Hirdetés
Magyarország

Nagyinterjú Bernáth Rékával:

:

Hirdetés

A TFSE-MTK színeiben kiemelkedő évadot teljesített Bernáth Réka. Az elmúlt szezon során rendkívül sokat előre lépő feltörekvő játékossal a márciusban véget ért szezont értékeltük és röviden már a következő évadra is kitértünk.

Gratulálok a teljesítményedhez! Ha itthon is osztanának legtöbbet fejlődött játékos díjat, akkor annak az egyik legnagyobb várományosa lennél. Biztosan sokan kérdezték már ezt tőled, de te miben látod ennek a fejlődésnek az okát?

Az hozzátartozik az összképhez, hogy rengeteg játéklehetőséget kaptam. Amilyen edzésmunkát végeztünk egész évben azáltal szintén sokat fejlődtem. Leginkább azonban a játékperc az, ami rutint ad a játékosoknak és amivel a legtöbbet lehet fejlődni. Az önbizalmam is megnőtt ezáltal.

Mi szólt tavaly nyáron a TFSE-MTK mellett? Érezted előre, hogy ebben a felállásban megtörténhet az áttörés számodra az élvonalban?

Nagyon vártam a közös munkát, mert jókat hallottam Magyar Biankáról és kíváncsi voltam, hogy milyen lehet vele dolgozni. Szimpatikus volt, hogy Hegedűs Péter másodedzővel egyaránt fiatal, ambiciózus szakemberekkel dolgozhatok. Nagyon jó szakmai feltételeket kínáltak. Első számú U20-as játékosként számítottak rám. A játékpercet ez az ígéret így biztosította.

A statisztikáidat nézve számtalan adatot lehetne hozni összehasonlítási célból, de talán a legszembetűnőbb, hogy a mezőnyszázalékod 33%-ról 46%-ra javult. Ez egyik szezonról a másikra óriási fejlődés.

Egyrészt a játékrendszer sokkal jobban feküdt nekem, mint tavaly az MTK-nál. Ennek köszönhetően több labdát is kaptam és közben rengeteget dolgoztunk a dobásomon. Ezek összességében meghozták a várt eredményt.

A következő évadra kiöregedsz az U20-as kedvezményezett korosztályból. Beszéltetek már a csapaton belül arról, hogy mi fog változni?

Igen, már egy keveset beszéltünk róla. Elmondták Biankáék, hogy úgymond ez az “ajándékperc” már nem lesz meg. Ettől függetlenül abszolút alapemberként számítanak rám és szeretnék, ha jövőre még jobban előre tudnék lépni és vezér szerepet vállalni.

Az újoncokra mindig is jellemző, hogy lendületesen, motiváltan kezdik az évet. A TFSE-MTK kapcsán azonban állandó kérdés, hogy ezt a kezdeti lendületet mivel sikerült kitolni gyakorlatilag márciusig?

Jól működött a csapatkémia. Önzetlenül játszottunk, osztottuk a labdát, bíztunk egymásban, ami szerintem nagyon fontos egy csapatnál. Mindenki pontosan tisztában volt azzal, hogy mi a szerepe. Ettől nem tért el, ebből soha nem volt probléma és végig egységesek tudtunk maradni. Küzdöttünk egymásért, soha nem hátráltunk meg. Tudtuk, ha bízunk egymásban, akkor bármi lehetséges. Én ebben látom az eredményes szereplés okát.

Neked mi volt a legemlékezetesebb pillanat ezen menetelés során?

Nekem ez a Magyar Kupa volt. A Sopron elleni elődöntő, ahol szerintem a legjobban és a legszebben kosárlabdáztunk az évad során.

Immár 10 éve van szerencsém a Magyar Kupákról tudósítani, de még ennyire felszabadult csapatot az elődöntőben nem láttam.

Tudtuk, hogy nincs veszíteni valónk. Én azt mondom neked erre, hogy úgy álltunk hozzá: “ha nem most, akkor mikor?”. Ezáltal tudtunk egy jó kis meccset játszani a Sopronnal.

Természetesen az első az egészség, de nektek talán azért lehet különösen fájó a szezon félbeszakítása, mert ezzel a felszabadultsággal még okozhattatok volna meglepetést.

Igen, ez abszolút így van. Ezért is nagyon sajnáljuk, hogy ez most nem valósulhatott meg és nem tudtuk a rájátszást lejátszani. Kíváncsi lettem volna, hogy meddig tart ez a lendület, mennyi volt még bennünk és ebből milyen helyezést lehetett volna elérni.

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Vissza lehet ezt hozni a következő szezonra? Egyik oldalról már az ellenfelek sem fognak kicsiként kezelni titeket. Másik oldalról pedig nyilván magatok felé belülről is nagyobb elvárás lesz.

Szerintem vissza lehet hozni. Nyilván nem fognak annyira kiscsapatként tekinteni ránk. Megmutattuk, hogy kik vagyunk. Nem tartom magunkat ilyen értelemben görcsös csapatnak. Szerintem ez a felszabadultság továbbra is jellemző lesz ránk.

Ebben segíthet, hogy hasonló felállásban folytatjátok.

Ezért is különösen fontos, hogy nagy változások nem lesznek keretben. A kémiát nem kell újra kialakítani.

Ha már a kémiát említetted, kiemelkedően jól sikerült a légiós-választás. Alisia és Chanise Jenkins a hazai mezőny legjobbjai közé tartoztak.

Igen, tényleg nagyon jó emberek és nagyon jó sportolók. Rengeteget tanulhattunk tőlük a pályán és a pályán kívül. Mindig tanácsokkal láttak el minket. Velük tényleg bármiről lehetett beszélni.

A beszélgetés elejéhez visszatérve, ha hirdetnének nálunk alapszakasz MVP-t, akkor azt a címet pedig jó eséllyel Alisia Jenkins kapná. Miben hozott Ő pluszt?

Alisia, vagyis Noodey nagyon segítőkész. Ha valamit lát, hogy rosszul csinálsz vagy szerinte lehet jobban csinálni, akkor mindig ellát tanácsokkal, biztat. Az egész csapat fejlődik vele. Én is rengeteget tanultam tőle például olyan téren is, hogy hogyan bízzak jobban önmagamban. Amolyan mentor szerepet is be tud tölteni.

Neked kimaradt egy időszakban az élvonalbeli szereplés, amikor a Csata játékosa voltál. Az az időszak sem tántorított el a céljaidtól?

Akkor úgy jött ki a lépés, hogy nem tudtam az élvonalban elhelyezkedni, de végig az hajtott. A Csatánál is kiemelkedő szakmai munka folyik. Ilyen szempontból nem volt bennem hiányérzet, hogy nem kapom meg azt a szakmai hátteret, mint egy A-csoportos klubnál. Inkább az ellenfelek játékereje volt hullámzóbb.

Azért is kérdeztem ezt, mert itthon nem ritka jelenség, hogy aki kikerül az élvonal körforgásából, az nagyon könnyen eltávolodik a sportágtól.

Szerintem, ha valaki szereti csinálni és vannak céljai, akkor egy ilyen helyzet nem veszi el a kedvét az egésztől. Saját magamon tapasztaltam, hogy például egy olyan klubnál, mint a Csata, meg sem fordul az ember fejében, hogy ne akarjon szintet lépni. Menni előre és fejlődni.

Az elmúlt évad teljesítményével közelebb kerültél a felnőtt válogatotthoz?

Székely Norbert szövetségi kapitánnyal már beszéltünk telefonon, mondta, hogy jó úton haladok, folytassam ezt a munkát és ennek meglesz a gyümölcse. Én úgy gondolom, hogy megfelelő irányba tartok, de hogy sikerül-e megugrani ezt a lécet és ha igen, akkor mikor, ezt most még nem tudom megmondani.

Milyen távlati céljaid vannak, esetleg légiósként is el tudnád képzelni magad?

Mindig szerettem volna kipróbálni magam külföldön. Egyelőre azonban még nem gondolkozom ilyen távlati célokban. Most a jövő szezonra koncentrálok.

Ha meg tudtok ragadni az élmezőnyben a TFSE-MTK-val, akkor akár a jelenlegi kluboddal is kiléphetnél nemzetközi porondra?

Nem tudom, hogy milyen tervek vannak erre vonatkozóan. Én mindenesetre nagyon örülnék, ha lenne ilyenre lehetőség. Őszintén szólva megnézném, hogy a csapat mit tudna mutatni egy nemzetközi kupában. Egyáltalán hogyan szerepelnénk, mennyire működne a játékunk.

Egy biztos, hogy a pályafutásod szempontjából kulcsfontosságú év jön. Sok mindent megmutathat az első U20-as védett szabály nélküli szezon.

Most ki fog derülni, hogy meg tudok-e ragadni itt és ha igen, milyen szerepben. Ez szerintem a belefektetett munkától is függ. Én pozitívan állok a következő szezonhoz és remélem, hogy minél jobban fog sikerülni.

Májusban újra munkába álltatok. Mivel telik ez a mostani időszak?

Most kondicionálisan próbáljuk megerősíteni magunkat. A dobásokon dolgozunk, az elmozgásokon és a labdavezetésen. Négyhetes periódusban vagyunk. Ezen felül az edzőink terveznek további feladatokat adni nekünk, de erről még nem beszéltünk részletesen.

Fotó: tfse.sport.hu

Hirdetés