Hirdetés
Magyarország

Nagyot hajrázott a Sopron a csoportragadón, kis különbségű vereség Isztambulban

Galatasaray - Sopron Basket 67-61 (15-13, 27-21, 14-6, 11-21)

Euroliga, 6. forduló
Isztambul, Şehit Mustafa Özel Spor Kompleksi
Györgyi, Alcaraz Moreno, Ivanovic (Cvetkovski)

Galatasaray: Williams 15/9 Gulcan 8/3, Bilgic, Steinberga 27/9, Krajisnik 15/3. Csere: Davis, Yilmaz, Basaran, Aydin 2.

Sopron Basket: Williams 16/9, Fegyverneky 2, Határ 19, January 10/3,Brooks 2. Csere: Peddy 4, Varga A. 3/3, Jovanovic 3/3, Gaye 2.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga B-csoportjának rangadóján a Sopron Basket 67-61-re alulmaradt a Galatasaray otthonában.

A B-csoport első két helyezettje találkozott Isztambulban. A FIBA a “hét meccsének” választotta a Galatasaray – Sopron rangadót, melyet Határ Bernadett két duplája és Fegyverneky Zsófia tempója vezetett fel. A magyar bajnoki címvédő két és fél perc alatt 6-0-s előnyre tett szert. A hazánkban is több klubban megforduló, Sopronból Törökországba szerződő Tina Krajisnik szerezte a Galatasaray első pontjait. A szerb center egy perccel később már triplát értékesített, amivel 6-6-nál egyenlítettek a hazaiak. Innentől fej-fej mellett haladt a két gárda. Egy nagyon küzdős első negyedet láthattunk, összesen 9 eladott labdával a két csapatnál. A Galata 8-8 után Riquna Williams triplájával került kisebb lépéselőnybe, de a negyed hajrájában egy másik Williams, nevezetesen Gabby Williams egy hárompontossal 13-13-nál egyenlített. Az első szakasz 15-13-as eredményét végül Anete Steinberga alakította ki. A második etap elején is Anete Steinberga volt a főszereplő: 2+1-es megoldásával növelte előnyét a török gárda. Ekkor még nem tudhattuk, de a lett klasszis kiemelkedő formát kapott el, egymaga 15 pontot szerzett a második negyedben. Az öt mezőnykísérletéből 4 sikeres lett.

Fotó: FIBA.Basketball

Steinberga mellett Tina Krajisnik és Riquna Williams felelt a pontokért török oldalon. Nem telt két perc a második szakaszból, amikor 25-16-ra elszakadtak a hazaiak. Nem sokat kellett várni és 28-18-nál már Gáspár Dávid időkérése miatt állt a játék. A félidőig 10 pontot elérő Határ Bernadett duplája törte meg a soproni kosárcsendet, de a különbség így is 8-10 egység között látszott állandósulni. Gabby Williams triplája után 30-23-nál a törökök kértek időt és ezt követően is őrizték előnyüket. A negyed végjátékában faultok okoztak fejfájást, Határ Bernadett begyűjtötte a harmadik hibáját. A törökök legnagyobb előnye 12 pont volt. A félidőt azonban Gabby Williams triplája zárta, amivel 42-34-re szépített a Sopron. A harmadik etap elején egy gyors labdaszerzés után Riquna Williams visszaállította a kétszámjegyű különbséget a felek között. Az első három percben nem szerzett mezőnykosarat a Sopron. Határ Bernadett büntetőit jegyezhettük fel. Gabby Williams duplája törte meg ezt a rosszabb sorozatot. A folytatásban azonban ismét török fölény rajzolódott ki.

Fotó: FIBA.Basketball

A Galata 49-38 után a Steinberga-Williams kettős vezetésével 54-38-ra szakadt el. Ekkor Gáspár Dávid ismét időt kért és sikerült megállítani a török rohamokat. A hazaiak két és fél percen át nem találtak be. Ez idő alatt azonban a soproni lehetőségek is kimaradtak, így érdemben nem változott a különbség a felek között. Az utolsó 10 percnek 56-40-ről vágtak neki a csapatok. A harmadik szakaszt 14-6-ra nyerte a Galatasaray.  A Sopronnak a 14-ből mindössze két mezőnykísérlete lett sikeres. A negyedik negyedet Varga Alíz triplája vezette fel. Ezzel is bizonyítva, hogy a hátrány ellenére egy pillanatra nem adta fel a magyar csapat. Ezúttal a törökök maradtak közel négy percen át mezőnykosár nélkül. Náluk egyedül Riquna Williams büntetőivel nőtt a szerzett pontok száma. A támadásban továbbra is pontatlanabb Sopron azonban a lélektani 10 egység alá sokáig nem tudott bejönni ezen az estén. Ebben a periódusban többet állt a játék, török oldalon Tina Krajisnik bokáját is ápolni kellett. Ez a kicsit ritmustalanabb szakasz szintén nem kedvezett a felzárkózási kísérleteknek. Az utolsó két percbe 66-52-ről fordultak a felek. Shey Peddy duplája és Brian January triplája után 66-57-nél sikerült 10 pont alá faragni a hátrányt. Határ Bernadett 2+1-es helyzete 66-60-ra felhozta a Sopront. Az utolsó percben már reális győzelmi esély nem mutatkozott, de a felzárkózás így is sokat érhet, hiszen minden pontnak lehet jelentősége a végelszámolásnál. Végül 67-61-es török siker született.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés