Hirdetés
Archivum

Natalia Hejkova, Margo Dydek és Janeth Arcain a FIBA Hírességek Csarnokában:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) nyilvánosságra hozta, hogy a Hírességek Csarnokába a sportág mely nagy alakjai kerülnek felvételre 2019-ben. A nõi szakág három jeles képviselõje részesült a rangos elismerésben.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A játékosok névsorát nézve a nõi szakágból a 2011-ben szívrohamban elhunyt Margo Dydek, illetve a brazilok zsenije Janeth Arcain nyert felvételt a Hírességek Csarnokába. A vezetõedzõk között pedig Natalia Hejkova nevét is megtaláljuk.

A 218 cm magas legendás lengyel center Margo Dydek pályafutását talán senkinek sem kell bemutatni. Válogatott szinten 1999-ben Európa-bajnoki címet nyert a lengyel csapattal. Klubszinten itt Európában a Gdyniával kétszeres Euroliga ezüstérmes. A WNBA-ben 1998-ban a Draft elsõ kiválasztottja volt. A ligában összesen 323 tétmérkõzésen szerepelt és sokáig tartotta a rekordot a kiosztott blokkokat tekintve. Ezt napjaink korszakos zsenije Brittney Griner döntötte meg.

Janeth Arcain olyan magaslatokba emelte Brazíliát, melyrõl korábban a nõi kosárlabdát tekintve álmodni sem mertek a szurkolóik: 1994-ben világbajnoki aranyérmet nyertek, 1996-ban Atlantában pedig olimpiai ezüstérmet. Összesen 138 válogatott mérkõzésen szerepelt és ezeken 2247 pontot szerzett.

Natalia Hejkova éppen idén írt történelmet, amikor az USK Praha kivívta az Euroliga Final4 szereplés jogát. Pályafutása során ugyanis 13. alkalommal jutott aktuális csapatával a legrangosabb európai kupasorozat négyes döntõjébe. Ötször a trófeát is elhódította: kétszer-kétszer a Rózsahegy és a Szpartak Moszkva, egyszer pedig az USK Praha alakulatával. Magyar kötõdésként ki kell emelni, hogy három évadon át Sopronban is dolgozott a szlovák edzõnõ. 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés