Hirdetés
Magyarország

Nem tudok még egy klubot mondani Európából, amelyik jobban megérdemelte volna ezt a győzelmet – interjú Honti Katával:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Történelmet írt a Sopron Basket, mely első magyar csapatként elhódította az Euroliga trófeáját. A Fenerbahce elleni győztes finálét a helyszínen tekintette meg Honti Kata. A soproni klub saját nevelésű klasszisa pályafutása első időszakában és végén is tagja volt egy-egy Final4 résztvevő soproni csapatnak, 2012-ben pedig a Valenciával megnyerte a sorozatot. Vele beszélgettünk a történelmi sikerről.

Mielőtt belevágnánk, ugorjunk vissza Isztambulba. Hogy élted meg a történelmi diadalt hozó Euroliga döntőt?

Nagyon boldog voltam! Szurkoltam a csapatnak, megmondom őszintén már a döntő utolsó másodperceiben kijöttek a könnyeim. Én bizakodóan és pozitívan tekintettem a döntő elé. Igazából ezért is repültem ki Isztambulba az elődöntő után, mert hittem benne, hogy sikerülhet.

Három évszámot mondok: 2009, 2012 és 2019. 2009-ben tagja voltál a Sopron első Euroliga Final4 résztvevő csapatának, majd három évvel később már a Valenciával hódítottad el a sorozat trófeáját. A pályafutásod végén pedig beugróként segítetted a munkát Sopronban a második hazai rendezésű Final4 alkalmával. Hogyan változott az európai kosárlabda ez idő alatt?

Biztos, hogy nagyon sok minden változott, ahogy egyébként minden sportág fejlődik az évek alatt. A legnagyobb változás nyilván 2009-hez képest van, amikor először jártunk Final4-ban a Sopronnal.

Én nem emelnék ki egyetlen konkrét területet sem. Úgy tartom, hogy sok tekintetben nem szabad összehasonlítani, hogy milyen volt a kosárlabda 10-20 évvel ezelőtt és milyen manapság.

Egy biztos, hogy fizikálisan és a szakmailag is nagyon sokat lépett előre a női kosárlabda.

Hogy látod, minek köszönhető, hogy a soproni klub ilyen eredményesen tudott alkalmazkodni a folyamatos változásokhoz? Szerintem nem szabad és nem is lehet leegyszerűsíteni arra, hogy magasabb polcról választott légiósok érkeztek.

Én sem ezzel kezdeném. Nekem egyből a fanatizmus jut eszembe. Az, hogy mindenki, akinek a soproni klubhoz köze van, legyen játékos, vezető vagy stábtag, mindent beáldoz a siker érdekében. Hosszú ideje alázattal dolgozott azért, hogy végre elérje ezt a célt.

Én nem tudok még egy klubot mondani Európából, amelyik jobban megérdemelte volna ezt a győzelmet.

Amennyire fel tudom mérni, a nemzetközi visszhangja is hasonló a felejthetetlen győzelemnek.

Igen, nekem is ez az érzésem. Az első napokban nagyon sok ilyen üzenetet kaptam. Bár nem voltam részese ennek a sikernek, de mindenki tudja a kötődésemet és sokan írnak más országból, korábbi csapattársaim, régi edzőim és gratulálnak a Sopron sikeréhez. Mindenki nagyon elismerően nyilatkozik róla.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Most nagy az érdeklődés a csapat iránt, láthatjuk, hogy a legmagasabb szinten is elismerik a teljesítményét. Szerinted mit lehet ebből tovább vinni a jövőre nézve?

Ez olyan dolog, ami, ha nem is egyszeri, mert nagyon kívánom, hogy tudjon még hasonló sikert elérni a Sopron Basket, de mindenképpen történelmi eredmény. Szerintem ezt viszi magával a klub a végsőkig. Ameddig ez a klub létezik, addig az egyes számú sikere lesz. Ráadásul a Sopron ezzel nem csak a klubnál, hanem a magyar kosárlabdában is történelmet írt.

Azt az üzenetet is magában hordozza, hogy Magyarországról is el lehet jutni idáig.

Ez szerintem is így van. Olyan siker most a kosárlabdasport számára, amivel egészen az alapokig el lehet menni. Kedvet kaphatnak a gyerekek arra, hogy kosarasok legyenek, mert láthatják azt, hogy Magyarországon a kosárlabdával fel lehet jutni a sportág csúcsára.

Gondoltad volna az évek alatt, hogy lesz magyar Euroliga-győztes klubcsapat?

Igen, én bíztam benne. A Sopron az elmúlt években már rendre ki tudta harcolni a Final4 szereplést. Nagyon szurkoltam annak, hogy sikerüljön ezt idővel győzelemre váltani. Éppen amiatt, amit az előbb is mondtam, szerintem nagyon megérdemli a klub.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezel, így kíváncsi lennék a véleményedre: ha döntéshozó lennél, neked mi lenne a következő lépés?

Én maradnék annál a középutas iránynál, amit a Sopron most is képvisel. Ugyanígy foglalkoznék a fiatalokkal, ahogy a klub jelenleg is megteszi. Ott van az Euroligás csapat mellett a sportakadémia, így nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra. Emellett meg kell próbálni minden évben két-három olyan klasszist igazolni, akikkel a csúcsra fel lehet érni. Szerintem mind a kettő fontos és én úgy látom, hogy a Sopron ezt a vonalat következesen képviseli. Ezt tartom a jó megoldásnak.

Az arányra kell ilyenkor figyelni, nem?

Igen, de ezt jól mutatja a mostani példa is. Elég, ha az Euroliga-győztes csapat fotójára nézünk, ahol már ott vannak a fiatalok, de ott van egy Gabby Williams, aki egy szupersztárja a női kosárlabdának vagy a 3×3-as olimpiai bajnok Stefanie Dolson. Megvan mind a két véglet és meg tudta nyerni a Sopron az Euroligát.

A Soproni Darazsak Sportakadémia növendékei közül Czukor Dalma és Varga Alíz a Final4 mérkőzésein is pályára lépett, de Sitku Zsuzsanna és Varga Sára is szerepelt a keretben Isztambulban. A szezon során pedig Kókai Patrícia és Molnár Laura szintén volt nevezett. Zárásul egy kicsit arról beszéljünk, hogy ez a feltörekvő játékosoknak mit adhat?

Szerintem óriási löket, hogy megízlelhették a pályafutásuk elején, hogy milyen sikereket lehet elérni kemény munkával. Nagyon bízom benne, hogy ez még inkább hajtani fogja őket, hogy többet elérjenek. A fiatalok mellett én legjobban Fegyverneky Zsófinak örülök, aki 20 éve hajtja ezt az álmot. Ha valaki megérdemli, akkor Zsófi mindenképpen!

Hirdetés