Hirdetés
Európa

Négy párharc elrajtol az Európa Kupa nyolcaddöntőjében:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Elrajtolnak az Európa Kupa nyolcaddöntő párharcai. Az oda-visszavágós kuparendszerű párharcokban az alacsonyabban rangsoroltak rendezik az első mérkőzéseket. Szerdán négy párban kezdődik meg a küzdelem. Nézzük, hogy milyen mérkőzések várnak ránk.

A szerdán pályára lépők közül a London Lions a legmagasabban rangsorolt. A DVTK-tól az Euroliga selejtezőjében vereséget szenvedő brit bajnok az összesített rangsorban a második helyre került. Veretlenül menetelnek ebben a szezonban. Az egyetlen vereségüket a DVTK-tól szenvedték el Londonban. Komoly ambíciói vannak ennek a klubnak és nyilván nekik az egyetlen siker az lenne, ha meg is nyernék a sorozatot. A play-off első körében a Bursa ellen hazai pályán 122 pontig jutottak. Katsiaryna Snytsina volt a legeredményesebbjük, de Temi Fagbenla, Megan Gustafson, Karlie Samuelson, illetve még két brit válogatott (Shanice Beckford-Norton és Abigail Meyers) is kétszámjegyű pontot ért el. Érdekes lesz figyelni, hogy egy stabil spanyol középcsapat, mint a Lointek Gernika ellen, ez mire lesz elég. Az ünnepek alatt botladozott a Gernika, a négy bajnokijukból mindössze egyet hoztak. Ettől függetlenül nem lehet őket lebecsülni. Még akkor sem, ha a FIBA szakírója, Paul Nielsen a Pécs mögé az utolsó, 16. helyre tette őket az erősorrendben.

A másik nagy, aki szerdán bemutatkozik a nyolcaddöntőben, az Umana Reyer Venezia. A veretlen olasz listavezető jelenleg a Velence. Extra szezonjuk van, ugyan a Schio és a Bologna botladozása is a malmukra hajtja a vizet, de ez nem csökkenti az érdemeiket. Ha sérülések nem szedik szét a tavaszukat, akkor a Jessica Shepard, Awak Kuier, Anna Makurat, Lisa Berkani, illetve az olasz Matilde Villa, Lorela Cubaj, Francesca Pan – féle alapcsapattal nagyon sokáig el lehet jutni. Ez egy fiatal, ambíciózus gárda, amelyiknek ráadásul még siker is lenne az Európa Kupa elhódítása. Óriási meglepetést jelentene, ha a nyolcaddöntőben az VBW Arka Gdynia megtréfálná őket. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a Gdynia elképesztően jó formában van. Az utolsó 10 meccsükből kilencet megnyertek, csak a Polkowicétől kaptak ki. Barbara Balintova visszatérése sokat dobott rajtuk, ahogy Rennia Davis személyében is jó amerikaira bukkantak. A legfontosabb azonban talán az, hogy a hazai magot rendbe tudták szedni sok-sok év kínlódás után.

Lesz egy spanyol élvonalbeli párharc, melyben a Spar Girona és a Cadi La Seu küzd meg. A Girona Roberto Iniguez irányításával háromból két mérkőzését elveszítette. Idő kell, amíg az új rendszert elsajátítják a játékosok. Egyet nyertek meg, december 29-én éppen a Cadi La Seu otthonában 72-59-re diadalmaskodtak. Ezzel az eredménnyel most is kiegyeznének. A Cadi La Seu három vereség után a hétvégén az Ensino Lugo ellen javított, de ők sincsenek igazán jó formában. Mondani sem kell, hogy óriási presztízs ez a párharc és mindkét csapatnak a bajnokság szempontjából is lökést adna egy jó eredmény.

Estére még jut egy  Roche Vendee Basket – TTT Riga mérkőzés is. A Riga veretlen és ugyanazokat az erényeket csillogtatják, mint az Euroligában a korábbi években. Nagy nevek nélkül, de stabil csapatjátékkal menetelnek. A lett fiatalokhoz kiválóan választanak légiósokat. Kyra Lambert például biztos, hogy magasabb szinten is lehetőséget kap majd a jövőben. A Roche Vendee az általunk is sokszor megénekelt “stabil francia középcsapat” egyik példája. Ugyan a hétvégén a Lyon csúnyán átgázolt rajtuk és bukdácsolnak a bajnokságban, de az Európa Kupából legutóbb a honfitársaikat a Carolo Basket alakulatát ütötték ki. Mindig kiemeljük, hogy ezen a szinten ezek a francia együttesek kiválóan funkcionálnak. A Riga sem mehet biztosra.

Menetrend

18:00 VBW Arka Gdynia (14.) – Umana Reyer Venezia (3.) – ÉLŐ STATISZTIKA, ÉLŐ VIDEÓ
19:00 Cadi La Seu (12.) – Spar Girona (5.) – ÉLŐ STATISZTIKA, ÉLŐ VIDEÓ
20:00 Lointek Gernika Bizkaia (15.) – London Lions (2.) – ÉLŐ STATISZTIKA, ÉLŐ VIDEÓ
20:00 Roche Vendee Basket (11.) – TTT Riga (6.) – ÉLŐ STATISZTIKA, ÉLŐ VIDEÓ

Hirdetés