Hirdetés
Magyarország

Negyedik bajnoki döntőjére készül az Atomerőmű KSC Szekszárd:

:

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Szombaton megkezdődik a Sopron Basket és az Atomerőmű KSC Szekszárd bajnoki döntője. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc első felvonása előtt Szabó Noémit, az Atomerőmű KSC Szekszárd szakmai és sportigazgatóját kérdeztük.

Április 16., szombat
19:30 Sopron Basket – Atomerőmű KSC Szekszárd
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Tőzsér Dénes Kelemen, Varga-Záray Katalin (Dernei Gábor)

Az elődöntőben az Atomerőmű KSC Szekszárd 2-1-re múlta felül az NKA Universitas PEAC együttesét. Amennyire a párharc második meccse rossz élményt jelentett a körülményekkel, illetve Szara Krnjics súlyos sérülésével, a harmadik találkozó Szekszárdon legalább akkora érzelmi pluszt adott. Telt ház, kiemelkedő szurkolás mellett vívta ki a továbbjutást a szekszárdi csapat.

„Nagyon nehéz volt azt a második mérkőzést megélni. Sokan elkísértek minket, több, mint 400 szekszárdi szurkoló jött el velünk Pécsre. Rajtunk kívülálló okok megbontották a játékunkat, nem találtuk a ritmust és ez sokban hozzájárult a vereséghez. Ezek után nem volt egyszerű a harmadik mérkőzésre összeszedni a csapatot, a szurkolókat. Így utólag már azt mondhatom, hogy telt ház előtt az a meccs egy hatalmas élményt adott. A klub fennállása során negyedik alkalommal játszunk döntőt a Sopronnal. Óriási megtiszteltetés, különösen így, hogy a Sopron megnyerte az Euroligát.” – hangsúlyozta Szabó Noémi.

Egy rendkívül eseménydús évad végén érkezik el a finálé. Az első Euroligás szezonját teljesítette a Szekszárd és a magyar mezőnyben is erősödtek a riválisok.

„Valóban nehéz, sok viszontagsággal teli szezonon vagyunk túl. A bajnokságban is több kihívóval találkoztunk. Nagyon örülünk annak, hogy a közvetlen riválisainkat, gondolok a DVTK-ra, a Győrre és a PEAC-ra, magunk mögé utasíthattuk. Talán soha nem volt ekkora értéke annak, hogy bajnoki döntőt tudunk játszani. Mi is indultunk az Euroligában, de ott a főtáblán nem sikerült mérkőzést nyerni és az orosz csapatok kizárása után az Európa Kupában még kétszer kikaptunk. Emiatt az egész évad ambivalens volt. Ezekből viszont nagyon sokat tanultunk és építkezni tudott belőle a szakmai stáb. Ennek is köszönhető szerintem, hogy végül hazai pályán magabiztosan vívtuk ki a döntőbe jutást.” – mondta a szekszárdiak szakmai és sportigazgatója.

Az idei alapszakaszban kétszer alulmaradt a Szekszárd a Sopronnal szemben. Ha a döntőket nézzük az elmúlt hat évből, akkor az első és a harmadik fináléban nyert mérkőzést a KSC. A másodikban nem. Ezúttal viszont már Euroligás tapasztalatot is kamatoztathat a csapat.

„Én azt gondolom, hogy egész Európában ez a bajnoki döntő benne van a top3-ban. Ez óriási büszkeség a magyar kosárlabdasport számára, ami túlmutat a klubok erőfeszítésein. Háromszor szerepeltünk már bajnoki döntőben, volt, hogy tudtunk mérkőzést nyerni, volt, hogy nem. Egyértelműen az a cél, hogy az Európa csúcsán álló ellenfelünket megszorongassuk és olyan mérkőzéseket játszunk, hogy ne legyünk alárendelt szerepben. Sajnos, ahogy az egész szezonban, úgy ezúttal is sérülések, betegségek hátráltatnak bennünket. Szara Krnjicset az elődöntő második meccsén veszítettük el, de Gereben Lívia is egészségügyi problémákkal küzd. Nem tudunk teljes kerettel kiállni, de biztos vagyok benne, hogy mindkét csapat maximálisan felkészült lesz. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy kiegyenlített és szoros legyen már az első találkozó is.” – fogalmazott Szabó Noémi.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A szekszárdiak szakmai és sportigazgatóját arról is kérdeztük, lehet-e arra építeni, hogy előfordulhat: a rivális koncentrációja nem lesz a maximumon a történelmi sikert követően.

„Egy ekkora siker után nehéz motivációt találni, mentálisan és érzelmileg is kiüresedhet egy csapat rövid időre, de annyira erős a soproni játékosállomány, hogy abban nem bízhatunk, hogy ez szombaton számunkra nagy segítség lesz. Nyilván a topformájukat megmutatták Isztambulban a soproniak és benne van, hogy annyira jó ritmust nem kapnak el. Ezek azonban mind rajtunk kívülálló dolgok. Nekünk azzal kell foglalkozni, amit mi tudunk befolyásolni. Zseljko Djokiccsal a hatodik idényünket teljesítjük és negyedszer jutottunk döntőbe. Egy olyan stratéga, aki nem ismer lehetetlent és próbálja ezt plántálni a saját játékosaiba. Óriási taktikai harc várható. Minőségileg jobb és hosszabb a soproni pad, de biztos vagyok benne, hogy fogunk tudni találni olyan taktikai dolgokat, amivel megnehezíthetjük a dolgukat. Érdemes azt is nézni, hogy például a fiatalokat tekintve a mieink Czukor Dalmával, Varga Alízzal, Varga Sárával felveszik a versenyt. Említhetném többek között Mányoky Rékát, Miklós Melindát, akik olyan jó teljesítményt nyújtottak, hogy a kötelező U20-as szabályon felül is lehetőséget kaptak. Ha ezek a tényezők mind találkoznak, akkor lehet szoros az első mérkőzés.” – mondta Szabó Noémi.

Teher nélkül léphet pályára a Szekszárd, ami a csapat malmára hajthatja a vizet.

„Egész Európában nagy fegyvertény bármelyik csapatnak a Sopront legyőzni. A DVTK már megmutatta kétszer, hogy ez lehetséges. Hazai pályán mindent megteszünk, hogy ezt mi is elérjük, de természetesen már szombaton is beleadunk mindent ennek érdekében. Nincs nyomás rajtunk és veszíteni valónk sem, de közben mindenki szeretné megmutatni, hogy mit tud. Éppen ezért én bízom benne, hogy nívós, nagyon jó döntőnek lehetünk tanúi, ami csak pozitív irányba lendítheti tovább a női kosárlabdát.” – összegzett Szabó Noémi.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés