Hirdetés
Nagyvilág

Nem folytatódik a kínai bajnokság a válogatott szünet után:

:

Hirdetés

A Kínai Kosárlabda Szövetség (CBA) hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a női kosárlabda profi liga, a WCBA szezonját – jelentette a kínai kormány hivatalos sajtóügynöksége, a Xinhua.

A kínai bajnokság január elején vonult szünetre. A csapatok 18 fordulót játszottak le és egy pekingi, illetve egy tungkuani alakulat vezeti a tabellát egyaránt 17/1-es mutatóval. Magyar szempontból az utóbbi időben az elmúlt évadot még hazánkban töltő Amanda Zahui szereplése miatt kapott nagyobb figyelmet a liga, ahol egyébként WNBA sztárok egész sora játszik.

A küzdelmek az olimpiai selejtezőket követően február 13-án folytatódtak volna, ezt most határozatlan időre elhalasztották. A felfüggesztésről a koronavírus terjedésének megakadályozása szempontjából “megelőző jelleggel” döntöttek. Az esetleges folytatásról később határoznak – olvasható a Xinhua közleményében.

Ahogy a fentiekből is kiderül: hivatalosan a 2019/2020-as szezont nem törölték. A WCBA küzdelmeinek felfüggesztése így két kérdést vet fel. Ha tavasszal folytatják a bajnokságot, akkor azt be tudják-e fejezni a WNBA szezon kezdetéig. Illetve az, hogy mi lesz az országban légiósként foglalkoztatott klasszis játékosok szerződésével.

A Chicago Sun-Times nevű lap megkereste a WNBA-ben szereplő Chicago Sky két olyan játékosát, akik a szezont Kínában kezdték. Ők Cheyenne Parker és Stefanie Dolson. A lapnak Dolson elmondta, nem hivatalosan a csapatuk technikai vezetője azt az információt adta, hogy március közepére várják a folytatást. Ezt azonban a kiváló center nem tartja reálisnak.

“Látva, hogy hova fajult a helyzet és még a repülőjáratokat is felfüggesztették, ezt nem tartom megoldhatónak.” – mondta Dolson, de hozzátette: neki egy 300000 dolláros szerződése “ragadt bent”, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen döntés születik és mi lesz a légiósok sorsa. Bár természetesen most véleménye szerint is az egészség az első.

Hirdetés