Hirdetés
Archivum

Nagyinterjú Völgyi Péterrel az U18-as Európa-bajnokság elõtt:

:

Hirdetés

Szombaton kezdetét veszi Szarajevóban az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság, melyet Thaiföldön az U19-es Világbajnokság követ majd. Völgyi Péterrel az U18/U19-es válogatott szövetségi kapitányával készítettünk nagyinterjút a hatalmas erõpróbákat megelõzõen.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Elsõként arról kérdeztük Völgyi Pétert, hogy miként teltek az elutazás elõtti napok.  “Az utolsó hét egy hosszabb pihenõvel indult. Mégis egy hónapra elutazunk. A csajok hazamentek feltöltõdni a családjukhoz. Kedden este találkoztunk újra, négy edzés szerepelt még a programban és úgy mentünk neki az útnak.” – mondta a szövetségi kapitány, aki kitért arra, hogy igencsak viszontagságos volt a szarajevói utazás. “Csütörtökön érkeztek meg a lányok Szarajevóba. Sajnos a táskáik nem, én pedig Bécsben ragadtam. A gépen nem volt már hely. Kicsit érdekesre sikerült az utazás. Bízom benne, hogy mindenkinek meglesz idõvel a csomagja és a folytatásban rendezettek lesznek a körülmények.”

Az U18-as Európa-bajnokság július 6-án, szombaton veszi kezdetét. A magyar csapat az elsõ napon 20 óra 45 perctõl Fehéroroszország ellen lép pályára. Július 7-én, vasárnap 16 óra 15 perctõl Oroszország lesz a rivális. Július 8-án, 20 óra 45 perctõl pedig Szerbia. A keddi szünnapot követõen szerdán mind a 16 résztvevõ számára a nyolcaddöntõk következnek, melynek gyõztesei mérkõznek az 1-8., a vesztesei a 9-16. helyért.

“Sikerült mindegyik csapatról szerezni felvételt.” – kezdte esélylatolgatását Völgyi Péter. “A szerbeknél érdekes, hogy találtak még egy magas lányt. Kíváncsi vagyok, hogy mit tud hozzátenni a játékukhoz. Az biztos, hogy csapdázásra lesz szükség. Kulcs lesz, hogy a gyûrû alatt a magas embereiket miként tudjuk semlegesíteni. Az oroszok sokkal mozgékonyabb csapattal érkeznek. Kifelé, befelé válik mindenki. A váltásokkal fogjuk tudni megoldani a kettõ-kettõk védését. A fehéroroszok talán a legsötétebb ló. Tavaly nem szerepeltek jól az U17-es Világbajnokságon. Ugyanazzal a csapattal fognak játszani, de a nyitó meccs mindig különösen fontos és nagy jelentõségû. Bízom benne, ha még nem is csúcsformában, de stabilan tudunk védekezni és ez utána igaz lesz az egész tornán nyújtott teljesítményünkre is.” – összegzett a szakvezetõ.

A magyar csapat tavaly hasonló összetételben szerepelt az U17-es Világbajnokságon és az U18-as Európa-bajnokságon. Ez elõny is, de egyben hátrány is. “Természetesen van elõnye, hiszen a játékosok egy részének már a sokadik nagy tornája lesz ez együtt. Ugyanakkor amekkora elõny, akkora hátrány is. Nagy az átfedés a tavalyi és az idei csapatunk között, így ez alapján biztosan minket is alaposan feltérképeztek. Az utolsó napokban változtattunk bizonyos dolgokon támadásban, védekezésben. Apróságok ezek, de egy kicsit megzavarhatja az ellenfeleket. Próbáljuk az elõnyét élvezni és ami nem érint jól minket, azt el kell engedni.”- reagált felvetésünkre Völgyi Péter, aki kérdeztünk arról is, hogy a szakmai stáb idén miként súlyoz az Európa-bajnokság és a Világbajnokság között.

“A hangsúly egyértelmûen az Európa-bajnokságon van.” – válaszolt a szövetségi kapitány. “Tavaly nagyon jól sikerült a Világbajnokság, de az megelõzte az Eb-t. Részben éppen a felkészülési meccseinket tudtuk kiváltani vele. Komoly sikerélményeink voltak Minszkben, így Udinébe ugyan fáradtan érkezett a csapat, de önbizalommal, élményekkel feltöltõdve. Ráadásul a saját korosztályunkban játszottunk. Most egy évvel idõsebb csapatok lesznek, ami biztosan óriási hátrány. Elképesztõen erõs csoportba kerültünk, ahogy egyébként itt az Eb-n is. Egyértelmû, hogy a súly és a fontosabb torna az Európa-bajnokság.”

A magyar csapat számára egy hosszú utazás vette kezdetét, hiszen Szarajevóból indul tovább a küldöttség Thaiföldre. Egy hónapot lesz távol a válogatott, ami a játékosoknak, az edzõknek is nagy kihívás.

 ”Egyikünk sem volt még ilyen szituációban, hogy egy hónapig nem volt otthon. Ez érdekes kis erõpróba lesz. Mondtam a lányoknak, hogy csak egymásra számíthatunk. Minden apró dolognak lesz jelentõsége. Össze leszünk zárva nagyon hosszú idõn keresztül. Ezért is fontos, hogy olya gyõzelmekkel menjünk át ezen az idõszakon, ami minden téren összekovácsolja a csapatot. Szerintem ez lesz a kulcs, hogy tudjunk sikeresen szerepelni. Mindenkinek az apró, cseprõ dolgát jól tudják a többiek elviselni, tudjunk egymáshoz alkalmazkodni. Én is nagyon kíváncsian várom, hogy miként fogunk átlendülni ezen a hónapon.” – zárta beszélgetésünket Völgyi Péter.

Hirdetés