Hirdetés
Nagyvilág

Nem csökkent az esélyegyenlőség elve az olimpiai versenyrendszerben:

:

Hirdetés

Csütörtökön jelentették be, hogy a FIBA megtartotta az eredeti időpontját a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokságnak. A kontinenstornát így rendkívül szokatlan módon a jövő évre helyezett tokiói olimpia előtt egy hónappal rendezik. Európából négy válogatottnak lehet igen sűrű a nyara, de az esélyegyenlőség elve így sem sérül a sportágban.

A 2021-es olimpiai kosárlabda torna mezőnyét az alábbi nemzetek alkotják:

Ausztrália
Belgium
Dél-Korea
Franciaország
Japán
Kanada
Kína
Nigéria
Puerto Rico
Spanyolország
Szerbia
USA

Jól látható, hogy Európából négyen rendelkeznek kvótával. Franciaország és Spanyolország rendezőként az Európa-bajnokságon is résztvevő, míg Belgium és Szerbia a selejtezőben olyan kedvezően áll, hogy kis túlzással ha akarnának, sem tudnának lemaradni a 2021-es kontinenstornáról

A négy szakmai stáb igen nagy kihívással néz szembe, hiszen két nagy tornára kell felkészítenie a tanítványait. Ráadásul négy olyan nemzetről beszélünk, akiknek átlagos helyzetben az Európa-bajnokság egy éremeséllyel, sőt végső győzelmi reményekkel kecsegtető esemény lenne. A francia, spanyol kettősnek azzal is meg kell majd küzdenie, hogy az olimpia ellenére a hazai közönség kiemelkedő szereplésben fog bízni.

A helyzet finoman szólva sem egyszerű, de azért azok a szélsőséges szurkolói reakciók, amik az elmúlt egy napban a francia és a spanyol közösségi oldalakon megjelentek, erősen túlzóak. Nem idegen, hogy az aktuális ötkarikás játékok előtt júniusban nagyobb FIBA rendezvényt tartanak a női szakágban. 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is júniusban voltak az akkor még egyhetes tornákká duzzasztott olimpiai selejtezők. Ezen három alkalommal már kezelhetőnek bizonyult, hogy viszonylag rövid időn belül két komoly erőpróbán vettek részt az érintett csapatok.

Azzal, hogy az Amerika-bajnokságot a FIBA párhuzamosan megrendezi az Európa-bajnoksággal, Kanada és Puerto Rico szintén megkapja ugyanazt a terhelést, mint az öreg kontinens csapatai. Így ők sem kerülnek lépéselőnybe. Az Egyesült Államok legjobbjai tervezett módon is játékból érkeznének az olimpiára. 2020-ban július 11-én vonult volna szünetre a WNBA. Várhatóan 2021-ben is ezt a gyakorlatot követik. Még így is messze az amerikaiak kapják majd a legnagyobb terhelést az olimpia előtt.

Az ausztrál válogatott sem profitál a helyzetből. Náluk ugyanis a 12-es keretből várhatóan minimum öt WNBA játékos lesz és Sandy Brondello szövetségi kapitány is a ligában vezetőedző. Tehát a világbajnoki ezüstérmesnél is maximum azok lehetnek pihentebbek, akik csak a hazai versenyrendszerükben érintettek.

Jól látható tehát, hogy a mezőny többségének a nyara különböző események miatt egyformán sűrű lesz. Messze nem ideális ez az állapot, de kiegyenlíti az esélyeket, hogy a többség brutálisan erős terhelésből fordul az olimpiára. Minden eddiginél nagyobb figyelem irányulhat arra, hogy ki miként tud regenerálódni. A helyzetből a három ázsiai szereplő, Dél-Korea, Kína és a házigazda Japán, illetve az afrikai kontinens képviseletében Nigéria profitálhat. Nekik az olimpia előtt üres lesz a nyaruk, amit, ha jól használnak, megszorongathatják magasabban jegyzett riválisaikat.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés