Hirdetés
Nagyvilág

Nem sikerült az olimpiai álom

Spanyolország - Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 23-8)

FIBA Women's Olympic Qualifying Tournament Hungary
Sopron, Novomatic Aréna
Wojciech Liszka (Lengyelország), Carsten Straube (Németország), Nicolas Fernandes (Tahiti)

Spanyolország: Torrens 7/3, Casas 4, Cazorla 15/3, Carrera 10, Gil 5. Csere: Ortiz 4, Etxarri, Gustafson 12/6, Rodriguez, Vilaro, Conde 16/9.

Magyarország: Kiss 12/3, Dubei, Studer 17/9, Juhász 11, Lelik 6/6. Csere: Dombai 4, Kányási, Goree, Aho 7/3, Horváth, Határ 15.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Hirdetés

A magyar válogatott drámai küzdelemben 22 pontos előnyt leadva 73-72-es vereséget szenvedett Spanyolországtól a soproni olimpiai selejtező záró mérkőzésén.

A mieink ezzel nem jutottak ki a párizsi olimpiára, a csoportunkból Spanyolország, Japán és Kanada jutott tovább.

A délutáni órákban Japán legyőzte Kanadát és ezzel továbbvitte Spanyolországot is. A képlet végtelenül egyszerű volt, ha nyerünk, kijutunk az olimpiára. Spanyol siker esetén Kanada szerzi meg a harmadik továbbjutó helyet. A sorsdöntő meccsünkre teljesen megteltek a lelátók, sőt ezúttal a nemzeti színek is szépen kirajzolódtak a szurkolók viseletéből.

Queralt Casas szerezte a mérkőzés első találatát. Erre Juhász Dorka felelt, aki az első 8 pontunkból 6-ot jegyzett ezen az estén. Mellette Studer Ági volt eredményes az első percekben, de a spanyolok Alba Torrens és Maite Cazorla révén kisebb lépéselőnybe kerültek. Viszonylag hamar időt is kért Székely Norbert. A rövid eligazítás után Aho Nina is megszerezte első pontjait, majd Studer Ági triplájával 14-13-ra szépítettünk és ekkor már Miguel Mendez rendelte magához tanítványait. Lendületben maradtunk, Dombai Réka duplájával átvettük a vezetést Két alkalommal is elszakadtunk három ponttal, 19-16-nál, majd Aho Nina triplája után 22-19-nél. Sőt, a negyedet Határ Bernadett két büntetője zárta, amivel 24-19-re mentünk. A spanyolok 20-ból 8-at, mi 16-ból 10-et dobtunk be mezőnyből. A 24 szerzett pont 5 pontszerző játékosunk között oszlott meg.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A spanyolok az első negyedben alaposan megforgatták csapatukat. A kisebb betegséggel bajlódó Cristina Ouvina hagyta ki az összecsapást. Ezt egyébként akkor is megtette volna, ha rajtuk van a győzelmi kényszer. Mindenki más pályára került az első félidőben. A második negyed első találatát Megan Gustafson szerezte. Erre azonnal felelt Studer Ági. Később triplából is eredményes volt a spanyolok honosított játékosa, de ugyanezt megtette Kiss Virág is. Rendre kimaradtak a spanyol lehetőségek, miközben a mieink – kihasználva ezen perceket – óriási erőket mozgósítva próbáltak minél nagyobb előnyt felépíteni. Amikor Studer Ági triplája is célt ért, 37-27-nél már 10 pont választotta el a feleket. Teljesen más energiaszinten állt a két gárda ekkor még. A félidő hajrájában Kiss Virág és Studer Ági 44-27-es előnyhöz juttatta csapatunkat.

Az első félidőben Studer Ági szárnyal, nem hibázott dobást mezőnyből, mind hat kísérlete célt ért, így járt 15 pontnál. Kiss Virág 10 egységnél tartott. Csapatszinten 27-ből 17-et dobtunk be. A spanyolok 35-ből 10-et. A harmadik negyed elején Aho Nina büntetőjével 47-27-nél elérte a 20 pontot a differencia. Az előnyünket Kiss Virág erősítette meg, majd Juhász Dorka szerzett 5 pontot. Extázisban tombolt mindenki. A különbség pedig 18-20 pont környékén kezdett beállni. A spanyolok Maria Conde triplája után 56-40-nél jöttek ezen különbség alá. Székely Norbert egy gyors eligazítással az utolsó 14 percre is maximális koncentrációt kért a lányoktól.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A spanyolok ezen felzárkózása 59-46-ig tartott. Szerencsére 13 pontnál közelebb ekkor nem kerültek. Kulcspillanatokban rendre érkezett válasz, hol Határ Bernadettől, hol Aho Ninától. Amikor Határ 2+1-es megoldása célt ért, a negyed végjátékához érve visszaállt a 18 pontos különbség. Ezúttal Miguel Mendez volt az, aki nagyobb koncentrációt kért. A játékosai a harmadik etap végére 64-50-re felzárkóztak. Sőt, a záró szakasz elején 64-53-ra szépítettek, majd Alba Torrens ziccerével 64-55-nél 10 pont alá jöttek. Régen járt ennyire közel a spanyol gárda. Székely Norbertnek kellett időt kérnie. Óriási érzelmi hullámvasút mindkét csapatnak ez az este.

Ezen a hullámvasúton a negyedik negyed elején mi kerültünk óriási gödörbe. Három és fél percig nem találtunk be és ez idő alatt 64-63-ra feljöttek a spanyolok. Lelik Réka triplája törte meg a kosárcsendüket. A spanyolok nem adták fel egy pillanatra sem, 69-66-nál több labdájuk volt az egyenlítéshez. Ezzel még nem tudtak élni. Ismét Lelik Réka értékesített egy triplát, amivel 72-66-ra léptünk el. Innen azonban rémálomba fordult az este. Ellenfelünk ledolgozta hátrányát, majd Mariona Ortiz két büntetőjével 73-72-nél a vezetést is átvették. Több pont nem született, Spanyolország megnyerte a mérkőzést.

Hirdetés