Hirdetés
Archivum

Nem a légióskorlátban látja az orosz gondok megoldását a Jekatyerinburg vezetõje:

:

Hirdetés

Maxim Ryabkov, az UMMC Jekatyerinburg klubigazgatója adott egy hosszú interjút az egyik ismert orosz sportlapnak a nõi kosárlabda válogatott szereplésérõl. A sportvezetõ helyzetértékelésében hangsúlyozta, nem a légiósok további korlátozásában látja az elõrelépés kulcsát.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Oroszország csalódást keltõ teljesítményt nyújtott a kontinenstornán. Nem csak az érmekrõl maradtak le, de végül az olimpiai selejtezõrõl is. Ez azt jelenti, hogy nõi kosárlabdában egymást követõen a második olimpiáról fognak hiányozni. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Az interjúban a sportvezetõ hangsúlyozta, hogy a selejtezõ jól sikerült, de az Eb-n a lehetõ legnehezebb csoportba kerültek. A tervezett alapcsapatból négy játékossal nem számolhatott a szakmai stáb. Õk a honosított Jamierra Faulkner, illetve a Beglova, Petrushina, Tikhonenko trió. Ráadásul a két szupertehetség, tehát Maria Vadeeva és Raisa Musina sem tudta az egész felkészülést végig dolgozni a társaival.

„A protekcionizmus az élet igen sok területén elõremutató, de a sportban véleményem szerint szükség van egyfajta nyitottságra. Amikor a játékosokat „üvegházban” neveljük a nemzeti bajnokságban, akkor nehéz felmérni, hogy a dzsungelben, tehát egy Eb-n, Vb-n vagy Olimpián tudnak-e meccsrõl meccsre kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.” – mondta Ryabkov, aki a beszélgetés során hozzátette: a Maria Stepanova nevével fémjelzett aranygeneráció nem élvezett semmilyen védelmet, sõt többeknek légiósként kellett megállni a helyüket, mégis eredményes válogatottat alkottak.

„Ott vannak a szerbek, akiknek mind a 12 játékosuk külföldön játszik. A nemzeti versenyrendszer gyengesége mégsem gátolta mag õket abban, hogy 2015-ben Európa-bajnokok, 2016-ban olimpiai bronzérmesek legyenek. A svédeknél szintén mind a 12 játékos légiós. A belgáknál, akik elütöttek minket az elõdöntõtõl pedig a nyolc legjobb máshol játszik, ahogy egyébként a spanyoloknál is.”- jelentette ki a sportvezetõ, aki ezt követõen hozzátette: véleménye szerint ráadásul a légiós korlátozás a nézõknek sem vonzó, akik folyamatosan a legjobbakat akarják látni. Az Orosz Kupa iránt például, ahol egyáltalán nincs légiós, jelentõsen visszaesett az érdeklõdés. Presztízsét veszítette ugyanis a sorozat.

„A korlátozás nem megoldás semmire, sõt inkább úgy érzem a viszályára fordulhat. Ezt mutatja számomra az Eb végeredménye is. Az orosz válogatott 12 fõs keretbõl 11-en játszanak otthon, a törököknél mind a 12-en. Ez a két csapat játszotta 2011-ben a döntõt. Az utolsó olyan finálé volt, mielõtt mindkét országban elkezdtek volna különbözõ szabályozásokkal korlátozásokat bevezetni és a felnõttekhez felkerült volna az elsõ „védettséget” élvezõ generáció.” – összegzett a sportvezetõ.

Hirdetés