Hirdetés
Utánpótlás

Nemzetközi tornák sűrűjében:

:

Hirdetés

A Covid-világjárvány háttérbe szorulásával immár az utánpótlásban is lehetőség nyílik nemzetközi erőfelmérőkre. Hosszabb szünet után nyáron újra megrendezték a korosztályos Európa-bajnokságokat. Az ősszel indult új évadban pedig az ifjúságneveléssel foglalkozó műhelyek között is feléledtek az országhatárokon átívelő régi kapcsolatok vagy éppen újak is szövődtek, ahogy majd hozunk erre is példát a folytatásban. Seres Évával és Hollós Dániellel, a Soproni Darazsak Sportakadémia edzőivel beszélgettünk a nemzetközi visszatérésről.

Október és november kiemelten erős időszak a nemzetközi utánpótlás tornákat tekintve. A Soproni Darazsak Sportakadémia kadett és junior csapata ismét eljuthatott Rigába, ahol az Uljana Semjonova tornán vívtak hasznos mérkőzéseket. Emellett elindult a „BasketGirls X MEL” kezdeményezés, mely ezen két korosztály számára egy Közép-Európai Ligát takar.

Az elnevezés nem véletlenül lehet ismerős olvasóink számára, hiszen a korábban felnőtt profi csapatok részére kiírt MEL égisze rendezik a küzdelmeket. Mondani sem kell, hogy mennyire fontos a környező országok között a kapcsolattartás. Bármennyire is azt gondolnánk, hogy akár fundamentális különbségek is lehetnek, sok tekintetben nagyon hasonló kihívásokkal néznek szembe a sportágban dolgozók.

A „BasketGirls X MEL” küzdelmei során az U15-ös korcsoportban öt nemzet kilenc csapata méri össze az erejét, míg az U17-eseknél öt nemzet biztosan ott lesz a rajtnál, de a szervezők finn, bolgár és román résztvevőkkel is egyeztettek. A Közép-Európai Ligában a csoportmérkőzéseket két torna keretében rendezik ősszel, illetve télen. A négy legjobb pedig márciusban klasszikus Final4 alkalmával küzdhet meg a trófeáért.

A Közép-Európai Ligában a Soproni Darazsak Sportakadémia majd 2023. január 19. és 22. között az U15-ös mezőnyt látja vendégül a Novomatic Arénában. Ez a korosztály az első tornáját már teljesítette. Október közepén Pécsett mérték össze az erejüket a csapatok. Azt az erőfelmérőt Seres Éva tanítványai két győzelemmel és két vereséggel zárták.

A Covid előtt kapcsolatrendszerünknek köszönhetően sok tornán vettünk részt és sok tornát rendeztünk Sopronban is. Sajnos az utóbbi évben elmaradtak az ilyen jellegű nemzetközi mérkőzések. Most újra lehetőségünk nyílik megvívni ezeket, ami tapasztalatszerzésben, fejlődésben fontos a játékosoknak.

– hangsúlyozta lapunknak a Soproni Darazsak Sportakadémia kadett csapatának vezetőedzője.

„A pécsi torna volt az első olyan sorozat, amikor játékosaim a szüleiktől távol, idegen környezetben más országok kosárlabdázói ellen játszhattak. Fontosnak tartottam, hogy sportértéke mellett kulturális programra is legyen lehetőség. Ezért az egyik szabad délután, amikor városnézésre indultunk, csoportokra osztottuk a játékosokat, akiknek az volt a feladata, hogy a pécsi nevezetességről készítsenek kiselőadást, amit előadnak a többieknek. Engem is megleptek érdeklődésükkel és kiváló előadásaikkal” – mondta Seres Éva

Két mérkőzést megnyertünk és kettőt elveszítettünk a torna során. Örülök, hogy különböző országok kosárlabda kultúráival ismerkedhettünk meg. A torna során hullámzó teljesítményt nyújtottunk az eltérő stílust képviselő ellenfeleinkkel szemben. A sorozatterhelés megtapasztalása és annak kezelése az egyik leghasznosabb visszajelzése ezeknek a tornáknak, amit más körülmények között nem is lehet modellezni.

„Törekedtünk arra, hogy minden mozzanatból, apró dologból fejlődjünk. Ráadásul ennek a generációnak sok utazás elmaradt. Fontosnak tartottam odafigyelni olyan részletekre is, hogy miként viselkedjenek vagy például hogyan táplálkozzanak. Ezt is meg kell tanítanunk számukra. Nagyon szépen vették az akadályt a lányok.” – hangsúlyozta a soproni szakvezető.

A Soproni Darazsak Sportakadémia U15-ös csapata három győzelemmel és három vereséggel az 5. helyen zárt október végén Rigában.

„Ez egy nagy hagyományokkal rendelkező torna egy csodaszép városban, melyet a világhírű kosárlabdázóról Uljana Semjonováról neveztek el. A programot itt is városnézéssel kezdtük, hiszen ez is egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerkedjünk más nemzetek történelmével és szokásaival. A játékosok nagy örömmel készítettek fotókat a gyönyörű műemlékek előtt. Az is nagy hozadéka egy nemzetközi szereplésnek, hogy a fiatalok szembesülnek azzal, hogy milyen nagy jelentőséggel bír az idegen nyelv, különösen az angol ismerete, mely megkönnyíti számukra a más országokból érkező fiatalokkal való kapcsolatteremtést is. Ráadásul rá is kényszerülnek, hogy megszólaljanak angolul, melyet itthon általában elkerülnek. A torna során ezen a téren is előre léptek, és a végére már mosolyogva beszélgettek más csapatok játékosaival is.

A tornán idén is agresszív, kemény kosárlabdát ismerhettünk meg. Minden csapatban volt legalább két magas, erős testalkatú játékos, akik védése, különös tekintettel a kizárásokra, nagy fejtörést okozott számunkra, miután a hazai közegben ezzel kevésbé találkozunk. A játékvezetők is más felfogásban bíráskodtak, engedték a kemény játékot. Kezdetben nehezen alkalmazkodtunk, de a harmadik mérkőzéstől már lehetett érezni egy fordulatot. Összességében folyamatosan fejlődtünk és ha az ívét nézem, akkor rendben volt a torna. Az utolsó mérkőzésen extra teljesítményt nyújtottunk. Külön öröm, hogy utána szurkolhattunk az U17-esek döntőjén, akik megnyerték a tornát.” – idézte fel a rigai mérkőzéseket Seres Éva, majd hozzátette:

„Azzal összegezném az elmúlt heteket, hogy mind sport mind pedig a kultúra tekintetében rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak a játékosok”

A Soproni Darazsak Sportakadémia U17-es csapata értékes tornagyőzelmet aratott Rigában. Hollós Dániel tanítványai öt győzelemmel és egy vereséggel zártak.

„Régóta visszatérő vendégei vagyunk a rigai tornának. Az elmúlt években a Covid miatt elmaradt, de előtte mindig színvonalas meccseket játszottunk jó erőt képviselő ellenfelekkel. Ennek tudatában utaztunk el fiatal csapatommal, hogy megismerjük a régió kosárlabda kultúráját.” – kezdte visszatekintését Hollós Dániel.

„Kulturális feltöltődés után, ahol a lányoknak sikerült megmutatnunk Riga belváros szépségeit és az ország kultúráját belevetettük magunkat a tornába. Két magabiztos győzelemmel kezdtünk, egy észt rivális és a harmadik számú rigai gárda ellen. Az első nehezebb mérkőzést a Kassával vívtuk, ami hozzánk hasonló stílust képviselt a tornát. Az első félidőben magabiztos védekezéssel, jó támadójátékkal eredményesen játszottunk. A másodikban az ellenfél keményebben lépett fel. Ennek örültem, mert tudtunk egy más védekezés stílus ellen gyakorolni. Voltak hullámhölgyek, de tartottuk a kiharcolt eredményt.”

Nagyon komoly terhelést kaptak a résztvevők Lettországban. A torna második felében vívta az igazán nagy kihívást jelentő mérkőzéseket a soproni gárda a legerősebb hazai alakulatokkal szemben.

“A tornán látottak alapján a csoportkör utolsó napján jött velünk szembe a két legerősebb rigai csapat. Játékstílusban és fizikalitásban teljesen mást képviselt mindkét csapat, amihez nehezen alkalmazkodtunk, ha a támadás területét vesszük figyelembe. Védekezésünk megfelelő volt, mert kevés pontot kaptunk, nagy energiákat fektettünk e területre. Támadásban nem találtuk a megfelelő ritmust, amivel könnyű kosarakat szerezhettünk volna, emiatt az első mérkőzésen elszenvedtük első vereségünket a tornán. Második sorsdöntő mérkőzésen pár játékosom megfelelően alkalmazkodott a kialakult helyzetre és győzelemre vezette csapatunkat, és ezzel döntőbe kerülést is sikerült kivívunk.” – hangsúlyozta a soproniak vezetőedzője, majd hozzátette:

„A döntőben teljesen más játékot mutatott a csapatom, megfelelően alkalmazkodtunk a az ellenfél stílusához, és három negyedig jó ritmusban kosárlabdáztunk és a játékvezetés is magasabb szinten működött, ami azelőtt nem volt jellemző a tornán. Utolsó negyedben, ha nem is voltak megfelelőek a támadásaink, mentálisan nagyon erősek voltunk és sikerült megnyernünk a tornát. Komoly terhelést kapott a csapat – még akkor is, ha a döntőt leszámítva négyszer 8 percesek voltak a mérkőzések – és nagy örömünkre, nagyon jól reagáltak a lányok, ami a jövőbe tekintve bíztató lehet.

Rigában 2006-os és 2007-es játékosokkal szerepeltek a soproniak. A Közép-Európai Ligában november 17. és 20. között Kassán debütál Hollós Dániel csapata. Ott majd 2006-os játékosokat láthatnak a szurkolók.

Különböző szituációkban, különböző posztokon tudtuk próbálgatni a játékosokat Rigában és a későbbiekben is ez a cél. Fontos tapasztalatokat szereztünk. Ha a jövőben elmegyünk egy tornára vagy akár az országos döntőre, jó lesz arra visszagondolni, hogy mentálisan erősek voltunk ilyen szituációban. Ettől függetlenül nagyon sok hiba előjött Rigában, főleg koncentrációban. Hasznos ezzel szembesülni, hogy ne kövessék el ugyanezeket a későbbiekben a lányok. Az különösen fontos, hogy ez még a szezon elején megmutatkozott és lehet rajta dolgozni. Ami viszont mindenképpen előremutató, hogy ugyan erősebbek voltak az ellenfelek, de fizikálisan jól bírtuk a terhelést.

A soproni juniorok vezetőedzője is hangsúlyozta lapunknak, hogy az állandó meccsterhelés és az ezzel járó mentális, illetve fizikális kihívásokkal való szembesülés az egyik legértékesebb tapasztalata ezeknek a 3-4 napos tornáknak, illetve, hogy a játékosok megismerkednek különböző kosárlabda nemzetekkel és játékstílusokkal, amikhez gyorsan kell alkalmazkodni.

„Rigában három nap alatt hat mérkőzést játszottunk le, az ezekre való folyamatos felkészülés, monotonitás tűrés nagy kihívás volt, de a csapat jó része jól reagált rá. Ilyen téren is pozitív gondolatokokkal zártuk a tornát. Fontos, hogy nemzetközi szinten is fel tudjuk mérni, hogy ki hol tart. Európa különböző pontjairól érkeznek ellenfeleink ezekben a hetekben. Itthon a lányok már évek óta ugyanazon ellenfelekkel játszanak, nem csak nekünk edzőknek, hanem nekik is plusz löketet adhat, hogy más karakterű erős riválisokkal szemben próbálhatják ki magukat.” – összegzett Hollós Dániel.

Hirdetés