Hirdetés
USA

Nem kérdés, hogy Caitlin Clark új dimenzióba emelte a női kosárlabdát:

:

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Hirdetés

Február közepén, amikor az Iowa 106-89-re legyőzte a Michigant, Caitlin Clark történelmet írt az Egyesült Államok egyetemi kosárlabdázásában. Karriercsúcsot jelentő 49 ponttal vezette győzelemre csapatát és ez a 49 szerzett pont egyben azt is jelentette, hogy Kelsey Plumot megelőzve minden idők legeredményesebb NCAA Divízió I-es női kosárlabdázójává lépett elő. Ráadásul közel áll ahhoz, hogy a férfi csúcstartót, Pete Maravich-ot is megelőzze. Rekordjai, személyisége és a körülötte kialakult felhajtás egészen új kapukat nyitott meg a szakág számára.

3569 pont

Itt tartott Caitlin Clark a Michigan múlt csütörtöki legyőzése után. Azóta már tovább gyarapította szerzett pontjai számát. A közösségi média és az okostelefonok korában hajlamosak vagyunk egy ilyen rekordon gyorsan átlépni. Feljön egy szép infografika, nyomunk rá egy “tetszik” gombot vagy egy “szívecskét” és megyünk tovább. Pedig ezúttal meg kell állni egy pillanatra, Caitlin Clark ugyanis az utóbbi időben szupersztár lett.

Nem női és nem női kosaras szupersztár, hanem szupersztár. Akik itt a Wbasket.hu felületein ezeket a sorokat olvassák, a női kosárlabda feltétlen hívei, ezzel kelnek és fekszenek. Ugyanilyen elkötelezett szurkolók Spanyolországtól Franciaországon át egészen az Egyesült Államokig vagy Japánig megvannak. Ők a motorjai ennek a közösségnek és nem tartana itt a szakág, ha nem lennének “szent őrültek” szerte a földkerekségen. Ugyanakkor nagyon kevés olyan játékos van, aki ezen közegen túl a mainstream médiában és egyáltalán szélesebb körben ismertebbé válik. Caitlin Clark átütötte ezt az üvegplafont és nem is látni jelenleg, hogy hol lehet a körülötte kialakult felhajtásnak a vége. Ebből pedig csak profitálhat a női kosárlabda, ahogy az egyetemi már meg is tette.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Sokszor elhangzik, hogy a Missouri-tól a Mississippi-ig nincs ismertebb ember jelenleg, mint az Iowa sztárja, de országosan is kiemelkedő a népszerűsége. Az Iowa női szakmai programjának vezetői már augusztusban bejelentették, hogy a szezon összes hazai mérkőzésére minden jegy elkelt. A legtöbb gárdánál, ahol vendégeskednek, szintén minden belépőt eladnak az Iowa fellépésére. Ráadásul a sportág történetében először a Big Ten konferencia végjátékára is minden jegyet eladtak elővételben. A bérleteseik száma eközben az idei évre átlépte a 13 ezret. Hogy az arányokat érzékeltessük, az egyetem fiú csapatának alig több, mint 5 ezer bérletese van.

A televíziós számok egészen kiugróak, a tavalyi egyetemi döntőt közel 10 millión követték élőben, amikor az Iowa alulmaradt az LSU csapatával szemben. Idén január 21-én, amikor az Ohio State együttesével vívott rangadót az Iowa, 1,93 milliós televíziós nézőszámot mértek. Ezzel egyébként még a nagyobb profi ligákból NHL mérkőzést is megelőzött a női kosárlabda. Nagyban hozzájárult ez a felhajtás ahhoz, hogy az NCAA 65 millió dolláros szerződést írhasson alá az ESPN tulajdonosaival a női egyetemi meccsek közvetítésére.

Koránál érettebben

Clark ráadásul ismert személyiségként van jelen a nyilvánosságban. Amikor egy golftornán feltűnt, ezrek tapsolták meg. Ugyanez igaz volt MLB mérkőzésre vagy IndyCar futamra. Ezek azért jó példák, mert különböző társadalmi rétegek járnak az Egyesült Államokban ezen eseményekre és mindenhol tudják, hogy kicsoda Caitlin Clark. Megkapta a Sullivan Award-ot, ami az USA legjobb amatőr sportolójának járó díj. Az egyetemista sportolók hivatalosan amatőr státuszúak, ezért használjuk mi is ezt a terminológiát.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Koránál jóval érettebben nyilvánul meg számtalan kérdésben. Nagy figyelmet kapott, amikor jótékonyságból a Habitat For Humanity munkáját segítette, de élelmiszerbankoknak is rendszeresen gyűjt adományokat. Tartott olyan kosárlabda-tábort gyerekeknek nyáron, ahol az előjelentkezés során a 600 férőhely pillanatok alatt betelt. Nem kell tagadni, hogy minden ilyen lépés mögött tudatos márkaépítés is megfigyelhető, de ezt olyan természetességgel teszi, hogy a jóval idősebb profik is megirigyelhetnék.

Egyáltalán nem élem meg teherként. Ez olyasvalami, amit soha nem vennél készpénznek az életedben, mert annyira hihetetlen, ami történik körülöttem. A pozíció, amibe kerültem, a dolgok, amiket meg kell csinálni, és az öröm, amit az embereknek hoztam… Úgy érzem, ugyanaz a személy vagyok, aki az első napon belépett az egyetemi kampusz ajtaján. Az életem azonban sokat változott

– mondta egy interjúban Clark.

Láttuk jönni?

Ez az a kérdés, ami az ilyen magaslatokba emelkedő sportolókról készült cikkekben rendre felmerül. A válaszok pedig általában azon sablon mentén mozognak, hogy “már a születése óta tudtuk és láttuk”.  Sőt, a spirituálisabb vonalon haladók már előtte is. Minden iróniát nélkülözve, komolyra fordítva a szót, Caitlin Clark útja ebben is rendhagyó és talán éppen ez alapozza meg az ismertségét vagy legalábbis történetének az igazi átélhetőségét. Erről később majd lesz szó bővebben.

Nem mertem volna megjósolni, hogy idáig el fog jutni. Ismerve azonban a munkabírását, a sport iránti feltétlen szenvedélyét, nem vagyok meglepve.

– így nyilatkozott Caitlin Clarkról a középiskolai edzője Kristin Meyer.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Az Iowa államban található West Des Moines városában 2016 és 2020 között volt a Dowling Catholic High tanulója a sportág feltörekvő tehetsége. Már a középiskolai csapatához úgy csatlakozott, hogy tudták róla, egy jó kezű lány érkezik a közösségbe. Az edzőnő azonban elismerte, hogy nehéz időszakokon mentek át együtt. Clarknak sokat kellett tanulnia a türelemről, a csapatjátékról, miután óriási tudáskülönbségek mutatkoztak a keretben. Át kellett mennie azon a folyamaton, amin minden szupertehetség átesik. Nevezetesen elfogadni, hogy a társak nem tudják azt megcsinálni, amit ő.

Elvitathatatlan, hogy volt Caitlin Clarknak 60 pontos meccse, amikor a Mason City ellen egymaga 13 triplát értékesített. Nyertek 2018-ban Nike GEYBL bajnoki címet, volt U16-os Amerika-bajnok és két alkalommal U19-es világbajnok, másodszor éppen Debrecenben 2021-ben (ez már egyetemistaként), illetve számtalan egyéni díjat, köztük a legrangosabbat (Gatorade National Player of the Year) is besöpörte. Ötcsillagos tehetségként regisztrálták a középiskolai évei alatt és emiatt a legnagyobb szakmai programok toborzói álltak sorba érte. Ugyanakkor túlzás lenne abszolút diadalmenetként leírni ezeket az éveket. A középiskolai kosárlabda legnagyobb fokmérője az állami bajnoki cím, ami nem jött össze Clarknak. Volt például olyan U17-es válogatott program is, ahol egyszerűen nem élte túl a keretszűkítést.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Amikor az Egyesült Államokban egy-egy sportoló már egyetemi szinten kiemelkedő sztár, akkor általában középiskolai éveiből ismert személyiségként több millió közösségi médiás követővel lép be az NCAA rendszerébe. Az egyetemi sportra épült rettenetesen profi médiagépezet pedig ezt az ismertséget felerősíti, megsokszorozza. Clark esetében nem ez történt. Ő az egyetemi évek alatt nőtt fel ilyen szintre és sok olyan olvasat látott napvilágot az elmúlt időszakban, hogy éppen erre volt szüksége a női kosárlabdának. Nem egy érinthetetlen szuperhős kopogtatott be az ajtón, hanem egy hétköznapi lány a szemünk láttára lett naggyá és nőtt bele ebbe a szerepbe. Kicsit mindenki magáénak érezheti ezt a történetet és emiatt más az érzelmi kötődés.

Olyat tud, amibe nem lehet belekötni

Gyorsan essünk túl a számokon. Eddig, tehát a cikkünk megjelenéséig (2024. február 25.) négy szezon alatt 127 egyetemi mérkőzésen lépett pályára Caitlin Clark, ezeken összesen 28.3 pontot. 7 lepattanót és 8 gólpasszt átlagolt. Átlagban 46.6%-al dob mezőnyből, egy mérkőzésen átlagosan 19.3 mezőnykísérlete van, melyekből 9.2 sikeres. Pályafutása során eddig 15 alkalommal ért el tripla-duplát, közte két olyan is volt, amikor egymást követő két találkozón tette mindezt.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Egy remek podcastben (“The Sports Media Podcast” with Richard Deitsch) Sue Bird beszélt Caitlin Clarkról. A korábbi világklasszis irányító két gondolatban fogta meg az ismertsége titkát. Az egyik, hogy kiállta a férfi kosárlabdával való összehasonlítás próbáját. Ez érdekes felvetés, de teljesen érhető. Az elmúlt két évtizedben az egyetemi évek alatt szupersztárra vált játékosok többségénél a férfi kosárlabda sztárjaihoz való értelmetlen hasonlítás vitte el a fókuszt. Hány alkalommal meghallgathattuk Diana Taurasiról, hogy ezzel a fizikummal a fiúk között is megállná a helyét. Hányszor ébredtünk arra reggelente, hogy ott volt a videó a telefonunkon, amin az éjszakai egyetemi meccsén Brittney Griner zsákolt. Aztán jöttek ezekre a menetrendszerinti válaszok, hogy a huszadrangú férfi játékos is háromszor ekkorát ugrik és négyszer ilyen szépen zsákol. Parttalan és teljesen kilátástalan vita kezdődött. Jobban belegondolva, Caitlin Clark ebből marad ki teljesen.

Az Iowa sztárjának védjegye a hihetetlen távoli dobásai, a higgadtsága meccseket eldöntő szituációkban. Olyat mutat, amit egyik szekértábor sem tud a saját maga által elvárt sablonba beletuszkolni. ​ “A férfi és a női kosárlabda összehasonlítása kapcsán az egyetlen dolog, ami elveszi a fókuszt a zsákolás kérdéséről, a távoli dobások. Bármilyen oka is van ennek, de azt tapasztaljuk – különösen a férfiak körében -, hogy ezt nem utálják a női kosárlabdában. Nincs mit utálni rajta, mert a távoli dobások objektíven azok, amit látunk. Úgy érzem, a játékának ez a része eredményezi azt, hogy sokan szurkolnak Clarknak.” – mondta Bird az előbb említett podcastben.

A másik érv Bird gondolatmenetében, hogy jelenleg az Egyesült Államokban a női kosárlabdának van egy momentuma. Bővül a közönség és ennek a bővülő közönségnek kell valaki, akivel tud azonosulni. Caitlin Clark pedig – Bird szerint – “azzal, amit és ahogy csinál a pályán, egyedülálló helyzetben van, hogy kihasználja ezt a pillanatot”.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Sue Bird gondolait kiegészíthetjük azzal, hogy Caitlin Clark szárnyalása abszolút teljesítményalapú. Azok a női egyetemi sportolók, akik népes követőtábort építettek ki és üzletileg sikeresek, általában más tulajdonságaikat is előtérbe helyezik a sportpályán elért sikereik mellett. Akár egy nagyon karakteres és rendszeres közösségi médiás szerepléssel, amolyan influenszer státuszban, de jó példa a tornász Livvy Dunne, aki nem titkoltan modell karrier felé kacsintgat és ez nyilván egészen más dimenzióba helyezi az üzleti mozgásterét. Clark esetében egyik sem jelenik meg és azt látni, hogy ezt a visszafogottságot is díjazza a közönség.

Kijött a matek – You break it, you own it

Az Egyesült Államokban hosszas jogi hercehurca után a Legfelsőbb bíróság mondta ki egy határozatban, hogy bár nem profik az egyetemista sportolók, de a NIL (név-kép-hasonlóság) szerződéseket nem lehet korlátozni. 2021 óta így legálisan, minden trükközés nélkül köthetnek partneri együttműködéseket a játékosok és szerepelhetnek reklámokban.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Clark összesen 11 céggel szerződött 918000 dollár értékben (magyar szemmel irigylésre méltó átláthatóság, hogy ezt tudhatjuk és le is írhatjuk). A partnerei a Nike, a Gatorade, a Buick, a Bose, a Shoot-A-Way, a Hy-Vee, a H&R Block, a Topps, a Goldman Sachs, a The Vinyl Studio és a szerződéseinek koronaékszereként a State Farm. A biztosítótársaság karakteres stílusú reklámjaiban szerepelni óriási presztízs és mindig a legnagyobb sztárokat kérik fel. Többek között Patrick Mahomes, Chris Paul vagy éppen Aaron Rodgers is szerződéssel rendelkezik velük.

A napokban hozta nyilvánosságra a Fanatics, az egyik legnagyobb online sportbolt az Egyesült Államokban, hogy 2022 óta, amióta árulhatnak feliratos egyetemi mezeket, a legtöbb Caitlin Clark mezéből fogyott. Lehet ezt még tovább fokozni: soha olyan forgalmat a NIL (név-kép-hasonlóság) szerződések engedélyezése óta nem produkált egyetemi sportoló 24 óra alatt, mint a pontrekord megdöntése utáni pénteken Clark. Kiemelkedően fogy az a Nike póló, amin Clark neve és mezszáma mellett egy felirat olvasható: “You break it, you own it” – utalva a rekordjára. Bár egy kicsit más világ, de ugyanezek a trendek a különböző gyűjtői kosaras kártyáknál is megfigyelhetőek.

Fotó: NIKE

Árnyalja a képet, hogy most egyértelműen látható egy felfokozott kereslet az egyetemi sportolók iránt. A márkák rendkívüli érdeklődést mutatnak (és komoly pénzeket mozgatnak meg) az olyan feltörekvő 18-20-22 éves sportolók iránt, akikkel megszólítható az a fiatal közeg, melyet hagyományos eszközökkel nem lehet elérni manapság. Ettől függetlenül hihetetlen történet Clarké!

Hogyan tovább?

Zárásul ezt a kérdést kellene megválaszolni, de ezt senki nem tudja megtenni. Két út áll Caitlin Clark előtt. Jelentkezhet a WNBA Draft-ra. Ebben az esetben áprilisban az első választás lehetőségével rendelkező Indiana Fever megszerzi a játékjogát és májusban bemutatkozhat a profik között. Caitlin Clark 2002-es születésű, így még az a generáció, akinek a covidos leállás miatt lehetősége van egy kompenzáló évet eltölteni az egyetemi bajnokságban. Magyarul még egy utolsó, ötödik szezont maradhatna az Iowa kötelékében is.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

A WNBA-s munkabérrel beljebb nem lesz anyagi értelemben. Újoncként a maximális szerződés, amit kaphat, az egy négyéves összesen bruttó 338056 dolláros kontraktus. Ebből az első szezonjáért bruttó 76535 dollár jár majd, ez 27,5 millió forintnak felel meg aktuális árfolyamon. Mondani sem kell, hogy töredéke a NIL (név-kép-hasonlóság) szerződésekkel megszerezhető jövedelemnek. Azonban ezek az egyetemi évek alatt megkötött partneri együttműködések profiként is mehetnek tovább.

Nyilván addig lehet ezt a szintet tartani bevételi oldalon, amíg a pályán olyan teljesítmény érkezik, mely felkelti a szurkolók érdeklődését. Senki nem tudja megmondani, hogy a profik között Caitlin Clark játéka miként fog működni. A hírek szerint – az egyébként rettenetesen rossz megítélésű és kifejezetten mély gödörben lévő – Indiana Fever készül, hogy befogadja Clarkot. Aliyah Boston és NaLyssa Smith készen áll a bevetésre magas posztokon. Így felállhat az a szerkezet, ami a tavalyi egyetemi döntős Iowában extrán működött. Akkor Monika Czinano és McKenna Warnock volt Clark mellett. Aztán persze ott vannak az olyan napi problémák, hogy az idősebbek mennyire fogadják be, mennyi labdát kap, hogy reagál arra, hogy nem lesz nyári pihenője és még sorolhatnánk.

Nem lehet elmenni azon tényezők mellett sem, hogy milyen válogatott karrier vár Caitlin Clarkra. Hány világbajnoki és olimpiai aranyérmet tud felmutatni idővel, illetve azt is tanulságos lesz figyelni, hogy tervez-e játszani a WNBA holtszezonjában és ha igen, akkor hol. Európa vagy Kína? Üzleti értelemben a kínai piac nyilván sokkal erősebb lenne. Szakmailag Európa mellett is fel lehet sorakoztatni érveket.

Nem az a kérdés, hogy Caitlin Clark emelt-e a női kosárlabdán. Elképesztően sokat tett már most a szakágért, önmagában a személyiségével és a játékával is, illetve azzal a felhajtással, ami körülötte generálódott. Az viszont nagy kérdés, hogy ez a lendület meddig tart és globálisan milyen hatása lesz. Remélhetőleg idővel visszatérhetünk erre egy hasonló gondolatmenettel.

Fotó: Iowa Women’s Basketbal

Hirdetés