Hirdetés
Magyarország

“Nem szabad megijedni a lehetőségtől, meg kell ragadni a pillanatot és nyerni kell”:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatott pénteken 81-75-re legyőzte Spanyolországot és ezzel életben tartotta reális továbbjutási esélyeit a soproni olimpiai selejtezőn. A pénteki siker után Dubei Debóra, csapatkapitány nyilatkozott lapunknak.

Milyen érzések kavarognak benned? Mi döntött a japánok ellen?

Nagyon boldog és büszke vagyok az egész csapatra! Ha a kintről nem is látszódott feltétlenül, de egy kicsit gödörben voltunk, nem úgy sikerült a kezdés az első napon, ahogy szerettük volna. Most áttört bennünk egy gát, megmutattuk az igazi arcunkat. Ezek vagyunk mi, ilyen közönség előtt, ilyen játékkal és meg tudjuk verni az olimpiai döntős riválist.

Mikor ellépett az első negyedben Japán, játékosként megfordult benned, hogy akár megismétlődhet a Kanada elleni találkozó forgatókönyve?

Nagyon az elején volt a mérkőzésnek az a pillanata, amikor elmentek. Ettől függetlenül ismételten rossz volt a kezdésünk. Próbálunk ezen javítani, egy lehetőségünk még ezen a tornán is van erre. Megpróbáltunk nem ezen gondolkozni, mentünk tovább és sikerült is. Megtaláltuk az ellenszerét a játékuknak és azt: hogyan tudunk pontot dobni.

A japánokról sokat beszéltünk az elmúlt hetekben, hónapokban, de saját bőrünkön csak most tapasztaltuk meg a játékukat. Milyen volt belülről?

Az eleje futósabb, a végére már azért látszódott rajtuk, hogy a második mérkőzés nekik is. Jobban elfáradtak, mint az első mérkőzésen. Nyilván mentek, mentek, nagyon figyelni kellett, hogy a tranzícióban védekezés szempontjából minden rendben legyen. Az volt a kritikus, hogy az első nyolc másodpercben ne kapjunk kosarat. Ezt teljesítettük is. Most már megtapasztaltuk ezt a stílusú kosárlabdát is.

Nagyobb energiát éreztem a pályán, mint Kanada ellen. 

Igen, erről sokat beszéltünk. Az a volt a kulcs, hogy az energia ne máshol legyen, hanem ott legyen, ahol lennie kell. Ennek a csapatban kellett most lennie. Szerintem ez sikerült, ezért tudtunk majdnem tökéletes játékot hozni a második félidőben.

Hogy készültük vasárnapra?

Fel kell töltődni a pihenőnapon. Szeretnénk nyerni, mert azzal mehetünk biztosra a továbbjutást illetően. Nyilván születhet egy olyan eredmény, ha Kanada megveri Japánt, akkor már azzal is biztosan továbbjutunk, de ezzel nem szabad most foglalkozni.

Nagyon jó csapat a spanyol. Nem ismeretlenek számunkra, itt Sopronban is játszottunk már velük. Igaz, ők is ismernek minket. Nehéz mérkőzésre számítok, de nem verhetetlen ellenfelek számunkra.

Jól érzem, hogy ez most egy olyan helyzet, hogy ki kell nyerni minden pozitívumot a pénteki sikerből, de nem szabad túlgondolni?

Abszolút nem szabad túlgondolni. Korábban is azt mondtam, ha tudunk egy meccset nyerni, akkor azzal már értünk el valamit ezen a tornán. A közvélemény is máshova helyez minket egy ilyen eredmény után, de most már a következő feladatra kell koncentrálni. Jó csapat a spanyol válogatott. Nem szabad megijedni a lehetőségtől, meg kell ragadni a pillanatot és nyerni.

Hirdetés