Hirdetés
Archivum

Nemzetközi körkép az EB-selejtezõk 8. játéknapjáról:

:

Hirdetés

Hétfõn immár a 8. játéknapjához érkezett a 2011-es európai kontinenstornára kvalifikáló selejtezõsorozat. Izgalmasan alakulnak a csoportok, de szinte mindenhol körvonalazódnak a továbbjutók.
 

A biztos EB résztvevõnek tekinthetõ litvánok Belgiumban diadalmaskodtak egy tipikus belga meccsen. A hazaiaknál ezúttal is Wauters és Wambe vitte hátán a csapatot, de ketten kevesek voltak az üdvösséghez. A negyedik negyed elején 7 ponttal elléptek a meglepetésre az egész sorozatban nagyon jó litvánok és bár innen a két sztár vezetésével még visszatornázta magát a vendéglátó, végül 3 pontos vendég siker született. A gyõztes csapatból a dupla-dupláig (19 pont, 12 lepattanó) jutó Sandra Linkeviciene bizonyult a legjobbnak. A nap másik mérkõzésén a horvátok visszavágtak a hollandoknak és ezzel megõrizték esélyüket az egyenes ági kvalifikációra. A horvátoknál a 23 pontig jutó és szépen lassan meccsnyerõ emberré elõlépõ Jelena Ivezics bizonyult a legjobbnak.

A B-csoportban a papírformának megfelelõen a lettek 13 ponttal verték Romániát. A gyõztes csapatból Zane Tamane emelkedett ki 15 pontjával és 14 lepattanójával. A szerbek hatalmas meglepetésre 2 ponttal, 70-68-ra verték Izraelt. Érdekes összecsapás volt, végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a negyedik periódus második felét megnyomták a 4700 nézõ által buzdított hazaiak és az utolsó percre Pesovics triplája után 70-63-as vezetéssel fordultak. A magabiztos elõny tudatában a szerbek az utolsó 50 másodpercben könnyelmûsködtek, kétszer is eladták a labdát és végül a vendégek 70-68-ra felzárkóztak. A szerbeknél a 15 pontos Adrijana Knezevic bizonyult a legjobbnak.

A C-csoportban a bolgárok Hodges és Zlatanova extra dobóteljesítményével kiütötték Montenegrót. A szünetben már 51 – 23-ra vezettek a bolgárok, lefújás pillanatában pedig 89-57 állt az eredményjelzõn. A mieink csoportjában ezzel élre állt Bulgária, de úgy, hogy egy meccsel többet játszottak, mint Montenegró és Törökország. Ha kiegyenlítõdnek a meccsek száma, visszaáll a két favorit az élre.

A D-csoport két meglepetés idegenbeli sikert hozott. A britek úgy gyõztek Szlovákiában, hogy az elsõ negyedet a hazaiak még 10 ponttal nyerték. A hazai rendezésû Olimpiára készülõ britek azonban szépen lassan fordítottak és magabiztos gyõzelmet arattak. A szlovákoknál a legnagyobb problémát az jelentette, hogy Jalcová és Kupcikova társak nélkül maradt. A többieknek csak momentumaik voltak. Az ukránok is nagyot fordítottak Berlinben. 17 perc játék után Linda Fröhlich vezetésével a németek 39-25-re vezettek. Ekkor azonban megtorpantak a hazaiak és OIena Ogorodnikova 17 pontjával átvették a kezdeményezést és a vezetést az ukránok, akik végül 69-74-es gyõzelmet arattak.
 

Eredmények
 

A-csoport
Belgium–Litvánia 61–64
Horvátország–Hollandia 75–66
 

B-csoport
Lettország–Románia 83–70
Szerbia–Izrael 70–68
 

C-csoport
Finnország–Magyarország 56–61
Bulgária–Montenegró 89–57
 

D-csoport
Szlovákia–Nagy-Britannia63–70
Németország–Ukrajna 69–74
 

Hirdetés