Hirdetés
Archivum

Nancy Lieberman-nel a kispadon rajtol a D-League:

:

Hirdetés

Történelmi pillanatoknak lehetnek szemtanúi november 18-án este az Egyesült Államokban. Az NBA tartalékbajnokságának rajtán a Texas Legends és a Rio Grande Valley Vipers csap össze, a dallasi együttes kispadján pedig az amerikai nõi kosárlabdázás egyik legmeghatározóbb alakja, Nancy Lieberman foglal helyet.

Átlagos esetben egy nõi kosárlabdára specializálódott oldalon nem kap teret az NBA D-League (NBA Development League) rajtja, de az biztos, hogy a sportág történetében november 18-a nem lesz átlagos nap. Az immáron 52 esztendõs Nancy Lieberman ugyanis újra történelmet ír, a pályán elért számtalan sikere és rekordja mellett ezúttal elsõ nõként leül egy férfi amerikai profi csapat kispadjára.

Lieberman a ’80-as években a tengerentúlon a nõi kosárlabdázás elsõ klasszikus értelemben vett sztárja volt. 1976-ben 18 évesen már olimpiai ezüstérmet szerzett, majd 1980-ben egyedüli nõként részt vett a Los Angeles Lakers táborában, ahol a nyári ligában is összemérhette erejét férfiakkal. 1986-ben pedig megtörtént a ma már elképzelhetetlen nagy bemutatkozás. Az akkor még létezõ United States Basketball League-ben a Springfield Fame profi férfi alakulatában játékosként is pályára lépett.

Lieberman-nek nagy szerepe volt a WNBA létrejöttében, ahol a Detroit Shock vezetõedzõjeként is tevékenykedett, sõt 50 éves korában pár mérkõzésen még pályára is lépett.

Hirdetés