Hirdetés
Archivum

Nemzetközi kitekintõ az U17-es Világbajnokság negyeddöntõire:

:

Hirdetés

Pénteken rendezik a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon a negyeddöntõket. A 19 óra 30 perctõl kezdõdõ Japán – Magyarország mérkõzést részletesen felvezettük, most nézzük meg, hogy a másik három párharcban mi várható.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A negyeddöntõk sora 15 óra 30 perckor indul, amikor Olaszország és Ausztrália csap össze. Érdekes meccsre van kilátás, két éve Zaragozában ez a két nemzet vívta a finálét. A magabiztosan menetelõ címvédõ ausztrálok az eddigi legerõsebb riválisukkal találkoznak. Az ausztrál csapat a szép jövõ elõtt álló Shyla Jade Heal vezetésével esélyese a tornának, mivel egy ideális szerkezetû, jó alapokkal rendelkezõ, atletikus keretük van. Ráadásul az ottani képzési rendszer olyan, hogy erre a korosztályra hagyományosan már jó versenyzõ adottságokkal rendelkezõ játékosokat vonultathatnak fel. Az olaszoknál elsõsorban a magas posztokat tekintve nem tûnik olyan erõsnek ez a generáció, mint a két évvel ezelõtti. Ettõl függetlenül akadnak jó egyéni teljesítményeik – Giulia Natali és Alessandra Orsili – és a kellõ taktikai érettségük is adott.

A második negyeddöntõben 17 órától Franciaország és Lettország méri össze az erejét. Nagy kérdés, hogy a francia csapatban a bokasérüléssel bajlódó Iliana Rupert bevethetõ lesz-e. Bár nélküle is rendkívül erõs ez a generáció. Õket tavaly a bourges-i U16-os Európa-bajnokság kapcsán is hosszasan méltattuk. Az utóbbi évek legígéretesebb francia csapatának tûnnek, ahol Rupert mellett Zoe Wadoux vagy éppen Kandra Chery is extra. Egyértelmûen favoritok ebben a párosításban. Lettország nem teljesített igazán jó csoportkört, mivel Ausztriával és Kanadával sem tudták felvenni a versenyt. Az érem másik oldala, hogy a lehetõ legjobbkor – a nyolcaddöntõben Argentína ellen – jött ki nekik a lépés. Ekkor jó védekezés, támadásban kiemelkedõ egyéni teljesítmények jellemezték õket. Csak ezzel lehet esélyük szorosabb meccsre.

A harmadik negyeddöntõt 17 óra 45 perctõl rendezik, amikor az Egyesült Államok és Spanyolország küzd meg a legjobb négy közé jutásért. Itt is egyértelmûen megnevezhetõ az esélyes. Az amerikai csapat meggyõzõ volt eddig. Igazán nehéz meccsük sem akadt, mind a 12 játékosukat tudták forgatni. Az alap adottságokat tekintve toronymagasan a mezõny legjobbjai. Esetükben az a veszélyes, hogy nem játszottak még szoros meccset. Érdekes lenne, ha Spanyolország a határozott védekezésével kizökkentené õket és élesebb végjáték alakulna ki, akkor azt a játékosaik miként reagálnák le. Ilyen fiatal korosztályban ez még sokkal nagyobb fejfájást okozhat, mint a profiknál. Ott egyébként szintén szenvednek ezzel. Ha szigorúan a statisztikákat nézzük, akkor nagy különbség alakulhat ki. A spanyol csapatokat azonban még akkor sem szabad lebecsülni, ha eddig igencsak botladoztak. A játékrendszerük nagyon stabil, ilyen téren talán még az amerikaiak elõtt is állnak.

Július 27., péntek

Negyeddöntõk
15:30 Olaszország – Ausztrália
17:00 Franciaország – Lettország
17:45 USA – Spanyolország
19:30 Japán – Magyarország

9-16. helyért
11:00 Kína – Angola
12:00 Mali – Argentína
13:15 Kolumbia – Kanada
14:30 Fehéroroszország – Új-Zéland

Ágrajz

Hirdetés