Hirdetés
Magyarország

“Nem tűnik reálisnak, hogy egy nagy sporteseményt telt házzal bárhol is megrendezzenek”:

:

Hirdetés

A Nemzeti Sport Dr. Merkely Bélával, a Semmelweis Egyetem rektorával és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójával készített interjút a világjárvány sportra gyakorolt hatásáról.

Az interjúban Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy nagy érdeklődésre számot tartó telt házas sportrendezvények lebonyolítását egyelőre nem tartja reálisnak.

Némi gyakorlatunk már van a járványok kapcsán, de azért így, szemtől szembe még nem álltunk vele. Végig azt mondtam, hogy bagatellizálni nem szabad, de keresztül fogunk rajta menni – nagyobb veszteség nélkül. Addig persze úgy igazából senki sem ijedt meg, amíg a határunktól ötszáz kilométerre, Olaszországban nem vált súlyossá a helyzet. Akkor mindenki elgondolkozott. A legnagyobb veszélyt az jelentette, hogy nem ismertük a koronavírusnak ezt a fajtáját, és nem tudtuk, hogyan kezeljük. Aztán ez utóbbi remekül sikerült, hiszen az egyetlen valóban jó módszert idejében kezdtük el alkalmazni: amíg nincs vakcina, gyógyszer, addig a távolságtartás a hatékony. Sokat segített az is, hogy az emberek elkezdték hordani a maszkot, abban pedig végig reménykedtünk, hogy ha jön a nyár, a járvány visszavonulót fúj. Koronavírus volt eddig is, de azért nyáron kevésbé szokott fertőzni. Ez a közösségi térre igaz, hiszen a zárt térben, az idősotthonokban, a hajléktalan- és munkásszállókon továbbra is ott a veszély, a járvány fellángolhat. Őrszemfunkcióra váltottunk: ha idejében megtaláljuk és elkülönítjük a fertőzötteket és a kontaktjaikat, akkor ezt a nyarat kihúzhatjuk járvány nélkül. A kérdés, hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a járvány teljesen elvonuljon. Mert ha ősszel elindul az oktatás, visszamegyünk a zárt térbe, s hidegebbre fordul az idő, a vírus kedvezőbb környezetbe kerül. Ha jön a második hullám, és valószínűbb, hogy jön, fel kell készülnünk rá – úgy gondolom, hogy a következő esztendőnk még a vírus ittléte és nem ittléte körül forog majd. Ez azt is jelenti, hogy egyelőre nem tűnik reálisnak, hogy egy nagy sporteseményt telt házzal bárhol is megrendezzenek. Abban bízom, hogy a tokiói olimpiáig úrrá leszünk a helyzeten.

–  nyilatkozta a sportnapilapnak a Semmelweis Egyetem rektora, majd hozzátette: rendezvényeket már most is lehet tartani, részt is lehet venni rajtuk, de a távolságot meg kell tartani, vagyis minden harmadik széken ülhet néző maszkban.

Dr. Merkely Béla is azon szakemberek táborát erősíti, akik szerint vakcina nélkül nem lehet olimpiát rendezni 2021-ben sem.

Ezzel a feltételrendszerrel nem menedzselhető. De reális esélye van annak, hogy hamarosan meglesz a vakcina. És azt se felejtsük el, hogy van más eshetőség is, bár ez kétségkívül ritkább: volt már rá példa, hogy a vírus „leszokott” az emberről, vagyis elvonult, hiszen az ember kemény ellenfél e tekintetben.

– tette hozzá a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint “nagyon más képet mutatna” a sportolók állapotfelmérése a március eleji helyzethez képest Ahhoz, hogy valaki formában maradjon, megtartsa az edzettségét, legalább a tréningek negyven százalékát el kell végeznie. Ezt pedig azzal is kiegészítette, hogy a szakirodalom azt mondja:  az egy hónapos szünetet három hónapos munkával lehet pótolni.

Hirdetés