőnyből) és Petra Holesinkska (2/7 – 29% mezőnyből) szenvedett támadásban. Jól semlegesítette őket a Salamanca és ez meghatározónak tűnt az összecsapáson. A Zaragoza az Euroliga negyeddöntőjében 79-62-re maradt alul a CBK Mersin otthonában. Akkor nagyon nem működött az Ortiz, Gimeno, Fiebich, Atkinson, Diallo nevével fémjelzett alapcsapatuk sem. Amikor ez az ötös volt a pályán, 3-16-ra maradtak alul, amit ilyen szintű összecsapáson egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. A Mersin először játszott Kahleah Copperrel és  Stephanie Mavungával a fedélzeten. Copper 20 pontot szerzett, de a 6/22-es mezőnymutatója minden, csak nem jó. A Mersin dobásainak egyharmadát vállalta. Kellett a Zaragoza rendkívül pontatlan játéka és ki nem kényszerített hibáik ahhoz, hogy ne kerüljön nagy bajba a tavalyi ezüstérmes.

Árulkodó, hogy az egyébként szintén rengeteg labdát használó Marina Mabrey is jobban gazdálkodott a lehetőségeivel, mint Copper, 9/18-at dobott mezőnyből, közte 8-ból 5 triplát. A hétvégén a bajnokságban a Cankaya otthonában rutinfeladatot hozott a Mersin. 96-72-re nyertek és a Fener-hez hasonlóan döntő volt, hogy minél többen fel tudjanak lépni vezérré az Euroligában kevesebb lehetőséget kapók közül. Ez szerencsére Kiss Virágnak is sikerült egy kiemelkedő dupla-duplával. Nagy hátrány, hogy nem tudott Euroligás felállásban gyakorolni a csapatuk, de azzal, hogy Kahleah Copper bekerült a meccskeretbe, vélhetően igyekeznek az egykori MVP-t jobban formába hozni és még inkább a gárda szerves részévé tenni.

Fotó: FIBA.Basketball

A negyedik párban az USK Praha 78-60-as sikerrel szerzett vezetést a Famila Schióval szemben. A Schio az Olasz Kupa elhódítása jelentette sikerélményből utazott a cseh fővárosba, de rögtön az első negyedben 25-8-as hátrányba került. A távoli dobásaikat (4/24) teljesen kivette a Prága. Nem voltak tiszta dobóhelyzeteik. Hiába jegyeztek fel náluk kétszer annyi, összesen 14 támadólepattanót, mint a cseheknél és hiába szereztek jóval több pontot második esélyből (15-4 volt az arány ebben a mutatóban a Schio javára), ezzel nem tudták ellensúlyozni a minden más téren mutatkozó hátrányukat. Ezi Magbegor (15 pont, 10 lepattanó) továbbra is MVP formában pattogtat. Ki kell emelni, hogy Emese Hof is dupla-dupla közelében járt a prágaiaknál, de az igazán extra Veronika Vorackova 14 pontja. Ráadásul mindezt úgy szerezte, hogy mezőnyből mindössze egyetlen dobást hibázott. Régen volt olyan, hogy ennyire minőségi hazai hozzájárulás érkezett Prágában cseh játékostól kulcsfontosságú meccsen.

Az Oblak, Cazorla, Vorackova, Ayayi, Magbegor ötösre nem volt válasza a Schiónak. A meccs negyedét (egészen pontosan 10 perc 21 másodpercet) játszott ebben a felállásban a cseh gárda és ekkor összesen 27-9-re bizonyultak jobbnak. Múlt héten szerdán ráadásul csapatszinten közel 50%-kal dobtak a prágaiak és a 29 mezőnykosarukra 26 gólpassz jutott. Amikor Natalia Hejkova aktuális csapatai ilyen erényeket csillogtatnak, akkor általában Euroliga Final4-t játszanak. Most is jó esélyük van erre. A hétvégén a KP Brno otthonában nyertek bajnoki rangadót a prágaiak, a 89-64-es sikerük azt jelenti, hogy ezúttal is veretlenül nyerték az alapszakaszt. A Schio egyedüliként az Euroliga negyeddöntősök közül halasztotta a hétvégi bajnokiját. Éppen Czukor Dalmáékkal, az Oxygen Roma Basket csapatával játszottak volna az olasz fővárosban. Érdekes lesz majd figyelni, hogy Juhász Dorkáéknak miként sikerül regenerálódni és feljebb tudnak-e lépni gyakorlatilag minden téren, mert a prágai meccs összességében egyoldalú volt.

MENETREND

EUROLIGA – negyeddöntő, 2. mérkőzések

Február 28., szerda

20:00 Villeneuve d’Ascq LM – DVTK HUN-Therm
20:00 Beretta Famila Schio – ZVVZ USK Praha
20:00 Casademont Zaragoza – Cukurova Basketbol Mersin
20:30 Perfumerias Avenida – Fenerbahce Alagoz Holding

Hirdetés