Hirdetés
Nagyvilág

Nem lesz idén nyáron sem Universiade:

:

Hirdetés

A  Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) pénteken bejelentette, hogy 2022-ben sem rendeznek Universiadét.

A 2021-ről 2022-re halasztott Universiadénak a kínai Csengtu (Chengdu) adott volna otthont június 26. és július 7. között. Ezt az eseményt halasztották még egy évvel későbbre és így 2023 nyarán kerül rá sor. A pontos időpontról később határoznak a FISU illetékesei.

A hivatalos sajtóközlemény szerint a körülményekben tapasztalható “folyamatos bizonytalanság” miatt döntöttek a halasztás mellett. Kínában ismét felfutóban van egy Covid-hullám. Az egész világsajtóban  elmúlt hetekben nagy figyelmet kap Sanghaj lezárása, de a “zéró Covid” stratégia miatt az ország többi pontján is milliók élnék rendkívül szigorú lockdown alatt. Pénteken nem csak az Universiade, hanem egy másik nagy hagyományú multisport esemény, az idei Ázsia Játékok halasztásáról is döntöttek. Ennek Hangcsou (Hangzhou) lett volna a házigazdája.

Beugrás Jekatyerinburg helyére

A halasztás olyan szempontból könnyebb volt a FISU számára, hogy 2023-ban Jekatyerinburg rendezte volna a menetrend szerinti Universiadét. Az oroszoktól a háborús agresszió miatt már korábban elvették a rendezési jogot, ennek megfelelően megüresedett egy időpont és ennek a helyébe Csengtu (Chengdu) a már megépített infrastruktúrájával ésszerűen be tudott lépni. A jekatyerinburgi seregszemlét egyébként 2023. augusztus 9. és 18. között bonyolították volna le.

A FISU közleménye azt is kiemeli, hogy ezzel a döntéssel visszaállítják az “eddig nagyon sikeresnek bizonyult ritmust”, mely szerint páros években külön-külön sportági egyetemi világbajnokságokat bonyolítanak le, míg a páratlan években Egyetemi Világjátékokat (Universiade).

Arról a hivatalos közlemény nem szól, hogy a csapatsportágak mezőnye miként alakul jövőre. Hazánk idén női kosárlabdában is képviseltette volna magát az eseményen. Márciusban már a torna sorsolása is elkészült.

Hirdetés