Hirdetés
Archivum

Négy klubcsapatunk fõtáblán a FIBA sorozataiban:

:

Hirdetés

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az MKOSZ elnöksége megvitatta és döntött a 2016/17-es szezonban a nemzetközi kupákban indított csapatokról. A nõi mezõnybõl hat együttesünk vesz részt a FIBA sorozataiban, nézzük, hogy a június 27-én megrendezésre kerülõ sorsolás elõtt milyen információk láttak napvilágot.

Az Euroligában a bajnoki címvédõ UNIQA Sopron mellett a CMB Cargo UNI Gyõr együttese is a fõtáblára került, így egyik magyar együttesnek sem kell selejtezõt játszania. Az Euroligába összesen 17 csapat nevezett. Három gárdát indít Franciaország (Bourges, Lattes Montpellier, Lille), hármat Törökország (Fenerbahce, Hatay, Mersin) és hármat Oroszország (Jekatyerinburg). Hazán mellett Lengyelország (Wisla Krakow, CCC Polkowice) és Spanyolország (Salamanca, CB Conquero Huelva) is két-két csapattal nevezett. A mezõny pedig két tradicionális résztvevõvel, a cseh USK Prahával és az olasz Famila Schio-val lesz teljes.

A 17 nevezõ azt jelenti, hogy selejtezõre kerül sor, melyet a CCC Polkowice és a CB Conquero vív egymással. Azok számára, akik nem követik a nemzetközi híreket, a Polkowice együtteséhez visszatért fõtámogatónak a hazánkban is ismert cipõdiszkont-lánc a CCC. A 2010-es évek elején is ez a cég biztosította annak a feltételeit, hogy elindulhasson a csapat az Euroligában. A huelva-i együttes a CB Conquero a Spanyol Kupát nyerte februárban, de komoly pénzügyi gondjaik voltak. A nevezéssel haladékot kaptak a FIBA-tól és még a héten is zajlanak az egyeztetések lehetséges támogatókkal, illetve a helyi önkormányzattal.

A selejtezõben szereplõ két csapattól függetlenül a mezõny összetételét tekintve az elõzetes híreknek megfelelõen nincs nagy meglepetés. A nagy nemzetek közül Törökországban az elmúlt évad mindkét meglepetéscsapata a Hatay és a Mersin is bevállalta a nemzetközi szereplést, így két ismert klub a Galatasaray és az AGÜ az Európa Kupában fog szerepelni. A francia három indulót a helyi szövetség már a bajnokság után közvetlenül bejelentette és a három orosz résztvevõ sem volt kérdés. A tradicionális klubok közül a Salamanca, a Schio, a Wisla Krakow és az USK Praha részvétele szintén már korábban bejelentésre került.

Az Európa Kupában a legfontosabb változás, hogy a magyar csapatok az orosz és török gárdák által dominált Keleti Konferenciába kerültek. Ez nem váratlan, hiszen számítani lehetett arra, ha Nyugat-Európából nagyobb érdeklõdés lesz a sorozat iránt (visszatérnek a következõ szezontól a spanyolok is a Gironával), akkor a tavaly már keletre sorolt Szlovákia mellé mi is csatlakozunk. A sorozatba 40 együttes nevezett és a csoportkört 32 gárdával bonyolítják le, ami azt jelenti, hogy 16 gárda vív majd selejtezõt. A két konferenciába 4-4 hely kiadó ezen együttesek számára.

A magyar csapatok közül a bajnoki bronzérmes PINKK Pécsi 424 és a bajnokság negyedik helyezettje, a kupagyõztes Aluinvent DVTK a fõtáblára került három orosz (Szpartak Moszkva Vidnoje, MBA Moszkva, Novoszibirszk), két török (AGÜ Spor, Galatasaray) együttes, illetve a szlovák bajnok Kassa, a litván Sirenos, az izraeli Maccabi Bnot Ashdod, a lett TTT Riga és a görög Olympiacos mellé. A másik két magyar nevezõ a PEAC és a Ceglédi EKK selejtezõt vív. A keleti konferenciából még két orosz (Krasznojarszk, Vologda), három török (Samsun, İstanbul Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi) és a szlovák Pöstyén fog selejtezõt játszani.


Az Euroliga és az Európa Kupa 2016/2017-es szezonjának versenykiírásait részletesen ITT mutattunk be.

Hirdetés