Hirdetés
Nagyvilág

Négy mérkőzés a világbajnoki selejtezők szombati játéknapján:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombaton négy mérkőzést rendeznek a 2022-es világbajnokság selejtezői alkalmával.

A belgrádi A-csoportban a program 18 órától a Brazília – Dél-Korea összecsapással indul. Óriási a tét, hiszen egy klasszikus ki-ki mérkőzés lesz a világbajnokságért. Vélhetően előzetesen is így számolt a két csapat. A csütörtöki debütálás alkalmával Dél-Korea mutatott többet, nagy hátrányból felzárkózva fordítottak Szerbia ellen és végül szoros küzdelemben maradtak alul. Hiába veszítették el a lepattanócsatát, a 12 szerzett labdájuk (és 19 gyorsindításos pontjuk), illetve az 50%-os triplamutatójuk rengeteget ért. Brazília nem tudott versenyképes lenni Ausztráliával. Már az első negyedet 20-10-re elveszítették. 30,5%-os mezőnymutatóval, 24 eladott labdával nem lehet ezen a szinten nyerni. Az is kiderült, hogy Damiris Dantas és Clarissa Dos Santos nagyon hiányzik a keretből.

Este jön Szerbia és Ausztrália csatája. A szerbek Dél-Korea legyőzése után joggal bíznak a kvalifikációban. Látszódott a bemutatkozás alkalmával, hogy nagyon hiányoznak a rutinos sztárok. A csapat szíve azonban a helyén volt. Például Jovana Nogic és Dragana Stankovic egyértelműen feljebb lépett. Meggyült a baja a triplákkal a szerb alakulatnak, de jól lepattanóztak, különösen a 15 támadó-lepattanó volt extra. Ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy Dél-Korea a 62 pontjából 19-et indításból ért el. 20 eladott labdája volt a szerb gárdának. Ha ugyanígy engedik Ausztráliát futni, akkor ők azt meg fogják tenni. Az ausztrálok rutinból verték Brazíliát. Annak ellenére, hogy tét nélkül versenyeznek, nagyon erős csapattal jöttek. Sami Whitcomb ott folytatta, ahol az Ázsia-bajnokságon abbahagyta. Bec Allen pedig végre válogatott szinten is megmutatta azt, amit látunk tőle Valenciában. Jól működött a rotációjuk, kiváló szerkezetben játszottak végig. Többet mutattak, mint Tokióban.

A reggeli órákban Oszakában Kanada és Bosznia-Hercegovina csap össze. A bosnyákoknál megcsodálhatjuk Jonquel Jones-t és szurkolhatunk Sara Heljic-nek. Bár Oszakában tét nélkül zajlanak az események, de sokszor kiemeltük, hogy óriási szüksége van a bosnyák csapatnak a közös meccsekre, gyakorlási lehetőségre. A WNBA miatt a világbajnokság előtt sem lesznek együtt ebben a felállásban. Kanada a nyitányon 20 pontos előnyt szórakozott el és kapott ki Japántól. Jóval versenyképesebb arcukat mutatták, mint az olimpián. Victor Lepana munkája egyértelműen látszódik, de az is, hogy van még feladat bőven. Különösen azért, mert a csütörtöki meccset be kellett volna fejezniük akkora előnyből. Sokáig kiválóan védekeztek, de a végére ebben elfogytak. Viszont a 10 pontszerző jobb csapatteljesítményt mutat, mint Tokióban.

Este jön Washingtonban USA és Puerto Rico találkozója. Az amerikaiak túlélték a Belgium elleni csatát. Látszódik, hogy felforgatott összeállításban voltak és lenne munka bőven, ha ezzel a kerettel kellene egy nagy tornát lehozni. Nyilván nem így fognak utazni a világbajnokságra. Ugyanakkor az egyik legerősebb európai csapatot így is 84-75-re verték. Kelsey Plum ott folytatta, ahol a Galatánál abbahagyta. Brionna Jones pedig hozta prágai formáját. Elsősorban azok tettek bele a közösbe, akik Európában is kiemelt meccseket játszottak az elmúlt hetekben. A mezőnymutatójuk 50% fölé csúszott és csak 13 eladott labdájuk volt. Puerto Ricónak a nagy esélyt a Belgium elleni meccs jelentette volna, de könnyen megadták magukat és így ebből nem lesz világbajnoki részvétel. A 25 pontos Arella Guirantes játékát ki kell emelni, ugyanakkor több pozitívum nem látszódik. Nagy a hátrányuk az elittel szemben, de ezt már Tokióban is megállapíthattuk.

Menetrend

A-csoport
18:00 Brazília – Dél-Korea
21:00 Szerbia – Ausztrália

C-csoport
7:00 Kanada – Bosznia-Hercegovina

D-csoport
22:30 USA – Puerto Rico

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

ÉLŐ: 2022-es világbajnoki selejtezők – 3. nap

Hirdetés