Hirdetés
Magyarország

Nagyon jó helyen vagyok, most vagyok a legboldogabb! -interjú Laufer Gabriellával:

:

Fotó: Dávid Kornél KA / Zölei Fanni

Hirdetés

Laufer Gabriella a Dávid Kornél KA csapatát erősítette a 2023/24-es szezonban. A DKKA sikeresen kiharcolta az első osztályba való feljutást, és a napokban bejelentették, hogy Gabival is szerződést hosszabbítottak. A fehérvári játékos az idei szezonról és a jövőbeli tervekről nyilatkozott lapunknak.

Székesfehérvárról indult anno a karriered, ami után a BEAC csapatához igazoltál NBI-be. Miért döntöttél így?

2019-ben keresett meg a BEAC, még így egyetem választás előtt. Nekem már akkor szimpatikus volt a klub, és szerettem volna szintet lépni, kipróbálni magam első osztályban. Erre sajnos Fehérváron nem volt lehetőség, így éltem ezzel a lehetőséggel.
Nagy váltás volt a másodosztály után, nem is játszottam sokat. Sok tanulnivaló várt rám és az első osztály ritmusába is bele kellett szoknom. Tapasztalt edzőimtől és csapattársaimtól azonban sokat tudtam tanulni.

Két évet követően azonban váltottál, és Ceglédre kerültél.

Igen, pont a játéklehetőség miatt szerettem volna váltani, illetve azt éreztem, hogy egy kis környezetváltozásra van szükségem. Az első évben nem jutottam annyi szerephez, de a szezon második felében az edzőváltást követően több játéklehetőséget kaptam. Tavaly már kulcsemberként számítottak rám, ráadásul 3-as poszton, ami egy újdonság volt. Eredetileg a négyes pozíció áll hozzám közel, így ez egy kihívás volt, amit nagyon élveztem. A váltás miatt a játékom is feljavult, előtérbe került a védekezés, amiben sokat tudtam fejlődni.

Fotó: Dávid Kornél KA / Zölei Fanni

Ezek után akkor úgy mentél vissza Székesfehérvárra, hogy te készen állsz egy nagyobb terhet, szerepet magadra vállalni?

Amikor tavaly érkezett tőlük a megkeresés, akkor felcsillant a szemem, hogy szeretnének első osztályba felkerülni. Régi álmom volt, hogy egyszer hazatérjek és újra legyen NBI A-s csapat a városban. Tudtam, hogy itt vezéregyéniségként számítanak rám, és én erre is készültem a nyáron mentálisan és fizikálisan is egyaránt.

Volt benned rossz érzés azzal kapcsolatban, hogy egy szinttel lejjebb fogsz játszani, ha hazamész?

Inkább másoktól jött negatív visszacsatolás. Bennem egyáltalán nem volt rossz érzés, láttam a szemem előtt a végső kitűzött célt és végig motivált voltam. Alaposan átgondoltam a csoportváltást és úgy éreztem, hogy szükségem van egy vissza lépésre, hogy utána kettőt tudjak előre lépni. A kezdetektől fogva tetszett a felvázolt jövőkép, bíztam a csapatban, a vezetőségben. Nagyon szerettem volna hazajönni Székesfehérvárra!

Nekem ez egy óriási dolog, hogy a nevelőegyesületemmel érhettem el ezt az idei eredményt és nagyon büszke vagyok mindenkire! Egy pillanatra sem bántam meg a szezon alatt, hogy hazajöttem, nagyon jó döntést hoztam.

Mitől volt ennyire különleges ez az idei csapat?

Mi külső segítség nélkül, egy kerettel játszottuk végig a szezont, együtt edzett és játszott ugyanaz a 12 játékos egész évben. Emiatt egy nagyon erős csapatkémia alakult ki, illetve egy nagyon erős küzdőszellem. Azt gondolom, hogy tűzbe raktuk volna a kezünket egymásért. Ha valakinek nem ment a játék, akkor mindig más tudott előre lépni és nagyobb szerepet vállalni a pályán, és ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ilyen eredményt érjünk el. Természetesen a feljutás volt végig a cél, de nyomás nélkül tudtuk elérni ezt a sikert. Az is nagy segítség volt, hogy a szezon során végig elkísértek minket a családtagok, a szurkolók a meccsekre és biztattak minket, éreztük a támogatást és a bizalmat.

Fotó: Dávid Kornél KA / Zölei Fanni

Egy első osztályú csapat edzéséhez képest talán itt kisebb a lehetőség csapattársaktól tanulni, mivel itt nincsenek légiósok vagy idősebb játékosok. Az idei szezonban mennyit tudtál így fejlődni? Tudtál új dolgokat beépíteni a játékodba?

Szerintem igen! Szerencsére visszajött az önbizalmam, és egy vezéregyéniséggé sikerült fejlődnöm, amire mindig is vágytam. A személyiségem sokat formálódott, ami nagy célom volt, főleg amiatt, hogy a lányokat a pálya széléről is tudjam segíteni, illetve át tudjam adni nekik azokat a tapasztalatokat, amiket az évek alatt szereztem. A játékot tekintve a dobásom, az egy-egy elleni támadásom és védekezésem fejlődött sokat.

A DKKA az első lépést megtette az NBI.A felé, a kitűzött célt egyből elérte a csapat, az amatőr bajnokság második helyén zártátok a szezont!

A feljutás volt az elsődleges célunk, utána pedig már örömjáték következett. A döntőben sem keseredtünk el az ezüstérem megszerzése miatt, hiszen kiváló meccset játszottunk egy nagyon erős soproni csapat ellen, ami már maga egy élmény volt. Sokunknak ez volt az első döntős szereplése, ahogyan nekem is, úgyhogy különösen nagy öröm volt ezt átélni.

Mennyivel lesz másabb jövőre úgy szerepelni újból az első osztályban, hogy most a feljutó csapat tagjaként érdemelted ki a játéklehetőséget?

Nagyon izgatott vagyok, várom a szezon kezdetét! Az is plusz motivációt ad, hogy már érkeztek visszajelzések azzal kapcsolatban, hogy rengeteg embert érdekel az első osztályú mérkőzés és alig várják, hogy jöjjenek majd nekünk szurkolni.
Akadémiaként nem lesz egyszerű az A-ban is letenni a névjegyünket, de úgy gondolom, ha ugyanazt képviseljük, mint idén, hogy harcolunk egymásért és csapatként játszunk, akkor nem lehet gond. Nagyon motiváltak vagyunk!

Fotó: Dávid Kornél KA / Zölei Fanni

Az idei teljesítményt tekintve mit gondolsz, készen áll a csapat az első osztályban való szereplésre?

Szerintem igen. Idén is játszottunk edzőmeccset a BEAC és a BKG csapatával, és a BKG ellen még győzelmet is sikerült aratnunk, ami nagy löketet adott nekünk. Alsóházi rangadónak megfelelő mérkőzéseket tudtunk játszani, így azt gondolom, hogy egy megerősödő kerettel képesek leszünk jól helytállni.

Az, hogy végre újra lesz Székesfehérváron első osztályú női csapat, az hatalmas lehetőség a fiataloknak is. Büszkeséggel tölt el, hogy szülővárosomat képviselhetem és mindent megfogok tenni a pályán és azon kívül is, hogy példát tudjak mutatni a fiataloknak, hogy idáig is el lehet jutni, és van lehetőség a saját nevelőegyesületénél a legmagasabb szinten kosárlabdázni. Nagyon fontos lépcsőfok előtt állunk az utánpótlás fejlesztését tekintve is, bízom benne, hogy fényes jövő áll az akadémia előtt.

Fotó: Dávid Kornél KA / Zölei Fanni

Hirdetés