Hirdetés
Archivum

Nemzetközi kitekintõ a 3×3-as VB-mezõnyére:

:

Hirdetés

Kedden rajtol a 3×3-as Világbajnokság Amszterdamban. A torna elõtt Károlyi Andrea szövetségi kapitány nagyinterjút adott lapunknak, mely ITT olvasható. A magyar válogatott az A-csoportban szerepel Hollandia, Kína, Lettország és Türkmenisztán mellett. Az alábbiakban nem ezzel a négy gárdával, hanem a mezõny többi 15 tagjával ismerkedhetünk meg.

Fotó: FIBA.Basketball

A csoportok beosztása

A-csoport: Kína, Hollandia, Magyarország, Lettország, Türkmenisztán
B-csoport: Franciaország, Japán, Svájc, Ausztrália, Andorra
C-csoport: Mongólia, Románia, Irán, Csehország, Spanyolország
D-csoport: Oroszország, Ukrajna, Indonézia, Olaszország és Új-Zéland.

Minden csoportból az elsõ két helyezett jut a negyeddöntõbe.

A B-csoport brutálisan erõsnek tûnik, hiszen itt szerepel az Európa-bajnoki címvédõ, a torna egyik favoritja Franciaország. Abban a felállásukban láthatjuk õket, amelyik megnyerte a torinói FIBA tornát. Magas szerkezetû, fizikális, mégis gyors csapat, mely kiemelkedõen ponterõs. Itt láthatjuk az ausztrálokat, azt a négyesüket hozták, amelyik május elején dominált a Vb-selejtezõn. Ez azt jelenti, hogy az Ázsia-bajnokságon aranyérmes és utána a FIBA WS elsõ fordulóját megnyerõ alakulathoz képest egy változás van. Zavecz Hanna helyén Keely Froling játszik. Sokat fejlõdtek az ausztrálok 3×3-ban, rendkívül ütõképes gárdát építettek, amelyik egész évben versenyzett. Ennek eredménye az elmúlt hetek két trófeája. Japán minden 3×3-as erõpróbán versenyképes. Az Ázsia-bajnokságon bronzérmesek voltak, döntõztek a WS elsõ tornáján. Többször változtattak idén a kereten. A VB-re bekerült Stephanie Mawuli a tavalyi U23-as VB-ezüstérmes gárdából. Õk már a hazai olimpiára építenek ütõképes csapatot. Ezen trió között dõlhet el a két továbbjutó hely sorsa. Svájc és Andorra ugyanis kilógni látszik. A svájciak Voironban nem tettek igazán jó benyomást.

A C-csoport abból a szempontból speciális számunkra, hogy továbbjutás esetén a negyeddöntõben innen kapnánk riválist. A legnagyobb név talán Spanyolország. A szakmai stábjuk nem változtatott a május elején Puerto Ricóban a selejtezõk során eredményesen szereplõ négyesen. Tehát Sandra Ygueravide, Paula Palomares, Vega Gimeno és Aitana Cuevas utazott a Világbajnokságra. Összeszokott négyesrõl beszélhetünk, ahol a játékosoknak nagy rutinjuk van a nemzetközi 3×3-as megmérettetést tekintve. A Gabriela Marginean, Sonia Ursu nevével fémjelzett Románia szintén versenyképes lehet. Õket vertük szombaton a voiron-i elõdöntõben. A csehek a Torinóban szereplõ csapatukkal érkeznek. Ott nem tudtak meccset nyerni a hétvégén, versenyképességben a korábbi évektõl jelentõsen elmaradtak. Mongólia negyedik volt az Ázsia-bajnokságon múlt hónapban. Utána a FIBA WS két állomásán elindultak. A meccsrutinjukra nem lehet panasz, egy-egy találkozón bárkire veszélyesek lehetnek. Ugyanez elõzetesen Iránról nem mondható el.

A D-csoport különleges, itt szerepel ugyanis az elmúlt két Világbajnokság aranyérmese, a címvédõ Olaszország és a 2017-es világbajnok Oroszország. Ez a két csapat egyértelmûen esélyes a továbbjutásra. Az olaszok ugyanazt a négyesüket versenyeztették idén, amelyik tavaly felért a csúcsra. Összeszokott, rutinos gárda, amelyik óriási népszerûségre tett szert hazájában. Címvédésrõl, olimpiáról álmodnak, de a tavaly extázist megismételni minden tekintetben nehéz lesz. Az oroszok abból a nyolc játékosból állították össze a négyesüket, akik a Tinkoff Girl Power tornán két csapatba osztva szerepeltek. Van sikerélmény ellenük arról az erõpróbáról. A korábbi évekhez képest nem hoznak kiemelkedõ centert, de 180 és 185 cm között van a keret mind a négy tagja. Kemény, jól képzett gárda, mely szintén odaérhet a végén. Ebben a csoportban Új-Zéland szólhat bele a továbbjutás kérdésébe. Õk sikerrel vívták meg a VB-selejtezõt, tavaly az Ázsia-bajnokságon döntõztek, az U18-as csapatuk múlt héten VB-ezüstérmes lett. Oda jutottunk, hogy számolni kell velük. Ukrajnát sem lehet leírni, velük Voironban mérkõztünk a fináléban. Méltattuk õket akkori beharangozónkban, mert egy jó szerkezetû, távolról jól dobó, szervezett gárda. Indonézia lóghat ki innen.

Hirdetés