Hirdetés
Magyarország

Nem aggódunk, de keményen készülünk – interjú Völgyi Péterrel:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga-selejtező párharc első mérkőzésén a DVTK HUN-Therm 63-48-as győzelmet aratott a London Lions otthonában. A diósgyőri visszavágó előtt Völgyi Péter vezetőedzőt kérdeztük a múlt heti tapasztalatokról és a második felvonásra történő felkészülésről.

Vágjunk is a közepébe! 48 ponton tartottátok a londoni csapatot, ami önmagáért beszél. Nem is tudom, hogy kell-e ennél többet mondani… Komolyra fordítva a szót, kérlek itt a bevezetőben segíts egy kicsit elhelyezni ezt az eredményt.

Hagytunk ki mi is ziccereket, de a London valóban több közeli dobást hibázott. Főleg a váltások utáni helyzetekben rontottak sokat. Úgy kell készülni, hogy jóval veszélyesebbek lehetnek ebben a műfajban.

A kialakult különbség egy kedvező pozíció a visszavágóra, de semmi több, nem szabad hagynunk, hogy elringasson bennünket. Nagyon sokan azt gondolják, hogy különösebben aggódni sem kell, mert hazai pályán biztosan behúzza a csapat. Nem is aggódunk, de keményen készülünk.

Sokkal nehezebb mérkőzésre számítok a visszavágón. Speciális szituáció volt a múlt szerdai, mivel két WNBA-ben is meghatározó játékos az utolsó pillanatban esett be ellenfelünkhöz. Látszott, hogy ilyen rövid idő alatt nem tudták megszokni a London védekezését és támadását, tehát még nem illeszkedtek a rendszerbe.

Az egy hét, ami a párharc két mérkőzése között eltelik, sok mindenre elegendő, de sok mindenre kevés is. Abban ettől függetlenül biztos vagyok, hogy a Samuelson-Gustafson kettős jóval több percet és nagyobb szerepet fog kapni a diósgyőri találkozón.

Nálunk is előjöttek hibák a csapatvédekezésünkben. Ezt próbáljuk pontosítani és igyekszünk még precízebbé válni, elsősorban az átmeneti kettő-kettők védésében.

Melyek voltak azok a tényezők, amik felétek billentették a mérleg nyelvét Londonban? Nagyon leegyszerűsítve a kérdést: miben voltatok jobbak?

Jobban akartuk a győzelmet és minden szabad labdáért úgy harcoltunk, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Összeszokottabban játszottunk. Ezt jól mutatja, hogy amikor egy szituációból nem tudtunk jó helyzetet kialakítani, olyan apró dolgokban villantunk meg, amihez idő kell egy csapat érési folyamatában. Ebben előttük jártunk és ezt az előnyt a hazai mérkőzésen is szeretnénk kihasználni.

Összességébe támadásban és védekezésben is próbálunk – nem csak a Londonra készülve, hanem már a további feladatokra is előre tekintve – precízebb kosárlabdát bemutatni szerdán.

Fotó: FIBA.Basketball

Az összeszokottsághoz kapcsolódik, hogy bár nagyon féltettük a csapatot, de végül nem érződött hátrány amiatt, hogy mennyiségben és minőségben nem a tervek sikerültek az edzőmeccsek. Ez mindenképpen biztató. Mi a feladat szerdára?

Ehhez hozzá kell tenni, hogy tudtunk volna jobban is játszani, ha ezek az edzőmérkőzések létrejönnek, kár azonban már ezen rágódni, hiszen holnap lejátsszuk a visszavágót, majd szombaton rajtol a bajnokság.

A lényeg és a legfontosabb feladat, hogy próbáljunk hasonló módon okosan és eredményesen támadni hazai pályán. Egy kicsit jobb dobószázalékra is számítok a külső dobásokban. Nem szabad hagyni, hogy a London olyan szinten tudja gyorsítani a játékot, hogy egy ilyen közepesnek mondható előnyt le tudjon dolgozni.

Nem engedhetjük meg, hogy a külső dobó soruk fonalat kapjon, nem hagyhatunk nekik könnyű külső dobásokat. Nehéz és összetett feladat előtt állunk, hiszen Gustavsont a festékben kell majd jól őrizni, külső dobóikat kint kell semlegesíteni, miközben Juicy Landrum betöréseit is meg kell jobban szűrnünk.

Az előző mérkőzéshez képest változás, hogy nem csak csapat szinten, hanem egyénileg is több feladatot tudunk adni a játékosainknak. Volt felvételünk a Londonról, de összefogó képünk nem alakult ki róluk.

Most már ritkák az ilyen oda-visszavágós párharcok (Euroliga selejtező, Európa Kupa play-off). Zárásul adódik a kérdés, hogy 15 pontos előny birtokában mi lesz az üzenet a játékosok felé?

Az üzenet, hogy ugyanolyan keménynek kell lennünk, mint Londonban! Győzelemre kell játszani az első másodperctől kezdve. Úgy kell hozzáállni, mint, ha döntetlent értünk volna el és nem szabad egy másodpercre sem elhinni, hogy ez a 15 pontos előny biztos továbbjutást jelent. Ugyanúgy menni kell a lepattanókért, harcolni a szabad labdákért és ha ezt sikerül megoldani, akkor jó esélyünk lehet a továbbjutásra.

Köszönjük a Londonba minket elkísérő szurkolóink segítségét, megint kitettek magukért, hatalmas erőt adtak nekünk a nehéz pillanatokban. Számítunk rájuk és minden szimpatizánsunkra a szerdai mérkőzésen is.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés