Hirdetés
Magyarország

Nem tudta megszorongatni a spanyol sztárcsapatot a Szekszárd

Atomerőmű KSC Szekszárd - Valencia Basket Club 54-75 (7-16, 13-23, 21-22, 13-14)

Euroliga 10. forduló
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Blaz Zupancic, Andrada Csender, Ventsislav Velikov (Marijan Hafner)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Goree 13, Studer 6, Wallace 14/12, Hebard 14, Vivians 5/3. Csere: Krnjic -, Mányoky 2, Bálint -, Holcz -, Horváth -, Miklós -, Szűcs -.

Valencia Basket Club: Buenavida 10/6, Cox 26/12, Ouvina 3/3, Carrera 3, Casas 7/3. Csere: Guelich 10/6, Romero 11/3, Kalenik -, Lamana 5/3, Morro -.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga 10. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 75-54-es vereséget szenvedett a spanyol Valencia Basket Club csapata ellen.

A mérkőzést egy 8-0-ás rohammal indították a vendégek. Előszőr Queralt Casas és Elena Buenavida volt sikeres távolról, majd ismét Casas pontjai következtek. A Szekszárd ekkor kért időt eligazításra. Visszatérve azonban Zseljko Djokics tanítványai továbbra sem tudták rendezni soraikat, s végül Lauren Cox kosarával a különbség 10 pontra nőtt. A hazai együttes ekkor szerezte meg első pontjait. Sydney Wallace távolról talált be, mely egészen pontosan három pontot faragott le csapata hátrányából. Ezzel azonban a Valencia pontszerzése még nem ért véget. Cox ugyanis ismét betalált, így tehát a vendégek meg tudták tartani tíz pontos előnyüket. Ekkor viszont Cyesha Goree állt be a pontszerzők sorába, közelije pedig 5-12-re változtatta az állást. A csapatok elképesztő tempót diktáltak a mérkőzés első pillanatától kezdve – nagyon gyors és agresszív párharc folyt a pályán. Következőnek a differencia végül 5-15-nél érte el ismét a tíz pontot, majd Leticia Romero sikeres büntetőivel át is lépte azt. Ezzel kezdetét vette a negyed hajrája, melyet Goree ziccere vezetett fel. Végül azonban ez volt egyben a játékrész utolsó találata is, vagyis a második felvonás 7-16-ról folytatódhatott.

Fotó: FIBA.Basketball

A következő tíz perc Sydney Wallace büntetőivel folytatódott, majd Lauren Cox találata következett. Ezután pedig ismét egy magabiztosabb vendég periódus vette kezdetét. Három perc elteltével 12-24-et regisztrálhattunk, amikor Studer Ágnes szép megoldása következett, melyet egy ziccerrel sikerült befejeznie. Jelentősen faragni azonban továbbra sem tudott hátrányából Zseljko Djokics együttese. A Valencia ugyanis szépen lassan, de biztosan pakolta a pontokat a táblára, mellyel egyre jobban növekedett előnyük. Az ötödik percben 14-29-et mutatott a kijelző, 15 pontos differenciával. Ezután Raquel Carrera és Ruthy Hebard váltott kosarakat, majd ismét egy hazai időkérés szakította meg a játékot (16-31). A folytatásban erélyesebben lépett fel a Szekszárd. Védekezésben rendezték soraikat, mely könnyebb kosarakat eredményezett támadásban. A Valencia viszont nagyon hamar felvette a ritmust a hazaiakkal, melynek következtében a különbség nem sokat változott. 20-34-nél azért a vendégek kértek időt eligazításra, s ekkor még bő két perc volt hátra az első félidőből. A hátralévő időben viszont csakis vendég pontok születtek. A második negyedet egészen pontosan egy 5-0-ás valenciai szakasz zárta, mellyel 20-39-re változott az állás. A csapatok tehát innen fordulhattak.

Fotó: FIBA.Basketball

A nagyszünet utáni harmadik negyedet Lauren Cox hárompontosa vezette fel, aki ezzel a negyedik távoli találatát szerezte meg. Ezzel a Valencia előnye 20 pont fölé növekedett. Ezután Mányoky Réka, majd Ruthy Hebard pontjai következtek. A vendégek legnagyobb fegyvere azonban ezt követően is Cox játéka volt, aki már a harmadik játékrész első perceiben meghaladta a húsz dobott pontot. A több szempontból is veszélyes center ellen pedig egyszerűen nem találták az ellenszert Zseljko Djokics tanítványai – Cox mind a palánk alatti, mind a távoli játékban dominált. Újabb öt perc elteltével azonban ismét húsz pont alá férkőzött a hazai együttes. Sorozatban három pontot szereztek a Szekszárd játékosai, majd dobás közben Victoria Vivians-et faultolták. A hibáért a KSC légiósa kettőt dobhatott, előbb azonban vendég időkérés következett. A folytatásban tehát a büntetők játszották a főszerepet. Előszőr Vivians dobhatott, majd Goree állt vonal mögé, ezután pedig a Valencia oldaláról Raquel Carrera büntetői következtek. Végül Goree dobhatott ismét kettőt, a sorozat végén pedig 31-46-ot mutatott az eredményjelző. Ezután vette kezdetét a szokásos adok-kapok játék, mely igencsak kiélezetté tette a harmadik játékrészt. Ám mivel kosárra-kosár volt a válasz, így a felek közti differencia szinte egyáltalán nem változott. A mérkőzés záró szakasza végül 41-61-ről folytatódhatott.

Fotó: FIBA.Basketball

A végső tíz percben szintén fej-fej mellett haladtak a csapatok, mígnem Sydney Wallace süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába. Ezután viszont egy ponthiányosabb szakasz vette kezdetét. Hatalmas küzdelmek folytak a pályán, a faulthatáron táncoltak a felek, a játékvezetők azonban engedélyezték a kemény játékot. Ezekben a percekben tehát a hangsúly leginkább a védekezésen volt. Pattanásig feszült ugyanis a koncentráció, leginkább a Szekszárd oldalán, ahol a játékosok minden idegszálukkal arra fókuszáltak, hogy ledolgozzák húsz pont körüli hátrányukat. A Valencia azonban egy pillanatra sem hagyta magát. Nem engedtek ki a vendégek, a mérkőzés elejéhez hasonló elánnal kosárlabdáztak, melynek köszönhetően stabilan tudták őrizni magabiztos előnyüket. Bő három percre a találkozó végétől tehát 50-70-et regisztrálhattunk, amikor épp Elena Buenavida talált be középtávolról. Ezzel a kosárral pedig Buenavida volt csapatának negyedik játékosa, aki átlépte a kétszámjegyű dobott pontot. Ezután is teltek a másodpercek, s a győztes kiléte egyre egyértelműbbé vált. Még jött egy végső ellenállás a Szekszárd részéről, ám találat ekkor már nem született. Az 54-75-ös végeredményt végül Laia Lamana triplája rögzítette másfél percre a mérkőzés végétől.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés