Hirdetés
3x3

Negyeddöntő előtt 3×3-as válogatottunk:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Minden várakozást felülmúlóan csoportgyőztesként jutott a legjobb nyolc közé a Bordeaux-ban zajló FIBA 3×3 Women’s Series tornán a Böröndy Vivi, Papp Dia, Révész Luca és Tóth Franka összeállítású magyar válogatott. A mieink csütörtökön este 19 óra 50 perctől egy francia privát alakulat, a Bordeaux Ballistik együttesével vívnak negyeddöntőt.

Ritkán hangsúlyozzuk ennyire a csoportgyőzelem tényét egy Women’s Series tornán, de a sorsolás ismeretében ezúttal külön hangsúlyt kapott. A keresztágunkon ugyanis a világbajnoki címvédő francia válogatott szerepel. Túlzás nélkül napjaink legjobb formában lévő női csapata. Ők papírformának megfelelően megnyerték a saját hármasukat és így a mi csoportunk másodikjával találkoznak a negyeddöntőben. Mondani sem kell, hogy milyen óriási kihívás lett volna velük mérkőzni. A feladat most sem kisebb, de a Bordeaux Ballistik csapatáról már rendelkeznek egy tapasztalattal Poitiers-ből a magyar lányok.

A francia gárda a szerdai játéknapon a bordeaux-i torna D-csoportjának második helyén zárt. A papírformának megfelelően a francia válogatottól 18-10-es vereséget szenvedtek. Ausztriát viszont 14-5-re legyőzték és ezzel vívták ki a továbbjutást. Ahogy azt kiemeltük, a csapatukkal múlt héten Poitiers-ben találkoztak a mieink. Akkor a lányok 17-15-ös sikert arattak. Egy helyen változott azóta a keretük, Viviane Adjutor helyét egy korábbi válogatott Caroline Hériaud vette át. Ő a testvérének Marion Hériaud-nak többször is besegített már ebben a felállásban.

A szerdai teljesítményüket figyelve azt láthatjuk, hogy a francia válogatott ellen elsősorban a lepattanókban maradtak alul (9-23) és az itt megszerzett hátrányt már nem tudták ellensúlyozni. A nemzeti csapatnak 29, nekik 19 mezőnykísérletük volt mindössze. A legeredményesebb az 5 pontos Claire Parisi lett. Ausztria ellen nem kerültek ilyen szerkezeti hátrányba. Az egypontosokat kiválóan értékesítették, 20-ból 11 kísérletük sikeres lett. A 8 pontot és 9 lepattanót jegyző Sarah Ousfar személyében pedig egy extra egyéni teljesítmény is jött náluk.

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar csapat 18-17-re verte a világbajnoki negyedik helyezett Litvániát. Óriási skalp tétmérkőzésen ilyen szintű gárdát felülmúlni. Utána pedig Romániát 14-10-re győzték le a mieink. Mindkét találkozóra igaz, hogy villámrajtot vett válogatottunk. Litvánia ellen öt és fél perc alatt 10-2-re léptek el a magyar lányok. Románia ellen alig több, mint két perc alatt 8-1-re. Ami ennél is fontosabb, hogy mindkét alkalommal sikerült a felzárkózási kísérleteket is megfogni.

A litvánok ellen 20-14-re nyerték a lepattanócsatát Földi Attila tanítványai. Az egypontosokat figyelve akkor a 23 kísérletből 12 sikeres lett és 6-ból 4 büntető is kiváló arány. Románia ellen 23-17-re sikerült hozni a lepattanókért zajló párharcot. Jó védekezéssel egyetlen sikeres távoli dobást sem engedélyeztünk riválisunknak.

Mindkét mérkőzésen minden játékosunk betalált. Az egypontosokat nézve 56%-os a mezőnymutatónk átlaga és Franciaország U24-es csapata után válogatottunk szedi a legtöbb lepattanót eddig a tornán. Az első nap után a 13 pontos Papp Dia a legeredményesebbünk. Múlt héten a Bordeaux Ballistik ellen egy fej-fej melletti ki-ki meccset nyertünk. Akkor is ezek az erények érvényesültek. Kiváló helyzetkihasználás jellemezte az összecsapást. A 19 egypontos kíséreltből 12 sikeres lett magyar oldalon. A lepattanócsatát 20-9-re nyerte a csapatunk, mely a korábban kiemelt Sarah Ousfar-t is 6 ponton és 4 lepattanón tartatta. Ha ezeket az arányokat sikerülne most is megismételni, nagyon szép estét varázsolhatna számunkra 3×3-as válogatottunk.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés