Hirdetés
Magyarország

Nehéz idegenbeli túrák előtt Euroliga csapataink, sok minden eldől az Európa Kupában:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Keddtől csütörtökig ismét hat nemzetközi mérkőzésen szurkolhatunk magyar csapatoknak. Az Euroligában a Sopron Basket a Galatasaray, az Atomerőmű KSC Szekszárd a Salamanca vendége lesz. Az Európa Kupában az NKA Universitas PEAC a továbbjutásért játszik a Kayserivel, az UNI-Győr – MÉLY-ÚT Ukrajnába látogat. A “magyar csoportban” pedig az edzőváltáson átesett DVTK a Syktyvkar otthonában szerepel, a Ludovika-FCSM Csata az Orman Genclik alakulatát fogadja. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

Euroliga

Galatasaray – Sopron Basket

Nem gondoltuk volna a szezon elején, hogy a válogatott szünet után a Sopron vezetni fogja a B-csoportot. Le a kalappal előttük, ahogy idén szerepelnek. Lehet, hogy a felkészülés nehézségei, például a TF-től elszenvedett vereség is kellett ahhoz, hogy rámutasson a hiányosságokra és ezeken tudjanak változtatni. Ez is mutatja egy csapat nagyságát. Sokat beszéltünk a fiatalokról, akik jól szálltak be, amikor nagy szükség volt rájuk. Ezen a héten a közvetlen üldöző Galatához utaznak. Nyilván az Euroligában minden meccsre rámondhatjuk, de ez most igazán fontos lesz. Egy győzelemmel ugyanis bebiztosíthatja még jobban első helyét a Sopron. Vereség esetén viszont átrendeződhet a B-csoport. A Galata esetében számomra meglepő, hogy összesen csak négy légióst foglalkoztatnak, de eddig abszolút működik. Egyedül a Fenerbahce-tól elszenvedett vereség lóg ki a sorból. Az a kérdés ebben a párban is, ami az összes Euroliga párosítás előtt, hogy a szünet után milyen lesz a forma az első nagy erőpróbán. Ezen csapatok keveset készültek együtt, mert az Euroliga szintjén a többség válogatottban volt.

Mondtam a bevezetőben, hogy nem gondoltuk volna a Sopron első helyét, de szerintem a Galata második helyére is igaz ez. A Kurszk, a Basket Landes vagy a Girona csapatát mind említhetnénk, mert nem könnyű csoport, de a legnagyobb meglepetés a Fenerbahce 7. helye. A Galatasaray keretéből a szurkolóknak Tina Krajisnik lehet a legismerősebb, aki mindenhol bebizonyította Magyarországon, hogy jó játékos, alapember tud lenni. Nekem nem meglepő, hogy egy olyan csapatnál, mint a Galatasaray, megállja a helyét. Sopronban eközben múlt héten lett teljes a keret. Látva az Euroliga idei alakulását, szerintem jó döntés volt, hogy a tavalyihoz képest egy légióssal bővült a csapat. Magyarország kapcsán már a szezonelőzetesben is elmondtam, hogy a bajnokságra már nem tartom szükségesnek a további erősítéseket, de a Sopronnak az Euroligát kell szem előtt tartania.

Perfumerias Avenida Salamanca – Atomerőmű KSC Szekszárd

A spanyol válogatottak mellett hét légióssal áll fel a Salamanca. Korábban a Jekatyerinburg és a Prága ellen már elsütöttük ezt, de most is igaz: ezt a meccset a Szekszárdnak túl kell élnie. Másról nem szól az esetükben egy-egy ilyen Euroliga mérkőzés. Főleg úgy, hogy 0-5-tel állnak és messze nincs vége az alapszakasznak. Nem könnyű ez a helyzet. Most viszont az kiderülhet, hogy az új légiós Dana Evans mennyivel tud többet hozzátenni, mint Leslie Vorpahl.

Amennyire a szünet előtt tartottunk tőle, egyébként nekem nagyot tetszett az a felfogás, ahogy a Jeketyerinburg ellen játszott a Szekszárd. A nagynevű rivális ellenére Zseljko Djokics ugyanazt a szabályrendszert, elveket próbálta alkalmazni, mint máskor. Rendre egy fiatalt is a pályán tartott. Az egy hasznos és közönségszórakoztató mérkőzés lett így. Hasonlóval szerintem a Salamanca ellen is elégedettek lennének.

Utaltam már rá, hogy az új légiós debütál nemzetközi porondon. Újonc amerikairól van szó, akinek a játék mellett mindent, így a kisvárosi európai életet és az amerikaitól eltérő edzői stílust meg kell szoknia. A Szekszárd esetében az Euroliga mellett azt is nézni kell, hogy Evans a bajnokságban tud-e adni egy pluszt, hiszen rá a Sopron mögötti versenyfutásban nagy szükség lesz. Veretlen itthon a Szekszárd, de a Sopronnal még nem játszottak. Ilyen szempontokat is mind-mind lehet nézni, amikor ennyire erős ellenféllel küzdenek meg.

Európa Kupa

NKA Universitas PEAC – Bellona Kayseri

Mindegyik Európa Kupa csapatunk vereséget szenvedett a hétvégén. A PEAC a Soprontól kapott ki. Azt kell, hogy mondjam a Sopron már azon a szinten van, mint amire itthon korábban a legerősebb Pécs esetében volt példa, hogy amikor kifut a pályára, megnyerte a mérkőzést. Már kialakult az ellenfélben egy görcsösség, amikor meglátja a zöld-sárga mezt és a Sopron ilyen helyzetben az ellenfelénél minden hibát megbüntet.

Az Európa Kupában már minden meccs őrülten fontos. Hazai környezetben az utolsó helyen álló Kayseri ellen ez egy hozható mérkőzés. Ahhoz, hogy a végén ne a legjobb harmadik helyekért zajló versenyfutásban kelljen sakkozni, nyernie kell a PEAC-nak. A Sopron elleni bajnoki erre nem volt alkalmas, de a PEAC-nak arra is jó lehet a mérkőzés, hogy a válogatott szünet után új lendületet vegyen. Nagy különbségű vereségei voltak a törököknek és a magabiztos győzelem rengeteget lendíthetne a PEAC-on. Csirke Ferivel beszéltük, hogy nem nagyon tudtak együtt készülni erre a körre, de ez minden nemzetközi kupás csapatra érvényes. Kiss Virágot viszont továbbra is ki kell emelni, aki szerintem most érett meg erre a vezér-szerepre, amit látunk tőle. Most érzi, hogy neki ezt csinálnia kell teljes erőbedobással és így van jelen a PEAC mérkőzésein. A törökországihoz hasonlóan itt is főszerep juthat neki.

BC Prometey – UNI-Győr – MÉLY-ÚT

Kívülről nem lehet megmondani és ezért nem is vállalkoznék arra, hogy megválaszoljam: mi lehet a probléma, amiért elmaradnak az eredmények. Tavaly a bajnokságban egészen a bronzéremig vitte a Győrt a lendület, de akkor volt egy tapasztalt irányítójuk Brianna Kiesel személyében. Most nincs olyan játékos, aki összefogja a csapatot a pályán és én ebben érzek például egy nagy különbséget. Itthon Beatrice Mompremier kiemelkedő egyéniség, de úgy vélem: akár belőle is többet ki lehetne hozni, ha lenne egy olyan irányító, aki meg tudja játszani. Elég a győri szurkolóknak Iva Ciglar és Quanitra Hollingsworth kapcsolatára gondolni korábbról. Ebben a párban az első mérkőzést 117-83-ra nyerték az ukránok, akik azóta is hasonlóan ponterős meccseket játszanak. Nagyon nehéz ebben a helyzetben bármit is mondani. Kérdezted, hogy mivel lehet ilyenkor motiválni a csapatot. Most talán nem is a számszerű eredmény az elsődleges, hanem az lenne fontos, hogy egymásért is küzdve próbáljon a közösség egy kicsit feljebb lépni.

Nika Syktyvkar – DVTK

Az oroszokat sikerült legyőzni Miskolcon és azóta is csak egy győzelmük van. Ugyanakkor hét pontnál nagyobb különbség egyetlen mérkőzésen sem alakult ki, tehát mindenhol közel voltak ellenfelükhöz. Nehéz helyzetben van a DVTK egy ilyen fontos meccs előtt. Azt szokták mondani, hogy egy edzőváltás hozhat egy új lendületet. Az esetek jelentős százalékában azt látjuk, hogy a fontos meccs előtti váltás jól sül el. Ez most is benne van. Aztán, hogy hosszú távon mi lesz, azt majd meglátjuk később. Völgyi Péter jó szakember, olyan személyiség, aki játékosként jól követhető. Én drukkolok nekik!

A két új légiós az Európa Kupában most debütál idén, ők Keyona Hayes és Leslie Vorpahl. Megyó beteg volt és nem játszott vasárnap. A személyisége olyan magával rangadó, hogy egy Keyona típusú játékost tud vinni a meccsen. Nagy kérdés, hogy Megyó fog-e játszani vagy Keyona van-e annyira profi, hogy ilyen típusú társ nélkül is képes-e kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Olyan értelemben kiemelkedő teljesítményt, hogy az a csapat hasznára legyen. Játszhat egyedül extrán, de ha nem nyernek, akkor nem sokra megy vele. Leslie Vorpahl kapcsán én azt érzem, hogy Miskolcon jó lesz. Nem tudok erre objektív magyarázatot adni, de így érzem.

Ludovika-FCSM Csata – Orman Genclik

Váratlan vereséget szenvedett a bajnokságban a Csata a TF-től. Simon Zsófia és Zele Dorina nélkül nehéz helyzetben vannak. El kellene készíteni a statisztikákat, de a játszott, nem játszott mérkőzések aránya az esetükben nem lehet kedvező. Itt a lehetőség a fiatalok előtt a további tapasztalatszerzésre. Az Európa Kupában a törökök elleni mérkőzés után a Csata még utazik Oroszországba. Ebben a hiányzókat figyelembe véve benne van a 0-2 esélye, de beszéltük korábban is, hogy nem az Európa Kupa a központi vezérfonal a klubnál. Az a lényeg, hogy olyan eredményt érjenek el, olyan egyéni és csapatteljesítményt tegyenek le, ami viszi őket előre. Ilyen szempontból ez a mérkőzés is jó lehet.

Hirdetés