Hirdetés
Magyarország

Nem sikerült a győzelem címvédő ellen, de tisztességgel helytállt az Atomerőmű KSC Szekszárd

Atomerőmű KSC Szekszárd - UMMC Ekaterinburg 67-82 (20-27, 12-18, 20-20, 15-17)

Euroliga, 5. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
I. Radinovic, J. Smiljanic, S. Tetik (M. Vukanovic)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 12/9, Gereben 2, Mányoky 2, Goree 16/6, Milic 21. Csere: Vorpahl -, Miklós 3/3, Friskovec 5/3, Bálint 6/3, Krnjic -.

UMMC Ekaterinburg: Torrens 8, Shilova 12/12, Quigley 16/12, Meesseman 9, Jones 17/3. Csere: Zavialova 5/3, Bentley 11/3, Sidorova -, Vadeeva 4.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga 5. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd a címvédő UMMC Jekatyeriunburg-ot fogadta. A találkozó során a szekszárdi együttes hősiesen küzdött, de végül 67-82-es arányban alulmaradtak orosz vendégükkkel szemben.

A presztízs mérkőzés feldobását a WNBA MVP-je, Jonquel Jones nyerte, így a vendégek támadhattak. Az első találat is az ő nevéhez fűződik. Ezután Cyesha Goree kosara következett, mellyel kiegyenlítettek a szekszárdiak. Ekkor Alexandria Bentley talált be egymás után, így Nikolina Milic ziccerének ellenére is 4-6-ra szakadt el a vendég együttes. Végül Gereben Lívia egyenlítette ki a találkozót (6-6). Ekkor Alba Torrens is beállt a pontszerzők soraiba, ám Goree újabb kosarával – ami ezúttal egy hárompontos volt – a hazaiak 9-8-nál átvették a vezetést. Láthatóan telt ház volt a Szekszárdi Városi Sportcsarnokban, és legfőképpen a hazai szurkolókat lehetett hallani, ami meg is látszódott a KSC magabiztosságán. Emma Meesseman pontjai voltak a soron következőek, majd Allie Quigley – a Chiago Sky WNBA bajnok játékosa – is betalált. Quigley-ről érdekesség még, hogy a hétvégi bajnokin már szerepelt ugyan csapata színeiben, a Szekszárd elleni találkozó idén az első Euroliga mérkőzése. Ekkor négy percre jártunk az első negyed végétől, és 14-15-ös eredményt regisztrálhattunk a Jekatyeriunburg javára. Jones rendkívüli előnyfölényt jelentett az oroszok számára a palánk alatt, újból ő szerzett kosarat, ám Milic-nek köszönhetően nem sikerült számottevően elszakadniuk. Emma Meesseman pontjaival változott a kijelzőn olvasható eredmény 16-20-ra. Anastasiia Shilova tripláján volt a sor, és ekkor került hét pontos fölénybe a vendég együttes. Ekkor azonban Milic szerzett befutásból egy kosarat, amivel partiban tartotta csapatát (18-23). Majd Goree is betalált, de Shilova megint csak egy hárompontost értékesített. Maria Vadeeva további egy büntetőt adott hozzá az eredményhez, így a második játékrész 20-27-ről folytatódhatott. 

Fotó: FIBA.Basketball

A következő negyedet három vendég büntető indította, mellyel 10 egységnyire nőtt a differencia a felek között (20-30). Ezzel egyidejűleg Zala Friskovec szedett össze egy sportszerűtlent – ez volt a harmadik személyi hibája – így Zseljko Djokic vezetőedző kénytelen volt lecserélnie. Helyére Leslie Vorpahl jöhetett. Ezt követően Milic hozta újból 10 pont alá csapatát, ám Bentley kosarával végül változatlan maradt a különbség (22-32). Ekkor Vorpahl ütött be egy rosszul időzített fault-ot, mely után Viktoriia Zavialova dobhatott két büntetőt (22-34). Amilyen elánnal kezdett a szekszárdi együttes, annyival lassabban indult számukra a második etap. Míg az oroszok hét pontot szereztek, Zseljko Djokic tanítványainak csak egy kosarat sikerült értékesítenie. Egy rövidebb eligazításból visszatérve Bálint Réka került fel a pályára, aki kapásból középtávolról talált be (24-34). Ezt követően a Jekatyeriunburg röpke percek alatt egy 3-10-es hajrát produkált, amivel 27-43-ra változtatták az eredményt. Bálint hárompontosa után ezúttal Miguel Mendez vezetőedző kért időt. A folytatásban mindkét csapat szerzett egy-egy kosarat, így a felek 32-45-ről fordulhattak.

Fotó: FIBA.Basketball

A második félidőt a Szekszárd 8-0-ás rohama indította, mellyel 40-45-re változott az eredmény. Ez az elán azonban az oroszoknak is adott egyfajta löketet – hiszen nem maradhattak le ők sem – így előszőr Alexandria Bentley, majd Allie Quigley is betalált, ezzel pedig visszaállították az eddigi 10 egységnyi differenciát (40-50). A negyed feléhez érkezve szerezte meg Quigley a tizedik pontját, ám még nála is jobb teljesítménnyel büszkélkedhetett Cyesha Goree, aki 14 egységi jutott. Ekkor – Bálint Réka büntetői után – 43-54-es eredményt regisztrálhattunk. Folytatásként Goree és Jones váltott kosarakat, majd Quigley megint csak betalált – ezúttal a hárompontos vonal mögül – így 45-59-nél szekszárdi időkérésen volt a sor. Az eligazítás után Anastasiia Shilova két hárompontost is értékesített, mellyel egészen kiemelkedő dobószázalékot alkotott, ugyanis ekkor 66,67%-osan dobta a triplát. A szekszárdiak is betaláltak párszor, ám az etap végére ennek ellenére sem sikerült 10 pont alá küzdeniük magukat. Az utolsó játékrész végül 52-65-ről kezdődhetett.

Fotó: FIBA.Basketball

Alexandria Bentley hárompontosa és Nikolina Milic ziccere nyitotta a negyedik negyed történéseit (54-68). Ezután Allie Quigley triplája következett, melyre megint csak Milic-nek volt válasza (56-71). Ekkor Mányoky Rékát fault-olták dobás közben. A Jekatyeriunburg egyik erőssége a sok közül az, hogy teljesen mindegy milyen posztú játékosról is legyen szó, mindenki tripla veszélyesnek számít. Ez megmutatkozik Jonquel Jones esetében is, aki kifejezett center posztja ellenére ekkor már kettőből egy hárompontos értékesített is. Az Atomerőmű csapatában a lelket továbbra is Milic próbálta meg tartani. Végül, négy perccel a mérkőzés vége előtt Zseljko Djokic kért ki egy újabb időt. Ekkor 59-74-et mutatott az eredményjelző. Ezután Jones szerezte meg 17. pontját. Tőle viszont csak egy ponttal maradt le Milic, aki újabb ziccerből szerzett kosarat. Megint csak szekszárdi időkérésen volt a sor (61-78). A folyatásban a következőképpen alakult a kosarak sorrendje: Milic – Torrens – Torrens. Ezzel majdnem, hogy 20 egységnyire emelkedett a differencia (63-82), amit természetesen Nikolina Milic nem hagyhatott. A hátralévő időben a hazai együttes további pontjait is ő szerezte, így összesítésben 21-ig jutott. A légiós jó teljesítményének ellenére azonban a mérkőzés így is vereséggel végződött az Atomerőmű KSC Szekszárd számára, a címvédő Jekatyeriunburg végül 67-82-es győzelmet aratott.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés