Hirdetés
Magyarország

Nagyot küzdött, 19 pontos hátrányból is felállt, de vereséget szenvedett a Sopron

Basket Landes - Sopron Basket 61-52 (26-10, 8-21, 21-15, 6-6)

Euroliga, 14. forduló
Mont de Marsan, Espace Francois Mitterrand
Alfred Jovovic (Horvátország), Yasmina Alcaraz Moreno (Spanyolország), Javier Torres Sanchez (Spanyolország) - Bruno Casinha (Portugália)

Basket Landes: Magarity 10, Fauthoux 9, Tolo 4, Paget 9/3, Chery 10. Csere: Cardenal 2, Turcinovic 7/3, Sida Abega, Roumy, Harmon 10.

Sopron Basket: Williams 8, Czukor 1, Határ 16, January 6/3, Brooks 16. Csere: Varga A. 4, Gaye 1, Varga S.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga 14. fordulójában a Sopron Basket mindössze nyolc játékossal a fedélzeten 61-52-es vereséget szenvedett a Basket Landes otthonában. A rájátszást azonban idén is elérte a Sopron Basket, így készülhet a negyeddöntőre.

Rendkívül nehéz helyzetben, Fegyverneky Zsófia és Nevana Jovanovic nélkül lépett pályára a Basket Landes hagyományosan remek hangulatú, telt házas csarnokában a Sopron Basket. Érezhetően megfogta a mieinket a hétfői edzésbaleset. A találkozó elején Határ Bernadett és Jelena Brooks találataival még 6-4-ig tartotta a lépést a Sopron. Ezt követően azonban a Landes vette át az irányítást. Az első negyedben a 20-ból 10 mezőnykísérletüket értékesítették a hazaiak és kiváló csapatteljesítménnyel nyolc pontszerzőjük volt. A különbség 20-8-nál lépte át a 10 egységet és végül 26-10-re vezettek 10 perc után a hazaiak. A második negyedet a 3×3-as kosárlabdából jól ismert Marie-Eve Paget triplája vezette fel. Ezt követően 29-10-nél még ziccerük volt a franciáknak, hogy 20 egység fölé növeljék a differenciát. Ezzel nem éltek és ez hozta az első fordulatot ezen az estén. Amíg az első negyedben összesen négy mezőnykosara volt a Sopronnak, ezúttal öt perc alatt ötöt értékesítettek a mieink. Határ Bernadett lépett fel vezérré, aki egymaga hat pontot szerzett azon 11-0-s futás alkalmával, ami 29-21-nél hazai időkérést eredményezett.

Fotó: FIBA.Basketball

Az időkérés után Marine Fauthoux még 32-21-re módosította az állást, de utána ismét a Sopron irányított. Jelena Brooks, Czukor Dalma és Aby Gaye pontjaival egy 10-2-es futást jegyezhettünk fel. Ezzel a félidőre 34-31-re felzárkóztak a mieink. Az első negyedben 16-5-re nyerte a lepettanócsatát a Landes, de a második 10 percben ez 10-10 volt, ami elengedhetetlennek bizonyult a felzárkózáshoz. Soproni oldalon a 12-12 pontos Jelana Brooks és Határ Bernadett, míg a Landes-nál a 9 egységnél járó Regan Magarity volt a legeredményesebb. A harmadik negyed elején másfél perc alatt 40-33-ra megugrott a Landes, majd 44-35-nél volt labdájuk, hogy 10 pont fölé növeljék az előnyüket. Ezzel nem éltek és Briann January, illetve Jelena Brooks még 44-39-re felhozta a Sopront. Erre viszont 7-0-val válaszolt az Európa Kupás folytatás lehetőségéért harcoló házigazda, így 51-39-nél a differencia újra átlépte a 10 egységet.

Fotó: FIBA.Basketball

Gáspár Dávid 53-39-nél kért időt és sikerült is faragni a hátrányon. A negyed végén, amikor Briann January büntetőt értékesített, 55-46-nál újra a lélektani 10 pont alá jött vissza a Sopron. A záró szakasz elején ráadásul  fél perc alatt Jelena Brooks és Gabby Williams 55-50-re felhozta a magyar bajnoki címvédőt. Teljesen nyílt lett az összecsapás. Hiányos felállásban, mindössze nyolc játékossal is hősiesen küzdöttek a mieink. A további felzárkózáshoz vezető úton azonban kimaradtak a lehetőségek. Ennél az 55-50-nél három és fél percre befagyott az eredményjelző. Óriási kérdés volt, hogy a pontszegény szakaszban ki mozdul el erről az állásról. Ezek a hazaiak lettek és így 57-50-re módosult az állás.  Ilyen kevés pontot hozó etapban a játék képe alapján nagynak tűnt a hátrány. Gáspár Dávid időt is kért, de két perc alatt 61-50-re megugrottak a hazaiak. Eközben ráadásul két büntetőt is hibáztak. Az utolsó három percben 11 pontos hátránynál is ment előre a Sopron. Mezőnykosarat már nem szereztek a mieink. Gabby Williams értékesített két büntetőt, ezzel kialakítva a 61-52-es végeredményt. A Sopron Basket így 8 győzelemmel és 6 vereséggel zárta csoportját. Hogy ez milyen pozíciót jelent az alapszakasz végelszámolásánál a negyeddöntős helyeket nézve, hivatalosan csak a többi gárda halasztott mérkőzéseinek lejátszását követően a válogatott szünet után dől el.

Hirdetés