Hirdetés
Magyarország

Nagyinterjú Lelik Rékával:

:

Hirdetés

Június elején jelentette be az NKE-FCSM Csata, hogy hosszabbított Lelik Rékával. A folytatásról, a fejlődési lehetőségekről és az egyéni edzésmunkáról is beszélgettünk a 21 éves válogatott játékossal.

Rögtön vágjunk is a közepébe. Június elején vált hivatalossá, hogy hosszabbítottál a Csatával. Mi volt a legfontosabb szempont a döntésed meghozatalakor?

Elsődlegesen azt tartottam szem előtt, hogy mi az, ami hozzájárul a fejlődésemhez. A Csata pedig ezt maximálisan biztosítja. Számíthatok játékpercekre is, ami szintén fontos szempont.

Említetted a játékperceket. Kiöregedsz az U20-as, védett perceket biztosító helyzetből. Ez hozhat számodra bármilyen változást?

Remélem, hogy nem befolyásol semmit és ugyanabban a szerepben tekintenek rám. Ugyanúgy vezére tudok lenni a csapatnak, mint az előző szezonban.

Általánosságban is elmondható, hogy talán most nem lesz akkora váltás az U20-ból kikerülők számára. A járványhelyzetet követő változásokból a fiatalok ilyen szempontból profitálhatnak.

Igen, részben átrendeződhetnek az erőviszonyok. Sok helyen úgy látom, hogy a pénzügyi lehetőségek sem lesznek olyanok, mint korábban. Ennek következményeként kevesebb légiós lehet és azt érzem, hogy mindenki igyekszik támaszkodni a magyarokra. Ez a fiataloknak jó esély, hogy most tudjanak dobbantani.

A márciusban lefújt évad komoly szintlépést hozott a Csatának eredményekben, a versenyképességet tekintve. Hamarosan beszélünk a csapatról, de most elsősorban ez egyéni oldaláról kérdeznélek. Te, hogy látod, ez az út neked egyéni fejlődéssel is járt?

Az mindenképpen sokat segített, hogy ennyit tudtam játszani az elmúlt szezonban. Kicsit visszautalva ezzel az első kérdésedre. Azért is maradtam a Csatánál, mert éreztem, hogy számítanak rám.

Nyilván a célom az, hogy évről évre fejlődjek. Jobb és jobb tudjak lenni minden területen. Ezért én nagyon komoly edzésmunkát végzek külön is. Hasonló fejlődést várok a jövő évtől. Szeretnék még egy szinttel feljebb lépni és azért dolgozok majd egész nyáron is, hogy jobb legyek. Remélem, hogy ezt a Csatában ki tudom bontakoztatni.

Térjünk át a csapatra. Az utolsó teljes szezonban (2018/2019) tavaszra megtorpant a Csata. Nem tudjuk, hogy mi lett volna idén tavasszal, de én ezúttal nem láttam erre utaló jeleket. Ezt belülről is így éreztétek?

Igen, abszolút. Ehhez több dolog is hozzájárult. Az egyik, hogy lett egy év tapasztalatunk minden téren, ami nagyon sokat számít. Fiatal csapat vagyunk, kellett egy év amíg mindenki belerázódott és megtapasztalja, hogy milyen egy szezon alakulása. A másik pedig a légiósok minősége, akik nagyon sokat segítettek. Ez a két tényező nem csak a pályán, de az edzésmunkában is változást hozott. Az is nagyon más lett és emiatt sem hasonlítható össze a két szezon.

Miben érzed annak a kulcsát, hogy ez a fejlődési folyamat folytatódjon? Mely területeken kell ehhez előre lépni?

A védekezés az mindenképpen ilyen terület. Sokat dolgoztunk rajta, de hiába gyakoroltuk, valami még mindig nem stimmelt eléggé. Ennek fejlesztéséhez azt gondolom, hogy edzésen úgy kell odamenni, mint a mérkőzésen. Ha nem is minden nap, de kellenek meccsszituációk edzésre is, hogy lehessen gyakorolni. Remélem, hogy ez jobban összeáll a következő szezonra.

A belső játékot mondanám még. Kintről elég jól dobtunk tavaly. Ugyan voltak nagyon jó dobóink, viszont a kicsik nem mentek befelé eléggé, ezen a téren szerintem lehetnének bátrabbak. Az év vége felé pedig már jobban odafigyeltek az ellenfeleink a centereinkre és oda sem tudott annyit bemenni a labda. Kevesebb centerposzt játék volt, ahol szintén lehet fejlődni.

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Nem tartasz attól, ha egy kicsit elkezditek megváltoztatni a játékstílust, például a védekezésre nagyobb hangsúlyt fektetve, akkor az a rendkívül eredményes támadójátékotokat visszaveti?

Ezt szerintem nem lehet így nézni, mivel nagyon szituáció függő. Előfordulhat, hogy több energiát égetünk el, ha jobban védekezünk, de így előre ezt nem lehet megmondani. Meccstől és az aktuális ellenféltől is függ. Valóban volt olyan, amikor 50%-al dobtuk a triplákat, ami extra és ezzel szereztük meg a győzelmet. Azért olyan is volt, amikor a védekezés került előtérbe. Emiatt mondtam, hogy függ az ellenféltől. Ha ők is erősek kintről és bedobnak mindent, akkor sokkal közelebb kell menni védekezésben, ami megint egy más játékot eredményez.

Térjünk át egy kicsit más témára. Nagyon sokan láthatják a közösségi médiában az edzésvideóidat. Szerintem olvasóink közül nem mindenki tudja, hogy ezek milyen program részei. Néhány mondatban mesélnél erről.

Ez a UBT (Unique Basketball Training Hungary) programja. Egy új módszer, amit Amerikából hoztak. A legtöbb magyar edző körében nem feltétlenül népszerű. Én azonban érzem magamon a fejlődést. Eléggé stagnáltam éveken keresztül, de amikor elkezdtem velük edzeni, akkor tudtam szintet lépni. El lehetett volna pattogtatni a korábbi szinten is, de az előre lépéshez kell egy egyéni képzettség és olyan dolgokat tanultam, amiket nem tanítanak máshol.

Év közben is próbálok lemenni, de a sok edzés között erre kevesebb lehetőség van. A szezon nem is erre való, hanem a mostani off-season-t kell kihasználni. Lehet terhelni a szervezetet, nem kell arra gondolni, hogy hétvégén meccs van. A barátom az edzőm. Ő jól felépíti az edzéstervet. Szereti csinálni és szerintem az a legfontosabb ezen a területen is, hogy valaki motivált legyen és nyitott az új dolgokra.

Mondtad, hogy olyan dolgokat gyakorolhatsz, amiket máshol nem. Mik lennének ezek?

Leginkább olyan technikai dolgokat, mint például labdavezetés vagy lábmunkák. Csomó olyan munkát végzünk, amiről én nem is hallottam. Ha viszont megnézünk egy NBA meccset, akkor láthatjuk ennek eredményét, hiszen ott évek óta ezt alkalmazzák. Európában sokan nem szeretik az NBA-t, túlzott “zsonglőrködésnek” tartják, de mégis a világ legjobb ligája. Félre ne értsd, nem az a célom, hogy a játékomat elvigyem abba az irányba. Ettől függetlenül sokkal magabiztosabb lettem és bővült a repertoárom, amit szerintem tudok kamatoztatni.

Megválaszoltad a következő kérdésemet. Én mindig szeretek egy kicsit statisztikák mögé tekinteni. A számokon túl nálad a legnagyobb fejlődést éppen a magabiztosságban véltem felfedezni. Akkor ennek részben ez az oka?

Ha az embernek már van egy labdabiztossága, akkor sokkal könnyebben mozog a pályán. Minél többet tud, annál kevésbé kell odafigyelni más dolgokra. Egyszerű példa, ha nem tudnék ballal labdát vezetni, akkor nem látnám a pálya többi területét. Ez a munka igazából azt segíti, hogy minél kevesebbet kelljen figyelnem erre. Közben pedig másra pedig jobban tudok figyelni, például az ellenfélre, arra hogyan helyezkednek. Le kell reagálni bizonyos szituációkat, nagyon jó kognitív feladatokat is kapok. A reakció helyzeteket nézik, döntési mechanizmusok felgyorsítására törekednek. A kosárlabda gyors játék, döntések sorozatából áll és nagyon fontos, hogy ebben is tudjak előre lépni.

Ilyen szempontból szerencséd volt, mert a leállás alatt is tudtad valamennyire csinálni.

Igen, egyéni szinten ment tovább. Nyilván mértékkel csináltunk, próbáltunk odafigyelni a szervezetemre. Azt mondhatom, hogy formában maradtam és a lehetőségekhez képest fejlődtem is. Remélem, hogy ezt tudom kamatoztatni.

A következő, ahol ezt megteheted, az a válogatott. Gondolom már van benned várakozás?

Nyilván mindenki ég a vágytól, hogy kicsit játsszon is. Fontosak az egyéni edzések és a kondi, de más igazából játszani és élvezni a kosárlabdát. Ezt a közösségi élményt tudja biztosítani a válogatott, miközben természetesen készülünk az EB-selejtezőre. Ha minden jól megy, akkor novemberben ott komoly tétmeccsünk lesz.

Sajnos még a járványügyi szakemberek sem látják, hogy mi lesz ősszel. Ha a legoptimistább forgatókönyv lép életbe, akkor szeptember végén és október elején beindulhat a magyar és az európai szezon. Akárhogy is számolok, az is hat hónap meccs nélküli időszak lesz. Mekkora visszaesésre számítasz?

Én azt gondolom, hogy ebben most senki sincs előnyben vagy hátrányban Európában. Mindenki ugyanarról a szintről indul és így egyenlőek az esélyek. Kollektíve nincsenek mérkőzések sehol. Nem arról van szó, hogy el lehetne utazni bárhova és akkor ott rendszeresen játszani. Formában kell maradni és edzésen minél több mérkőzésszituációt gyakorolni. Ha az megvan, akkor könnyebb újra belelendülni. Szerintem elég egy-két mérkőzés és mindenki felveszi a ritmust.

Zárásul pedig ejtsünk néhány szót a várakozásaidról. Mivel lennél elégedett a következő szezonban?

Csapatszinten elégedett lennék egy hasonló szerepléssel, mint az elmúlt évad. Az első hatba kerülés a minimum, ha a dobogót tudnánk elérni az extra lenne. Egyéni szinten az lenne az igazi cél, úgy teljesítsek jobban, hogy az közben a csapat javára válik. Az sokat nem ér, ha csapat nem tud eredményes lenni, de feltételezzük volt egy jó szezonom. Úgy lenne jó fejlődni, ha az győzelmekkel párosulna.

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Hirdetés