Hirdetés
Archivum

Nagy változások az EB-selejtezõbeli riválisunknál:

:

Hirdetés

Új fejezet kezdõdhet az utóbbi években sikert sikerre halmozó fehérorosz nõi kosárlabda válogatott életében. A 2010-es világbajnokság negyedik helyezettjénél egy teljesen új szakmai stábbal a fedélzeten, de már az elnyûhetetlen Natallia Marchanka nélkül készülnek az Európa-bajnoki selejtezõkre.

A fehérorosz válogatott életében a felejthetõen sikerült 2011-es lengyelországi Európa-bajnoksággal lezárult egy szakasz. Minden kezdõdött azzal, hogy november elején lemondott a csapatot a világelitbe vezetõ Anatoli Buyalski. A kiváló szakembernek éles konfliktusa volt a szövetség vezetõivel, így nem akart belekezdeni egy újabb ciklusba.
 

A veszteséglista azonban még tovább bõvült az esztendõ elején. A gárda eszének tartott elnyûhetetlen irányító Natallia Marchanka bejelentette visszavonulását. A 33 esztendõs karmester – aki tagja volt a 2007-es Európa-bajnokság All-star ötösének – a jövõben civil karrierjére kíván koncentrálni.

A fehérorosz szövetségben nehéz helyzetbe kerültek, hiszen az eredményeket a sikerek két oszlopa nélkül is szinten szeretnék tartani. Ebben a szituációban az egyetlen kézenfekvõ megoldásnak az tûnt, hogy egy sokat megélt szakvezetõt kell keresniük a nemzeti csapat kispadjára és úgy tûnik, hogy ezt a házi feladatot sikeresen elvégezték a sportág irányítói. A legfrissebb hírek szerint ugyanis az új szövetségi kapitány a litván Rimantas Grigas lehet.

Grigas jelenleg a Jekatyerinburgnál Algirdas Paulauskas segítõje, de a kosárszeretõknek a neve elsõsorban a ®algiris Kaunas vezetõedzõjeként lehet ismerõs. A litván szakember 2006 és 2008 között két éven át irányította a legendás férfi csapatot. Sokáig kérdéses volt, hogy a fehéroroszok legnagyobb sztárját Yelena Leuchankát rá lehet-e beszélni a folytatásra. Úgy tûnik, hogy Grigas alkalmazása egyben lépés a Jekatyerinburgban játszó klasszis center felé.

A fehéroroszoknak a magyar válogatott mellett Izrael, Portugália és Ukrajna legjobbjaival kell megküzdeniük a 2013-as kontinenstornáért. Nagy talány, hogy milyen játékerõt képviselnek majd a csoportban.

Hirdetés