Hirdetés
Európa

Nem utazik a Lattes Montpellier Jekatyerinburgba és a Salamanca Kurszkba:

:

Hirdetés

Az éjszakai órákban két fontos bejelentés érkezett. A Lattes Montpellier arról tájékoztatta szurkolóit, hogy nem utazik el a szerdára kiírt UMMC Jekatyerinburg elleni Euroliga negyeddöntő mérkőzésre, illetve a Salamanca kommunikálta, hogy nem kel útra Kurszkba az Európa Kupa negyeddöntő párharc első felvonására.

A döntés hátterében az áll, hogy a Moszkvai Városi Duma emelte a fertőzés által sújtott országokból – köztük például Franciaországból vagy Spanyolországból – beutazni kívánó állampolgárok ellenőrzésének és megfigyelésének szintjét, illetve elkülönítő és korlátozó intézkedéseket hozott. Ennek értelmében az innen érkező utazókra a belépés előtt 14 nap karatén várhat. Ezt sem a Lattes Montpellier, sem a Salamanca nem kívánja megkockáztatni. Mivel mindkét csapat Moszkván keresztül érkezett volna a nemzetközi kupameccse színhelyére.

A moszkvai francia nagykövetség figyelmeztetést adott ki a Franciaországból Oroszországba utazni kívánók számára. Több nemzetközi delegáció attól tartva, hogy sportolóik, szakmai stábjuk és kísérő személyzetük karanténba kerülhet, lemondták oroszországi utazásaikat. Így tett a Francia Judo Szövetség, mely szintén Jekatyerinbugrba utazott volna, illetve a Salamanca (Spanyolország) kosárlabda csapata a kurszki szereplése kapcsán.

Franck Manna a francia klub honlapján hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartják az orosz hatóságok határozatát és mindenben követik a francia moszkvai nagykövetség ajánlásait.

Ez a mérkőzés lemondását jelenti a sportbeli ambícióink ellenére

– írta a közleményben, mely kiemeli, hogy a döntés minden következményét a Lattes Montpellier tudomásul veszi. Ezen a téren kérik támogatóik, partnereik, szimpatizánsaik megértését. A klubnak ugyanakkor kötelessége a sportolói, alkalmazottjai biztonságát szem előtt tartani.

A spanyolok sem utaznak

A kormány ajánlásainak figyelembe vételével és a Spanyol Kosárlabda Szövetséggel folytatott egyeztetések után úgy döntött a klub, hogy nem utazik Oroszországba a Dinamo Kurszk elleni Európa Kupa meccsre. A klub úgy határozott, hogy a sportszakmai tényezők helyett a játékosok és a stáb biztonságát részesíti előnyben

olvasható a Salamanca közleményében.

Nyilván sokan párhuzamot vonnak a Sopron Basket és a TTT Riga döntésével. Azt azonban érdemes kiemelni és egy nagyon fontos különbséget jelent az érdekérvényesítés kapcsán, hogy a Lattes Montpellier és a Salamanca a fogadó ország egy konkrét elkülönítő és korlátozó hatósági döntésével néz szembe. Ilyen a Sopron és a Riga esetében nem volt. Érdekes órák, napok elé nézünk, hogy a FIBA döntéshozói miként értékelik a kialakult helyzetet és milyen döntés születik az Euroliga, illetve az Európa Kupa lehetséges folytatásával kapcsolatban.

 

Hirdetés