Hirdetés
Archivum

Négy párban túlóráznak:

:

Hirdetés

Hatalmas izgalmakat hoztak a nem magyar csapatok által vívott nyolcaddöntõk is a nõi kosárlabda EuroLigában, a Pécs ellen gyõztes Salamancán kívül a Fenerbahce, a Jekatyerinburg és a Krakkó is ott van a legjobb nyolc között, míg a Sopron-Valencia páros mellett, a Taranto-Prága, a Bourges-Kassa és a Szpartak Moszkva- Schio duók is túlórára kényszerülnek.

Egy félidõ alatt eldöntötte a veretlen Fenerbahce

Továbbra is veretlen az EuroLigában a Fenerbahce, miután Rátgéber László együttese 51-73 arányban diadalmaskodott a Galatasaray otthonában. A Galatasaray 12000 nézõt befogadó csarnokában mindössze 3000 nézõ foglalt helyet, de a kisebb létszám ellenére igazán forró volt a hangulat. A bemutatáskor annyi minden került a pályára, hogy 15 perccel késõbb kezdõdött a nagy rangadó. Ez az egy kellenetlenség érte ezen az estén a Fenerbahcét, amely végig vezetett a találkozón.

Rátgéber László csapata 7-0-s futással kezdett és 10 perc 8-19 állt az eredményjelzõn. A szünetre gyakorlatilag minden eldõlt, ekkor már 20-40 volt az állás. A harmadik negyedben már a 30 pontot is megközelítette a differencia és ahhoz, hogy ne legyen csúfos ez a vereség a negyedik negyedben szépített a Galatasaray. A vége 51-73 lett. A Fenerbahce legjobbjai a 16-16 pontig jutó Tuncluer és Matovics voltak. A gyõztes csapat a triplákat 72.7%-al dobta és a lepattanókért folytatott küzdelmet is 40-23-ra hozták.

Galatasaray MP – Fenerbahce 51-73 (8-19, 12-21, 8-15, 23-18)
Az elsõ meccsen: Fenerbahce – Galatasaray MP 77-58
A párharc végeredménye 2-0 a Fenerbahce javára.

Hosszabbítás után jutott tovább a Jekatyerinburg

Hatalmas izgalmak közepette, hosszabbítás után nyert a Rivas Ecopolis otthonában a Jekatyerinburg. Az oroszok jól kezdtek és 4 perc alatt 7-14-re elhúztak. Ekkor úgy tûnt, a keddi szorosabb rangadó után itt gyorsan eldöntik dolgot. Nem így történt… Az elsõ negyed végére feljött a Rivas és innentõl kezdve végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A negyedik negyed 53-51-es hazai vezetésrõl indult.

A negyedik periódusban a hazaiak kezükbe vették a sorsukat és ki más, mint Bonner remeklésével 4 perccel a rendes játékidõ vége elõtt 62-57-re el is szakadtak az orosz riválisuktól. Az utolsó percbe fordulva is még 70-66-ra vezettek a spanyolok. Ekkor azonban Gruda és Dumerc is betalált és ezzel hosszabbításra mentették a csatát. A ráadásban 72-72 után Cappie Pondexter vezetésével egy 6-0-s futást csinált a Jekatyerinburg és ezzel behúzták a gyõzelmet. Fizikálisan és mentálisan is elfogyott a végjátékra Rivas, amely bár megszorongatta a világ legerõsebb együttesét, de azzal, hogy a rendes játékidõben nem nyerték meg a mérkõzést, gyakorlatilag “öngyilkosságot” követtek el.

A Jekatyerinburg legjobbjai a 19-19 pontos Pondexter és Arteshina voltak, de Parker is 16 pontot szerzett és Dumerc nevét is meg kell említeni. A francia irányító duplájával egyenlített az utolsó percben Gundars Vetra együttese. A spanyoloknál a 22 pontos Booner volt a legeredményesebb, de a 18 pontos Courtney Paris játéka is dicsérhetõ. Látva a Rivas Ecopolist az elmúlt két meccsen, ahol mindegyik alkalommal még a negyedik negyed végén is gyõzelmi esélyeik voltak, nagyon sajnálhatják, hogy a szezon elejét elszúrták. Ilyen produkcióval egy magasabb rangsorolásból merészebb terveik is lehettek volna.


Rivas Ecópolis – UMMC Jekatyerinburg 74-83 (16-18, 16-16, 21-17, 17-19, 4-13)

Az elsõ meccsen: UMMC Jekatyerinburg – Rivas Ecópolis 63-58
A párharc végeredménye 2-0 a Jekatyerinburg javára.


Vajdáéknak nem sikerült lezárniuk a párharcot

Elképesztõ végjátékban, 8 pontos hátrányból állt talpra a Taranto Prágában. Az olaszok 2 pontos gyõzelmükkel visszaszerezték pályaelõnyüket és szerdán hazai közönség elõtt vívhatják ki a továbbjutást. Igazi hullámvasút volt a prágai találkozó. A Taranto nagyon bekezdett, nem is volt más választásuk, hiszen egy vereséggel búcsúztak volna. Az elsõ negyed után 17 – 25 állt az eredményjelzõn.

A második negyed a hazaiaké volt, 28-11-re hozták ezt a szakaszt és így 45-36-ra vezettek a félidõben. A nagy adok-kapok után a harmadik negyedre kicsit lehiggadtak felek, az olaszok kétszer is feljöttek 6 pontra, de jellemzõen 8-9 pont környékén alakult a differencia. A negyedik negyed 62 – 54-rõl indult. Hiába azonban a viszonylag megnyugtatónak látszó elõny, 2 perc alatt 64-63-ra feljött a Taranto. Innentõl kezdve fej-fej mellett haladtak az együttesek, de az utolsó 3 percig még a Prágánál volt az elõny. A fordulópontot Young duplája jelentette 71-72-nél, amivel a Taranto átvette a vezetést. Innen még Milton-Jones szerzett egy duplát, majd 2 perc 20 másodperccel a vége elõtt Mahoney egy triplával állította be a 73-75-ös végeredményt. Az utolsó 2 percben nem esett pont, mindkét együttes pontatlan volt és sokat hibázott. A Prága nagyon sajnálhatja ezt az estét, mert egy nyerhetõ meccset buktak el.

Vajda Anna 26 percet töltött a pályán, ez idõ alatt 7 pontot szerzett és leszedett 3 lepattanót. A Prága legjobbjai a 20 pontos Whalen és a dupla-duplát (19 pont, 13 lepattanó) elérõ Milton-Jones voltak. Az olaszoknál az elsõ meccsen betlizõ Sophia Young javított. Az amerikai klasszis 24 pontot szerzett.

ZVVZ USK Praha – Cras Basket Taranto 73-75 (17-25, 28-11, 17-18, 11-21)
Az elsõ meccsen: Cras Basket Taranto – ZVVZ USK Praha 56-73
A párharc állása 1-1.

A Krakkó elbúcsúztatta az Orenburgot

A Krakkó remek játékkal nyert Orenburgban, így a kezdeti botladozások ellenére ott van a legjobb nyolc között, ahol majd Jose Ignacio Hernandez elõzõ együttese a Salamanca vár rájuk. A Krakkó az elsõ meccsen hosszabbításban verte az orosz együttest, de az egy olyan este volt, ahol a lengyelek már jóval korábban bebiztosíthatták volna gyõzelmüket.

Ezúttal fordított volt a képlet, az Orenburg kezdett nagyon jól és léptek el az elsõ negyedben 22-14-re. A kezdeti lendület után hamar megtorpantak a hazaiak és a második negyed elsõ 30 másodpercében Pawlak, illetve Leuchanka pontjai után pillanatok alatt felzárkóztak a lengyelek. Bár a félidõhöz közeledve még egyszer ellépett 8 ponttal az Orenburg, a szünetre 38-34-el állás mellett vonultak a hölgyek.

A második félidõben hasonló volt a képlet, az oroszok megugrottak, majd Phillips és Powell klasszis teljesítményével kapaszkodott a Krakkó. A fordulópont a harmadik negyed vége elõtt 2 perccel jött el, amikor Phillips duplája után átvették a vezetést lengyelek. A negyedik negyed még 52-51-es orenburgi vezetésrõl indult, de ekkor már a Krakkó kezében volt a meccs. A lengyelek fokozatosan elléptek és az utolsó percre már 60-69-es elõnnyel fordultak. A hajrában már nem volt esélye az Orenburgnak, a vége 63-72 lett.

A Krakkó legjobbjai a 22 pontos Erin Phillips és a 17 pontos Nicole Powell voltak. Jose Ignacio Hernandez ezzel egymás után harmadik évben játszhat a Final Four-ba kerülésért aktuális csapatával, eddig két párharcot megnyert és ha a Salamanca nem nyújt többet, mint a Pécs ellen, akkor bizony a Krakkó ismét eljuthat a négyes döntõbe.

Nagyezsda Orenburg – Wisla Can-Pack Krakkow 63- 72 (22-14, 16-20, 14-17, 11-21)
Az elsõ meccsen: Wisla Can-Pack – Nagyezsda Orenburg 75-70.

A párharc végeredménye 2-0 a Wisla Can-Pack Krakkow javára.

A végjátékban pontosabb volt a Kassa

A végjátékban húzta be a Kassa a gyõzelmet a Bourges ellen és ezzel megteremtette az esélyét, hogy a harmadik mérkõzésen, Franciaországban kivívja a legjobb nyolc közé jutást. Nem volt olyan egyértelmû a Kassa sikere. A Bourges jól kezdett és hamar kisebb elõnyre tettek szert. Gyakorlatilag a mérkõzés elsõ 15-16 percében végig 3-5 ponttal elõrébb jártak, mint a hazaiak. A Kassa csak az elsõ félidõ hajrájában egyenlített, de a félidõre így is 29-32-es francia vezetés mellett vonultak a csapatok.

A harmadik negyed is hasonlóan alakult, elléptek 5 ponttal a franciák, majd 43-43-nál az etap végére újra egyenlített a Kassa. Az egyenlõ állásról induló negyedik negyedben minden kezdõdött elölrõl. Ekkor a lélektani elõny már a hazaiaknál volt, ráadásul Dupree révén egy igazi klasszisuk is akadt, aki átsegítette társait a nehezén. A végén a frissen igazolt fiatal Solopova is hozzátette a magáét és így 61-54-re nyert a Kassa.

A gyõztes csapat legjobbja a 13 pontos Dupree volt, míg a Bourgesnál a 19 pontig jutó Catherine Joens remekelt.


Good Angels Kosice – Bourges Basket 61 – 54 (10-15, 19-17, 14-11, 18-11)

Az elsõ meccsen: Bourges Basket – Good Angels Kosice 76-68
A párharc állása 1-1.

Túlórázik a címvédõ is

Túlórázni kényszerül a Szpartak Moszkva, miután a Schio elképesztõ izgalmak közepette diadalmaskodott hazai pályán. Gyakorlatilag a keddi moszkvai mérkõzés ellentettjét láthatta az olasz közönség. Oroszországban szinte végig az olaszok vezettek és csak a hajrában fordított a Moszkva.

Most Pokey Chatman együttese ragadta magához a kezdeményezést a mérkõzés elején és 25 percen keresztül magabiztosan vezettek is. A legnagyobb elõnyük 7 pont volt. Az olaszok a harmadik negyed hajrájában ébredtek és Yacoubou vezetésével az etap végére 43-44-re faragták a hátrányukat. A negyedik szakaszt is a címvédõ uralta, igaz nagy elõnyt nem jegyezhettünk fel, de 2-3 ponttal állandóan vezettek. 2 perccel a lefújás elõtt egy büntetõt követõen 60-60-nál McCarville egyenlített. A folytatásban Yacoubo és Cohen is betalált, amivel 64-60-ra megléptek a hazaiak 36 másodperccel a lefújás elõtt. Ezt követõen Prince egy triplával még 64-63-ra mentette a végjátékot, de büntetõzésbõl a Schio jött ki jobban. A vége 66-64 lett.

A Schio legjobbja a 19 pontot szerzõ Yacoubou volt. Az oroszoknál a 26 pontos Epiphanny Prince remekelt, de egyedül kevés volt a sikerhez.


Beretta-Famila Schio – Szpartak Moszkva Vidnoje 66-64 (12-16, 15-16, 16-12, 23-20)
Az elsõ meccsen: Szpartak Moszkva Vidnoje – Beretta-Famila 65-60
A párharc állása 1-1.

A harmadik mérkõzéseket február 9-én rendezik.

Hirdetés