Hirdetés
Magyarország

Négy negyedre kinyújtani a versenyképes formát – jön a Sopron – Fener Euroliga negyeddöntő második felvonása:

:

Hirdetés

Pénteken rendezik a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőinek második mérkőzéseit. A Sopron Basket 18 órától a török Fenerbahcét fogadja. Az első találkozót 82-62-re nyerte a Fener. A párharc az egyik fél második sikeréig tart. A második felvonás előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

Sopron Basket – Fenerbahce Alagoz Holding

„Az első meccsen három negyeden keresztül partnere volt a Fenerbahcénak a Sopron. Beszéltük az előző beharangozóban, hogy egyes statisztikai mutatókban mekkora különbségek látszódnak a két csapat között. Ezeket mind sikerült ellensúlyozni. Most csak a második esélyből született pontokban (11-0) látszik nagy differencia a számokban. Kedden 20-14 lett a kispadról jövő pontok aránya, a festékből 38-38, a gyorsindítás pontok 15-12, eladott labdákból szerzett pontok 12-9.

Fej-fej mellett haladt a két csapat, mindezt úgy, hogy szerintem igazán nem játszott jól a Sopron. Pontosabban találkozott egy olyan helyzettel, amivel ebben a szezonban eddig ritkán. Bebizonyosodott, hogy Jecát is le lehet fogni. Nagy hangsúlyt fektetett a védésére a Fener. Ez az elmúlt évek eredményeiből, a két csapat előéletéből és Marina Maljkovic személyéből kiindulva nem meglepetés, ugyanakkor olyan szemmel, hogy ez a „Fenerbahce”, nekem egy kicsit mégis meglepetés.

Tanulságos volt figyelni, hogy mekkora alázattal és koncentrációval dolgoztak védekezésben a török csapat sztárjai. Meglepően csapatjátékot játszottak, sokszor már inkább túlpasszolták. Nem éreztem „önzőzést” és nagyképűséget. Amikor egy kicsit kinyílt az olló, akkor láthattunk néha-néha egyénieskedőbb megmozdulást. Amikor viszont közelebb jött a Sopron, akkor megint helyre rázódtak. Ismét megmutatkozott, hogy Emma Meesseman mennyire intelligens, extra játékos. Elbírták Courtney Vandersloot 2/8-as mezőnymutatóját is, igaz mellette született nyolc gólpassza és vele +30-ban volt a csapatuk. Nyilván egy 20 pontos meccsen csalóka az összehasonlítás, de nagy különbség Olivia Opoupa 21 perce, mely idő alatt -19-be került a Sopron.

Öt ember húzta a Fener-t, míg a Sopronban Ezi Magbegor mutatott kiemelkedő teljesítményt. Egyetlen dobáshibával ért el 17 pontot. Voltak természetesen szép megmozdulások: említhetném Fegyverneky Zsófi 10 méteres tripláját vagy Böröndy Vivi hasznos beszállását, aki végig segítségére tudott lenni a csapatnak. Oda tudok visszakanyarodni, mint az első meccs előtt. Pénteken még több extra teljesítményre lesz szükség.

Érdekes, hogy nem csak itt, hanem három párharcban egyoldalúan alakult a negyedik negyed a magasabban jegyzett csapat javára. Prágában pedig a második volt nagyon sima. Én nem számítottam a csoportok első két helyezettjeitől ilyen erődemonstrációkra. Nem feltétlenül beszélnék fizikai fáradtságról. Természetesen összeadódnak ezek a tényezők. Inkább a koncentráció fáradhatott el, de ritka, hogy három helyszínen is egyik pillanatról a másikra jött a törés.

Rátérve a Sopronra. Nagyon jó volt, hogy az elejét meg tudta fogni és vissza tudtak jönni a meccsbe, amikor 5-6 pontokkal elszakadt a Fener. A 32. percig nem volt számottevő nagy különbség. Én sajnálom az elejét, amikor 3-10-ről 16-4-et csinált a Fener. Az szerintem sok volt. A sportban nincsen „ha”… Ezt limitálva viszont lehet, hogy nyílt volna esély olyan előnyt kialakítani, ami, ha nem is elég a meccs végéig, de belesodorják a Fener-t olyan szituációba, hogy rohanniuk kell az eredmény után.

Valószínűleg a mélyebb keretüket kihasználták volna ebben az esetben, de akkor is más az érzelmi oldal. Ez például egy irány lehet péntekre. A legnagyobb különbséget abban látom, hogy a Fener-nek több az egyénileg extra teljesítményre képes játékosa támadásban, mint a Sopronnak a jó védője és ezt a legnehezebb ellensúlyozni. Az első három negyedben egyébként jó és kemény védekezés jellemezte a mérkőzést. Amilyen ütközések, ütések voltak, helyenként még csodálkoztam is, hogy mi minden belefért. Egyszerűen a Fener-nek olyan klasszisai vannak, hogy kedvezőtlenebb pozícióból is bedobták.

Két győzelemig tart a párharc, így nem számít a különbség. Ettől függetlenül valószínűleg ott lesz az eredmény a fejekben. Abban lehet bízni, hogy a Fener-nek is ott lesz a fejében, hogy végül 20 pontos meccset alakítottak ki. Remélhetőleg nem olyan koncentráltan lépnek pályára, mint kedden. Bár szerintem Marina Maljkovic bebizonyította, hogy rendet tud tartani ilyen szempontból is, de mélyen ott lehet a fejekben. A Sopronnak nyilván ki kell elemeznie a hibákat, de kizárólag az első három negyedet érdemes nézni. Azt az üzenetet átadni, ha tudtunk ilyet nyújtani három negyeden keresztül, akkor képesek lehetünk erre itthon négy negyeden át!”

Hirdetés