Hirdetés
Archivum

Nemzetközi sportszövetségek Budapestre települését könnyítenék:

:

Hirdetés

A nemzetközi sportszövetségek Budapestre településének megkönnyítését célzó törvényjavaslat megtárgyalásával folytatta munkáját az Országgyûlés kedden.

Fotó: Budapest Xplore

Fotó: Budapest Xplore

Forrás: MTI

A sporttörvény módosításának célja, hogy a nemzetközi sportszövetségek Budapestre települhessenek, ennek érdekében keret- és fogalomrendszert hoznak létre – magyarázta expozéjában Bánki Erik (Fidesz), a javaslat benyújtója. Elmondása szerint keretrendszer alapján mûködhetnek a szervezetek Magyarországon, mivel meghatározzák a nemzetközi sportszövetség fogalmát, és a státusz megszerzéséhez szükséges feltételrendszert is. Emellett a módosítás meghatározza a nemzetközi sportszövetségek magyarországi nyilvántartásba vételéhez szükséges eljárásjogi keretszabályokat és a nemzetközi sportszövetségek jogvitáiban alkalmazható választottbírósági eljárással kapcsolatos rendelkezéseket.

Bánki Erik elmondása szerint egy sportszövetség Nemzetközi Olimpia Bizottság által történõ elismerése, széleskörû tagsága és az ebbõl adódó sportolói, sportszakemberi és kiemelkedõ társadalmi bázisa, valamint a nemzetközi sportdiplomáciai kapcsolatokban játszott fontos szerepe miatt olyan erõforrásokkal és társadalmi támogatottsággal rendelkezik, amely miatt indokolt automatikusan közhasznú szervezetté nyilvánítani.

A képviselõ hangsúlyozta: Budapest számára azért is fontos lenne az ilyen szervezetek ide költözése, mert emelkedik a város nemzetközi presztízse, plusz bevételt jelent Budapestnek és a központi költségvetésnek, ha rendezvényeket tartanak, tovább emelkedik a sport társadalmi támogatottsága és kulcsterületeken is javítaná a magyar társadalom fejlõdését.

A kormány képviseletében Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára jelezte: a kormány támogatja a javaslatot.

Kállai Mária, a Fidesz vezérszónoka amellett, hogy a javaslat fõbb pontjait ismertette, hangsúlyozta, hogy a kormány 2010-ben nemzetstratégiai ágazattá minõsítette a sportot, ez a lépés pedig az egészségügyre, az oktatásra, a családra, a kultúra területére is kihat és a gazdaságot is élénkíti. A beterjesztett javaslat emellett a sportdiplomáciai tõke erõsítését is támogatja – fûzte hozzá.

Steinmetz Ádám, a Jobbik vezérszónoka azt vetette fel, hogy a nemzetközi szervezeteknek van saját bevételük is a vagyoni értékû jogok értékesítésébõl, ezért érdekes, hogy miért kell emellett adófizetõi pénzekkel is támogatni õket. Ehhez hozzáfûzte, hogy Magyarországon a tao-pénzek felhasználásával kapcsolatban is aggályok merültek fel.

Földi László (KDNP) támogatásáról biztosította az elõterjesztõt.

Varga László (MSZP) a nemzetközi sportszervezetek magyar gazdasághoz való hozzájárulásával kapcsolatban fejezte ki aggályait, elmondása szerint itthon a tao-pénzekkel kapcsolatban is ezt hozták fel pozitívumként, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján a program sikeressége kérdéses, mivel a létrejött komoly infrastruktúra kihasználtsága nagyon alacsony. Kérdés, mennyire nyújtanak lehetõséget ezek a sportközpontok sportolási lehetõséget a nagyközönség számára.

Jelezte: tudni szeretné, hogy milyen kedvezményrendszert akarnak kialakítani a sportszervezetek számára. Azt is mondta: sejti, hogy a kormány már tárgyal valakivel, különben nem nyújtották volna be a törvényjavaslatot.

Gréczy Zsolt (DK) emlékeztetett, hogy 2010 elõtt is voltak világversenyek Budapesten, kajak-kenu világbajnokságot, vizes Európa-bajnokságokat, illetve 1988-óta Forma-1-es versenyt is szerveznek az országban. Hozzátette: alapvetõen fontos, hogy Magyarországon világversenyeket szervezzenek, mert van hozadéka. Nem volt azonban jó ötlet, hogy a Fidesz képviselõivel töltötték fel a magyar sportszövetségek elnöki pozícióit, mivel ez a tenisz és ökölvívó ágazatban is problémákat okozott – mondta.

Közölte még, le kell folytatni a tao-pénzek felhasználásáról szóló vitát, mert kérdéses a felhasználás.
Bánki Erik a vita lezárása utáni zárszavában azt mondta, egyelõre egyetlen szervezettel sem tárgyalnak, a jogi kereteket akarják a törvény elfogadásával létrehozni, így elindulhat a lobbizás.

Közölte: bár nemzetközi példa van rá és nem lenne összeférhetetlen, nem tervezik, hogy közvetlen állami támogatásban részesítik ezeket a szervezeteket, legfeljebb adókedvezmények megítélését tervezik.
A képviselõ elmondása szerint a tao-nak az amatõr sportban jelentõs hatása van, mert a korábban megszûnt 600 csapatból 400 újra alakult, a létrejött sportközpontokban pedig a nagyközönség számára is kötelezõ biztosítani a sportolási lehetõséget.

A felszólalást követõen Lezsák Sándor levezetõ elnök a vitát lezárta.

Hirdetés