Hirdetés
Magyarország

Nehéz játékhét előtt a magyar csapatok a nemzetközi kupákban:

:

Hirdetés

A válogatott szünet után egy rendkívül nehéz héttel folytatódik a klubcsapataink számára a nemzetközi kupaszereplés. Egyedül a Sopron játszik hazai pályán, míg a többiek utaznak. A Szekszárd Franciaország, a DVTK Spanyolország, a Győr Törökország, míg a PEAC Izrael felé veszi az irányt. A mérkőzések előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA

Tango Bourges Basket – Atomerőmű KSC Szekszárd

“Amikor a Sopron lejátszotta a Szuperkupát Bourges-ban, akkor a következő héten arról beszéltünk, hogy három edzéssel a háta mögött milyen jó benyomást keltett a francia együttes. Ezt azóta nem igazolták, mert a csoportkörben ugyanúgy kikaptak a Prágától és a Valenciától, mint a Szekszárd. Ők is 2/2-es mutatóval állnak. Annak ellenére, hogy ilyen szempontból nincs különbség a két csapat között, én úgy érzem, hogy még mindig a Bourges az esélyes. Ettől függetlenül képes lehet jó meccset játszani a Szekszárd és ha ott tud maradni egál környékén, akkor bármi lehet. Bár a Sopronnak nem sikerült, ami mutatja a Bourges erejét, de nem egy előre lefutott mérkőzés a szerdai.

Nézve a statisztikákat, a dobóátlag minden területen a Szekszárd mellett szól, lepattanókban pedig egálban vannak. Egyedül a padról érkező pontokban látok nagyobb különbséget a Bourges javára, de ez a 9 pont sem tekinthető döntőnek. A válogatott szünet után két mérkőzést vívott a Szekszárd. Szerintem a PEAC otthonában kétpontos vereség – különösen olyan csarnokban, ahol még nem játszott a csapat és ez látszott is a dobóformán – benne van. Előtte a Ceglédet agyonverték. Fogunk majd olyan példát is hozni, ahol nem tett jót egy csapatnak a szünet, de a pécsi vereség ellenére a Szekszárdot nem sorolnám ebbe a kategóriába. Azt a fontos nézni a Szekszárd esetében, hogy kívülről nekem igazi csapatnak tűnnek és ez nagyon jó jel. Amitől óva intettük őket, hogy négy „amerikai légióssal” (Cyesha Goree természetesen magyar válogatott, Sydney Wallace brit), felborulhat az egység, ez egyáltalán nem történt meg. Csapatként küzdve Bourges-ban is lehet esély.”

Sopron Basket – Perfumerias Avenida Salamanca

“Lassan örökrangadónak lehet nevezni ezt a párosítást az Euroligában. Eddig 11 mérkőzést játszott egymással a két csapat. Közte három Final4 elődöntőt. Roberto Iniguez személye pedig még nagyobb presztízst kölcsönöz ennek a párosításnak. A legtöbb statisztikai mutatóban nincs nagy különbség a két együttes, a két keret között. A hazai pálya a Sopron mellett szól, de azt várom a spanyol csapattól, hogy nagy bizonyítási vággyal jönnek ide. Különösen, hogy felemás volt az őszük. A Mersint, a Basket Landes és a Mechelen csapatát legyőzték, de a Schiótól elszenvedett nagy különbségű vereség sokba kerülhet és a bajnokságban is van három vereségük.

Egy mutatóra hívnám fel a figyelmet. Azon túl, hogy vasárnap a Győr ellen az első negyed extra volt a Soprontól, nekem Alice Kunek és Dragana Stankovic teljesítménye miatt van hiányérzetem. Ez a Salamanca ellen akár döntő is lehet. A lepattanókban – különösen a támadólepattanókban – és ezzel együtt a második esélyből szerzett pontokban nagy különbség mutatkozik a spanyolok javára. Határ Bernadett hiányában szűkös a mozgástér centerposzton és emiatt nagy teher lesz mezőnyposzton a soproniakon. Beleértve Jecát is, aki ugyan dolgozik háttal is, de neki a szembe játéka a dominánsabb. Nagyon el kell osztani a terheket és sok jó egyéni teljesítményre lesz szükség a sikerhez.

A Sopronnak jött tett ez a szünet. Korai még értékelni a bekövetkezett változásokat és éppen ezért Brittney Sykes távozása után nem tudom, hogy érdemes-e belevásárolni még egy játékost ebbe a keretbe. Inkább onnan közelíteném meg, hogy kevesebb hozzájárulást érzek a magyar játékosoktól – Fegyverneky Zsófit leszámítva – mint, tavaly és talán kevesebb bizalmat is kapnak. Nekem Böröndy Vivi kellemes meglepetés, hogy milyen jól szállt be és hasznosan játszik, de összességében a magyar és fiatal teljesítményben érzek még tartalékot.”

Spar Girona – DVTK HUN-Therm

“Harmadik Euroliga mérkőzését vívja majd Milica Jovanovic nélkül a DVTK. A montenegrói játékoson jóval kevesebb teher volt idén, mint tavaly, de amikor kellett, a hátára tudta venni a csapatot. Kulcs a DVTK-nak a játéka, de ebben a szezonban a Green, Guirantes, Garbin légiós-trió, illetve Kányási Veronika, Bernáth Réka, Aho Nina vagy éppen Kiss Angelika révén még nemzetközi porondon is több lábon áll a DVTK. Ha ezt a több lábat életben tudják tartani, akkor nincs nagy gond. Ez fontos az idei keret kapcsán és a folytatást nézve is.

A gironai mérkőzésen nincs veszíteni valója a DVTK-nak. Én úgy tudnám szemléltetni ennek a hétnek a lényegét, hogy Gironában ki lehet kapni, de otthon a Csatától a bajnokságban nem. Vezeti a B-csoportot a Girona. Egy vereségük van, amit a Mechelen otthonában szenvedtek el. Utána legyőzték a Sopront és akkor azt emeltük ki, hogy vélhetően lebecsülték belga ellenfelüket. Nyolc légióssal állnak fel. A válogatott szünetben ide igazolt a korábban Sopronban játszó Brittney Sykes.

Ez az a mérkőzés lesz, amit meg kell próbálni megnyerni, de eljöhet az a pont, amikor a fókusz már a későbbi feladatokra kerül. Völgyi Péterben nagyon tisztelem: jól tud hatni a játékosaira azzal, hogy partnernek tekinti őket. Profin kezeli az Euroligában az elvárásokat. Ha ezt a támogatást érzi egy játékos, akkor ő is egészen másként áll hozzá. A DVTK esetében is, mint minden újoncnál, az lesz az érdekes, hogy milyen nyomot hagy az első Euroliga szezon, de erre most még természetesen nem fogunk választ kapni.”

EURÓPA KUPA

Botas – SERCO UNI-Győr

“Az eddigi legnagyobb megmérettetése volt a szezonban a Győrnek a vasárnapi bajnoki Sopronban és nem sikerült a várakozások szerint. Valóban 65 ponton tartották a Sopront, de ehhez az is kellett, hogy a második negyedtől a soproniak is visszaestek támadásban. Azzal hagytuk abba a szünet előtt, hogy érdekes lesz nézni: milyen formában folytatja a Győr és tudja-e tartani az őszi ritmust. Most úgy néz ki, hogy nem. Ritmustalannak éreztem a játékukat. Az egyéni teljesítmények is elmaradtak az őszitől. Nyilván Sopronban a Sopron ellen más játszani, de ha valami igazán kiemelkedőt szeretne elérni idén a Győr, ennél tudni kell többet nyújtani egy ilyen nehéz pályán is.

Ez a törökországi túra jó erőfelmérő lesz, hogy merre indul el a csapat. A tét is nagy. A továbbjutás nem forog veszélyben, de nagyon nem mindegy milyen mutatóval kerül a rájátszásba a Győr. Egy vereség után akár már az első körben is nehezebb ellenfél jöhet. Némileg más felfogás látszódott a Győrön az utóbbi időszakban, mint a szezon elején. Bach Bogi kevesebb lehetőséget kap, ahogy Török Ági is. Az Ellenberg, Mompremier, Dombai, Dubei négyes töltötte a legtöbb időt vasárnap a pályán. A Botas továbbra is három légióssal áll fel. Érdekes lehet, hogy Mompremier meg tudja-e ismételni az első meccsen nyújtott teljesítményét. A centereik közül Egle Sventoraite az egész szezonban rendelkezésre áll, Victoria Macaulay kevesebbet játszott. Több jó egyéni teljesítményre lenne a szükség, mint vasárnap és akkor ez egy abszolút nyerhető mérkőzés. Egy sikerélmény a soproni vereség után most nagyon fontos lenne. Időben visszatalálhatna vele arra az útra a Győr, ahol a válogatott szünet előtt jártak.”

Elizur Ramla – NKA Universitas PEAC

“A PEAC pályára lépett Győrben, a DVTK vendégeként és hétvégén utaznak Sopronba. Nekik nagyon fontos volt, hogy az alapszakasz első felének egyetlen hazai bajnoki rangadóját, amit a Szekszárd ellen vívtak a hétvégén, megnyerjék. Ugyanúgy kis különbséggel győzött a PEAC, mint a szünet előtt a Csata ellen, de nem lehet egy lapon említeni a két mérkőzést. Hektikus a PEAC, de a bajnokság szempontjából fontos lenne, ha tudnának élni a folytatásban is a hazai pályával ilyen rangadókon.

A Ramla jó teszt lesz idegenben, még akkor is, ha hazai pályán 20 ponttal nyert a PEAC. Ilyen szintű ellenfeleknél nem szabad, hogy elaltasson bárkit is az első meccs eredménye. Főleg úgy, hogy bár Kiss Virág idén szárnyal, de a Ramlának még így is 12 ponttal több jön a festékből. Itt érzem a döntő párharcot. Korábban a DVTK ellen is láttuk az izraeli együttest, nem egy rossz csapat. Fel van adva a lecke a PEAC-nak, de eddig veretlen az Európa Kupában és újabb győzelem igen kedvező helyzetbe hozná a rájátszásra.

Nem volt olyan régen az a hét, amikor méltattuk, hogy az összes csapatunk nyert. Összességében ez az előttünk álló hét az ellenkezője is lehet. Egyedül a Sopron játszik otthon, de ők a Salamancával. A többiek utaznak nehéz idegenbeli mérkőzésekre. Nagyon komoly erőfelmérő ez a csapatainknak. Van, akinek nem kell az eredményből majd messzemenő következtetést levonnia, gondolok itt a DVTK-ra, de a többiek a céljaik elérése érdekében nem játszhatnak olyan mérkőzést, ahol nagy különbséggel maradnak alul.”

Hirdetés