Hirdetés
Archivum

Négy olimpiai kvóta elkel pénteken:

:

Hirdetés

Pénteken rendezik a nantes-i olimpiai selejtezõtorna negyeddöntõit. A gyõztes csapatok már készülhetnek Rióra, számukra véget ér a torna. A párharcok vesztesei folytatják a küzdelmet a még fennmaradó egy helyért. Most nézzük röviden, hogy mi várható a pénteki találkozókon.


A negyeddöntõk párosítása és idõrendje

Spanyolország – Dél-Korea 12:30
Törökország – Kuba 15:00
Fehéroroszország – Kína 18:00
Franciaország –Argentína 20:30

A program 12 óra 30 perckor a Spanyolország – Dél-Korea összecsapással indul. A spanyolok rendkívül meggyõzõ játékkal jutottak el idáig, Kínát meglepetésre 34 (!), míg Venezuelát 28 ponttal verték. Dél-Korea ezzel szemben két egylabdás meccset játszott, a fehéroroszokat 66-65-re gyõzték le, Nigériától 70-69-re kikaptak. Már a torna beharangozójában is kiemeltük, hogy egy fiatal, de nagyon tehetséges csapata van Dél-Koreának. A rutin és a nagyobb tudás viszont a spanyolok mellett szól. Ráadásul Lucas Mondelo-nak nem kellett túlterhelnie a legjobbjait a csoportkörben, így minden adva van, hogy jó formában lépjenek pályára lányai. Dél-Korea elsõsorban a triplákban bízhat, a két csoportmeccsen átlagban 10 hárompontost jegyeztek. Ez jellemzõ az ázsiai kosárlabdára, mint ahogy, a sok futás és a gyors indításból szerzett könnyû pontok is. Ezekkel ideig-óráig a koreaiak megzavarhatják a magasabban jegyzett riválisukat, de a spanyol vereség a torna legnagyobb meglepetése lenne.

15 órától Törökország és Kuba találkozik. Ebben a párosításban is egyértelmûen megjelölhetõ a toronymagas favorit, ez pedig nem más, mint Törökország. A törökök remek dobóformát mutatva (a duplákat 50%-al dobják eddig a tornán) magabiztosan verték Kamerunt és Argentínát. Kuba szerdán már játszott egy élet-halál meccset és akkor Új-Zélandnál 64-62 arányban jobbnak bizonyultak, ezért lehetnek itt a negyeddöntõben. A franciáktól viszont nagyon kikaptak. Kuba a legjobbjuk Yamara Amargo nélkül kevésbé versenyképes az európai csapatokkal, ezt tökéletesen megmutatta a házigazda elleni fellépésük. A fontos mutatókban elmaradnak a törököktõl és nincs olyan klasszisuk, mint a dupla-duplát átlagoló Lara Sanders vagy éppen Birsel Vardarli.

18 órától rendezik a játéknap igazi rangadóját, melyen Fehéroroszág és Kína csap össze. A két csapat a 2014-es Világbajnokságon nyolcaddöntõt vívott és akkor kisebb meglepetésre a kínaiak 72-67-re legyõzték a fehéroroszokat. A DVTK-ból ismert Tatsiana Likhtarovich hiába dobott 20 pontot, a 25-8-ra elveszített negyedik negyed megpecsételte a fehéroroszok sorsát. Nagy lehetõséget szalasztottak el azon a Világbajnokságon. Elõzetesen az egy nyerhetõ nyolcaddöntõnek tûnt, függetlenül attól, hogy Verameyenka és az azóta honosított Harding nem szerepelt a két évvel ezelõtti VB-n. A fehéroroszok játékára jellemzõ a hullámzás. Emlékezhetünk rá, hogy a tavalyi Eb-n is voltak kifejezetten szenvedõs meccseik, de végül csak 2 ponttal maradtak le a döntõrõl. Ez a hullámzás abból is adódik, hogy az európai élcsapatokhoz képest talán nekik van a legszûkösebb keretük. Négy játékosuk átlagol most is 30 perc felett. Gyakorlatilag a Leuchanka, Verameyenka, Likhtarovich, Harding négyes melletti perceken osztozik a keret többi tagja. Ettõl függetlenül Kína nem volt meggyõzõ eddig és bõven lehet esélyük a fehéroroszoknak. Az is biztos, hogy az itteni vesztesnek jó esélye lesz a hétvégén az utolsó, 5. kvóta megszerzésére.

A program 20 óra 30 perctõl a Franciaország – Argentína találkozóval zárul. Hazai pályán a franciáknak kötelezõ a gyõzelem és nagyon nagy esélyesek is. A franciáknak Új-Zéland ellen volt egy szenvedõs elsõ félidejük, de utána simán nyertek. Arról pedig már fentebb írtunk, hogy Kubát kiütötték. Argentína a törököktõl elszenvedett nagy pofon után Kamerunt gyõzte le. A dél-amerikaiak semmivel sem mutattak többet, mint a májusi FIBA Dél-Amerika-bajnokságon vagy éppen a spanyolországi felkészülési meccseiken. Rendkívül sok a pontatlan megoldás a játékukban, átlagban 18 eladott labdát jegyeztek fel náluk a tornán. Így európai csapatokkal nem lehet felvenni a versenyt. Nagy kérdés, hogy a tavaly Kanadában az Amerika-bajnokságon látott argentin válogatottal mi történt, lényegesen többet ígért az akkori teljesítményük. A franciák azt hozzák, amit elõzetesen is várni lehetett tõlük. Koncentrált, motivált csapat benyomását keltik. A pontokért ezúttal Miyem és Yacoubou felel. Ez nem meglepetés, hiszen az európai csapatokat leszámítva ilyen kaliberû magas játékosokat más nem tud felmutatni a mezõnybõl. Kisebb változás a Bourges tavaszi játékához képest, hogy a csoportmeccseken átlagban 6.5 gólpasszt kiosztó Celine Dumerc-nek a pontszerzésbõl is jobban ki kell vennie a részét, 10 pontos átlagnál tart a két meccsen. Elképzelhetetlen, hogy Franciaországot kellemetlen meglepetés érje.

Hirdetés