Hirdetés
Archivum

Nehéz, de nem lehetetlen párharc elõtt az Aluinvent DVTK:

:

Hirdetés

Szerdán este 20 órától Franciaországban az Aluinvent DVTK megkezdi szereplését az Európa Kupa negyeddöntõjében. Maikel Lopez együttese a Basket Landes gárdájával találkozik, mely a válogatott szünet óta nem mutatott igazán jó formát.

ÉLÕKÉPES KÖZVETÍTÉS ITT ÉRHETÕ EL

Érdekes ezen párharc felvezetése, hiszen korábbi cikkeinkben sokszor rávilágítottunk az Európa Kupa új lebonyolításának elõnyeire és hátrányaira. Féltettük is a DVTK-t egy nagyon nehéz ellenféltõl, hiszen elsõsorban az Euroligából érkezõ gárdákat jutalmazza az új rendszer. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a sorsolásnál szerencséje volt a magyar csapatnak, hiszen a Landes még a régi lebonyolítás mellett is elfogadható negyeddöntõs rivális lenne. Erõs, de a jelenlegi DVTK-nak nem leküzdhetetlen akadály a francia gárda.

Már a Magyar Kupa felvezetéseként is kitértünk arra, hogy nem jelent ideális felkészülést a nyolcas döntõ az Európa Kupa rájátszására. Három nap ilyen extra terheléssel nem múlik el nyomtalanul, ez ott lesz a lábakban és a fejekben. Jellemzõ hazai sajátosság, hogy önmagunkat hozzuk hátrányba egy rossz versenynaptárral… Reméljük, hogy a következõ években átgondoltabb idõpontválasztás jellemzi a kupát. Ugyanakkor ebben a helyzetben is lehet találni pozitívumokat és elsõsorban a sikerélmény adta lélektani többletbõl kell elõnyt kovácsolni a negyeddöntõ párharcra.

A Landes szintén három meccset játszott a válogatott szünet óta. Két vereség és egy gyõzelem a mérlegük. Összesen ezzel már hét vereségük van és a francia bajnokságban az alapszakasz végén a legjobb négy közé jutásra minimálisra csökkentek az esélyeik. A két legutóbbi vereség közül a Bourges-tól elszenvedett papírforma volt, míg a Hainut gárdájának otthonában meglepetés érhette a csapatukat. Nem szabad a bajnoki eredményekbõl messzemenõ következtetést levonni, viszont az elérhetõ statisztikák azt mutatják, hogy azok az erényeik, amik eddig mellettük szóltak, nem érvényesültek. Elsõsorban itt a jó védekezésrõl és a lepattanózásról van szó. Mindkét mérkõzésen elveszítették a lepattanócsatát (a Bourges gárdájával szemben például 44-30-ra), miközben a francia élmezõnyben a Hainut együttesétõl nem szokás 73 pontot kapni.

A francia alakulatot bemutató korábbi cikkünkben kiemeltük, hogy az állva maradt négy EK csapat közül õk a legjobban lepattanózó gárda, emellett pedig a legkevesebb pontot kapták eddig az Európa Kupában. Meccsenként mindössze 61,5-öt. Ebben a mutatóban a DVTK a második és elsõsorban ez a jó védekezés lehet a kulcs a sikerhez. A kupadöntõben is az jelentette a különbséget, hogy el tudta bizonytalanítani a soproni csapatot támadásban a DVTK. Kimaradtak a ziccerek és ebbõl már az elsõ negyedben kialakult egy olyan különbség, amelyet sikerült megõrizni. Ha 60 pont környékén lehet tartani a Landes-t, akkor szinte biztosan nem alakulhat ki olyan eredmény, amely ne jelentene esélyt a visszavágón.

Ilyen kiemelkedõ téttel bíró találkozókon fontosak a jó egyéni teljesítmények. A kupában Roneeka Hodges és Horti Dóra hozott extrát. Hodges egy rendkívül tapasztalt amerikai játékos, akinek számtalan ilyen jellegû mérkõzés van a lábában, vele igazi nyerõember érkezett. Míg az eredményes szerepléshez szükség lenne, hogy centerposztról ismét jöjjön egy kiváló teljesítmény. A franciák 7 fõs rotációval dolgoznak, ahol magas posztokon a horvát válogatott Iva Sliskovic és a kanadai válogatott Miranda Ayim szerepel. Ez a kettõs zavarba hozható ezen a szinten és általánosságban is igaz, hogy akkor tudtak a Landes ellenfelei nyerni, ha megakadályozták õket a második esélybõl szerzett pontok termelésében.

A kupán látottak alapján lehet ok a bizakodásra. Különösen Hodges érkezése óta a DVTK keretében több a nemzetközi szinten bevethetõ játékos. A friss sikerélménnyel abszolút pozitív hullámon van a magyar együttes és nem utolsó sorban Miskolcon, remélhetõleg telt ház elõtt fantasztikus hangulatban rendezik a visszavágót. Európa Kupa mérkõzésrõl van szó, tehát nincs akadálya annak, hogy Maikel Lopez újra vezetõedzõi minõségében irányítsa a csapatot. Eddig is nagyon jól megoldotta a DVTK szakmai stábja ezt a helyzetet, de egy Európa Kupa negyeddöntõn minden rezdülésnek döntõ jelentõsége lehet. Fontos, hogy a vezetõedzõ állandó interakcióban legyen az asztallal, szükség esetén a játékvezetõkkel és erre most a spanyol szakembernek lehet módja. Az elõjelek tehát kedvezõek, bízzunk a jó eredményben.

Hirdetés