Hirdetés
Magyarország

Nagyarányú vereséggel búcsúzik a Sopron az Euroligától

Sopron Basket – Fenerbahce Alagoz Holding 62-82 (19-32, 19-17, 10-16, 14-17)

Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Gvidas Gedvilas (Litvánia), Goran Sljivic (Ausztria), Petar Pesic (Szerbia) - Milan Brziak (Szlovákia)

Sopron Basket: Brooks 21/9, Czukor 3/3, Fegyverneky 3/3, Magbegor 15, Turner 4. Csere: Böröndy 2, Epoupa -, Kunek 8/3, Sitku -, Stankovic 6, Varga -.

Fenerbahce Alagoz Holding: Cakir 6, Meesseman 16, Stewart 25/12, Iagupova 6/3, McBride 6/6. Csere: Sabally 8, Vandersloot 9/3, Aydin 2, Djordjevic -, Onar 2, Raca -, Stokes 2.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén a Sopron Basket 82-62-es vereséget szenvedett hazai pályán a Fenerbahce csapata ellen. Gáspár Dávid együttese hősiesen küzdött, ám a második félidőben egyértelműen kijött a török gárda fölénye, mely így 2-0-ra nyerte az egyik fél második sikeréig tartó párharcot, bejutva ezzel az legjobb négy közé. A Sopron így tehát búcsúzik az Euroligától az idei évadra.

Már a találkozó első pillanatától kedve pörögtek az események. A Fenerbahce ugyanis egy 6-2-es hajrával indított, ekkor pedig csakis Jelena Brooks talált be a Sopron oldaláról. A következő percekben pedig már a triplák vették át a főszerepet. Előszőr Brooks dobott kosarat távolról, majd a vendégektől Kayla McBride következett, ezután pedig ismét Brooks volt sikeres. 12-11-re ment a Fenerbahce, azaz egy pontra zárkózott fel Gáspár Dávid együttese, s ebből a 11 pontból mind a 11-et Jelena Brooks szerezte. Ezután viszont ismét a vendégek felé billent a mérleg. Egymásután két közelit süllyesztettek a sárga-zöld gárda hálójába, mely végül időkérésre kényszerítette edzőjüket. A játék így tehát 11-16-ról folytatódhatott. Visszatérve Ezi Magbegor vette át a vezető szerepet, ám Magbegoron kívül Brooks-ot sem tudta megfékezni a Fener, így a következő percekben is végig partiban voltak Gáspár vezetőedző tanítványai. Közel három percre a negyed végétől, egészen pontosan 19-21-et regisztrálhattunk, amikor viszont ritmust váltottak a vendégek, s egy 11-0-ás periódussal végül tíz pont fölé növelték előnyüket. A negyed utolsó szakaszában tehát a Sopronnak nem is sikerült további pontot szereznie, vagyis a második felvonás 19-31-ről folytatódhatott.

Fotó: FIBA.Basketball

A Sopron a következő játékrészben sem igazán találta a ritmust. Egyszerűen nem tudták tartani a vendégek által diktált tempót, így újabb pár perc elteltével már húsz ponthoz közelített a Fener előnye. A vendégek pedig minden téren dominálták a parkettet. Míg védekezésben könyörtelenül semmisítették meg a Sopron próbálkozásait, addig támadásban higgadtan és pontosan fejezték be akcióikat. A címvédő játékában továbbra is Magbegor, illetve Brooks tartották a lelket, akik együttesen 25 pontot szereztek az összesített 26-ból. Az etap felénél tehát 26-39-et regisztrálhattunk, amikor is Magbegor talált be egymásután, ezután pedig vendég időkérés következett. Visszatérve tovább folytatódott a mérkőzés eleji rohanás. A csapatok fel-alá sprinteltek, ám eredménytelenül, hiszen egyik félnek sem sikerült pontot szereznie. Végül a Fenerbahce egyik támadása során Satou Sabally-t faultolták, aki végül kettőt dobhatott, találataival pedig 31-43-ra változott az állás. Tovább pergett az idő, a pontszerzés pedig egyre inkább kiéleződött a felek között, ám 33-45-nél végül Gáspár Dávid időkérése szakította félbe a meccset. A rövid taktikai szünet pedig láthatóan jót tett a soproniaknak. A pályára visszatérve ugyanis Alice Kunek vágott be egy hárompontost, majd Ezi Magbegor is betalált, amivel a Sopron ismét tíz pont alá férkőzött. A Fener azonban nem hagyta magát, s még utolsó pillanatban Emma Meesseman és Breanna Stewart szerzett kosarat, amivel kialakult az első félidő 38-49-es eredménye. Húsz perc elteltével Jelena Brooks 15 dobott ponttal volt a mezőny legeredményesebb játékosa.

Fotó: FIBA.Basketball

A második félidőt egy 7-0-ás hajrával indította a Fenerbahce, amikor Gáspár Dávid kért időt csapatának. A játék tehát 38-56-ról folytatódhatott, majd Emma Meesseman talált be, ezzel pedig a felek közti különbség húsz pontra nőtt. A címvédő együtteséből ezúttal viszont nem igazán akadt senki, aki fel tudta volna venni a versenyt a vendégekkel. Jelena Brooks büntetőkből szerzett ugyan pontokat, ez azonban nem faragott jelentőset a Sopron hátrányából. A Fener gyűrűje egy ponton egyszerűen bevehetetlennek érződött, amikor egy jól időzített reménysugár érkezett, méghozzá Böröndy Vivien által, aki csakúgy berobbant a festékbe. Ez lendületet adhatott volna Gáspár Dávid csapatának, a vendég gárda azonban csírájában elfojtotta a próbálkozást. A harmadik negyed felét átlépve 12-4-et regisztrálhattunk a Fenerbahce javára, ezzel pedig 61-42-re mentek Marina Maljkovic lányai. A harmadik játékrész második szakaszában, illetve a záró szakasz elején ismételten kiegyenlítődött a pontszerzés. Ez viszont annyit tett, hogy a vendégeknek továbbra is megmaradt a magabiztos előnyük. Hét percre a lefújástól 53-73-at mutatott az eredményjelző, vagyis a Fenerbahce ekkor már csak egy karnyújtásnyira volt az Euroliga négy közé jutástól. A Sopron minden tartalék energiáját mozgósította, újat azonban már nem tudtak felmutatni, így pedig tulajdonképpen el is dőlt a találkozó. A végső percekben szintén a Fenerbahce dominálta a parkettet, ezzel pedig 2-0-ra meg is nyerték a párharcot, és bejutottak az Euroliga legjobb négy közé. Érdekesség, hogy ismét 82-62-es végeredmény született, csakúgy, mint Törökországban.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés