Hirdetés
Európa

Négy éve szerzett olimpia bronzérmet a szerb válogatott:

:

Hirdetés

Négy éve ért véget a riói olimpia, melynek női kosárlabda tornáján a szerb válogatott hazánkban is megforduló játékosokra építve bronzérmet szerzett.

Szerbia Európa-bajnoki címvédőként készült a 2016-os ötkarikás játékokra. A keret a budapesti aranyérmes csapathoz képest két helyen változott: Tamara Radočaj, Sonja Vasic (Petrović), Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Brooks (Milovanović), Dajana Butulija, Milica Dabović, Ana Dabović és Danielle Page mellé Dragana Stanković és Aleksandra Crvendakić csatlakozott.

A szerbek számára nem indult jól a torna, miután az első három mérkőzésüket elveszítették. A későbbi két döntőstől Spanyolországtól, illetve az Egyesült Államoktól kaptak ki. Ezen felül fontos rangadót veszítettek Kanadával szemben. Ezt követően azonban Kína és Szenegál legyőzése biztosította a B-csoport negyedik helyét és ezzel a nyolc közé jutást. A negyeddöntőben az A-csoportot veretlenül megnyerő Ausztrália volt az ellenfél.

Az a negyeddöntő mindenki számára örök emlék marad, aki látta. A sportág teljes közvéleménye az ausztrálokat tartotta favoritnak, de a szerb csapat extra formát mutatott. A félidőben 37-35-re mentek az ausztrálok, akik aztán a harmadik negyedben 9 ponttal elléptek. A játékrész hajrájában azonban felzárkózott az európai csapat. Egylabdás végjáték kerekedett, ahol 67-66-os ausztrál vezetés után az utolsó két percben Brooks és Petrovic duplájával előnybe kerültek a szerbek. A 73-71-es végeredményt pedig Ana Dabovic alakította ki.

Az elődöntőben Spanyolország 68-54 arányban jobbnak bizonyult. A bronzmeccsen Franciaország volt a szerbek riválisa. Megismétlődött a budapesti Európa-bajnoki finálé párosítása. Sokat kivett a francia együttesből az Egyesült Államok elleni elődöntő, ahol játékban és fizikálisan is elmentek a határig, mindent kiadtak magukból. A harmadik negyed közepétől végig vezettek a szerbek és a legnagyobb előnyük a 15 pontot is elérte. Szerbia a 70-63-as győzelmével fennállása legnagyobb sikerét elérve női kosárlabdában dobogóra állhatott az olimpiai tornán. A legeredményesebb Jelena Brooks (Milovanović) lett, aki 15.5 pontos átlagot teljesített Rióban.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Hirdetés