Hirdetés
Utánpótlás

Nehéz, de fontos feladat a nemzetközi szereplés újraindítása – interjú Czukorné Hollós Annával:

:

Fotó: Pados Noel / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett a világjárvány berobbanása óta a Soproni Darazsak Sportakadémia. Két év után rendeztek ismét nemzetközi tornákat az intézmény falai között. Czukorné Hollós Anna, szakmai igazgatóval beszélgettünk a tapasztalatokról.

Kezdjük egy kicsit a nagyobb képpel. Milyen állapotban vannak most a nemzetközi kapcsolatok az utánpótlásban? Milyen körülmények között lehet például tornát rendezni?

Ősszel kétéves szünet után mi már kimerészkedtünk két csapatunkkal – U14, U16 – Barcelonába egy tornára, illetve juniorjaink Valenciában is jártak. A barcelonai tornát egy neves, Spanyolországban jól beágyazott és magas szintű rendezvényeiről ismert cég bonyolította le, de ott nagyon panaszkodott a főszervező, hogy nehéz a Covid után újraindítani a nemzetközi mérkőzések-sorozatát. Mi is érzékeltük a helyszínen, amikor rugalmas lebonyolítás mellett végül hat-hat csapatos torna jött össze a lemondások miatt. Mi szeretjük az ilyen kisebb, minőségi rendezvényeket, de rávilágított azokra a kihívásokra, amivel az elmúlt időszakban mi is találkoztunk.

Tavasszal, így a sokadik hullám végén, kezdtünk el szervezni egy tornát az U14-es és az U16-os korosztályban. Az elmúlt több, mint tíz évben széles nemzetközi kapcsolatrendszerünk alakult ki. Szinte a teljes európai top mezőnyt nézve jó pár klubbal és akár nemzeti szövetséggel állunk kapcsolatban. A mennyiség mellett így mondhatom azt, hogy minőségben is magas szintre jutottunk el. Ez köszönhető az U18-as és az U20-as Európa-bajnokságok szervezésének, illetve a novemberi U16-os Bajnokok Tornájának, aminek a nyolcadik kiírásánál szakadtunk meg. Próbáltuk mozgósítani ezt a kapcsolatrendszert mindkét korosztályban, de nagyon sokan jelezték, hogy bár jönnének, még azonban tartanak tőle. Most a járvány mellett az ukrajnai háború is közbeszólt és eközben az látszódik: sajnos van olyan partner klub, amelynek jelenleg nincs arra anyagi lehetősége, hogy eljöjjön.

Ezek alapján keményen szembesültünk azzal, hogy borzasztó nehéz lesz újraindítani a nemzetközi szerepléseket. Nagyon sokat kell dolgoznunk ezen a téren, akár új kapcsolatokat is keresve. Az ugyanis egyértelművé vált, hogy még nagyobb bázist kell kiépíteni, ha szeretnénk úgy rendezni egy U14-es vagy U16-os tornát, hogy oda meglegyen a nyolc jelentkező csapatunk és tartalékot is képezzünk. Tehát lemondás esetén is minőségi helyetteseket tudjunk hívni.

Miért fontos, hogy minden előbb felsorolt nehézség ellenére nemzetközi tornákat, utazásokat szervezzetek a sportakadémiai növendékeknek?

Nagyon sok haszna van szakmailag. Elsősorban más kosárlabda kultúrával találkoznak. Minden országnak megvan ugyanis a saját hagyománya, stílusa, súlypontjai a képzésben és a filozófiában. Ezek sokszor merőben mások, mint a magyar kosárlabda kultúra. Nagy kihívás a lányainknak, hogy mennyire tudnak ehhez alkalmazkodni és megtalálni azt, hogy hol tudják alkalmazni a saját erősségeiket.

Minőségi ellenfelekről beszélünk ilyen esetekben és ezek kőkemény mérkőzések, ahol a komfortzónából ki kell lépni a sikerességhez. Ez hosszú távon elősegíti a nyári válogatott programokat is, mert az A-divízióban az ellenfelek játékosai általában ezekből a csapatokból kerülnek ki. Szerintem ezzel nagy segítséget nyújtunk azoknak, akik válogatott programban vesznek rész.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Nekem laikusként az is fontosnak tűnik, hogy ezek a tornák év közben is minőségi erőpróbákat szolgáltatnak a kiemelt bajnoki találkozókon, országos döntőkön túl.

Mindenképpen, így van. A novemberi Bajnokok Tornája azért volt annyira népszerű a világjárvány előtt – az utolsó két évben már versengtek a jelentkezők és volt akit, helyhiány miatt el is kellett utasítani –, mert az őszi bajnoki szakasz még a top európai országokban sem minden esetben megfelelő minőségű. Sok a „feleslegesen” lejátszandó mérkőzés és mindenki üdvözölte a jó csapatok közül ezt a tornát, mert ez magas szintű minőségi versenyzési lehetőség.

Tavasszal, az iskolai szünet környékén vagy az országos döntők előtt, általában utazni szoktunk. Ez borzasztó jól felkészít az országos döntőre. Az elmúlt tizenév tapasztalatai alapján nekünk ezek az őszi és tavaszi az időpontok váltak be a legjobban.

Ez mit jelent mérkőzésszámban?

Normál helyzetben egy U16-os, U18-as játékossal 18-22 nemzetközi mérkőzést tudunk lejátszani. Ez jelentősen visszaesett az elmúlt két évben, ami a tapasztalataink szerint nagyon hiányzik. Ezért is vettük a bátorságot és repültünk el ősszel Spanyolországba és ezért vágtunk bele újra a tornarendezésbe, mert fontos a fejlődés szempontjából a játékosainknak. Nem csak az országos döntők előtt, hanem hosszú távon is. Mindenképpen szükségesek ezek a tapasztalatok.

Tegyük hozzá, hogy emberileg is azok, nem? Kitekinthetnek a fiatalok a kis buborékjukból.

Mind a külföldi, mind a hazai nemzetközi tornák fontosak ilyen szempontból. Arra biztatjuk a gyerekeket, hogy kössenek barátságokat, kommunikáljanak. Ezt általában meg is teszik. Elsősorban amiatt tartjuk ezt fontosnak, hogy érezzék a játékosaink a nyelvtudás fontosságát és motiválja őket a tanulásban.

Külföldi utazásaink során a kultúrával, történelemmel, gasztronómiával, hagyományokkal igyekszünk megismertetni a gyerekeket. Ezek hosszú távon szintén hasznosak lehetnek a személyiségük fejlődésében.

Zárásul, Sopronból milyen irányba érdemes kapcsolatokat építeni? A környező országokkal, akik adott esetben tényleg nagyon könnyen, gyorsan megközelíthetőek vagy még inkább a nagy nemzetekhez kellene odaférni?

Széles a kapcsolatrendszerünk és az általad említett mind a két irányt építjük. Jó a viszony a környező országokkal Szlovákiával, Csehországgal, Horvátországgal és Ausztriába is szoktak járni a csapataink edzőmeccsekre. Szeretjük az olasz, spanyol, francia tornákat és északon, Rigában az Uljana Semjonova-tornára is járunk, ami egy rangos és minőségi erőfelmérő.

Ha megnézzük, hogy kik vannak rendre az élmezőnyben az Európa bajnokságokon, akkor a spanyolokat, a franciákat, illetve időnkét a belgákat, az olaszokat és az oroszokat látjuk. Az első nyolcat mi is rendszeresen meg tudjuk célozni, évjárattól függően. Akiket a top8 európai nemzet közül nem sikerült becserkészni, ők a belgák. Az elmúlt 10 évben óriási fejlődést mutattak, olimpiai, világbajnoki résztvevők és velük jó lenne a gyerekeinknek találkozni.

A legeredményesebbek közül mi a spanyol kosárlabdát szeretjük a legjobban, mert gyors, technikás és mentálisan magas szintű játékosokkal megáldott nemzet, ami jó iránymutatás számunkra. A franciák is egyértelműen jó kosárlabdát játszanak, de rendkívül fizikálisak és teljesen más rendszert alkalmaznak. Fontos velük játszani és megismerkedni azzal a kosárlabda kultúrával, de úgy átvenni és meghonosítani dolgokat, mint például a spanyoloktól, nem feltétlen lehet tőlük.

Fotó: Pados Noel / Soproni Darazsak Sportakadémia

 

Hirdetés