Hirdetés
USA

Nigéria ellen zárja felkészülési mérkőzései sorát az Egyesült Államok:

:

Hirdetés

Fotó: USA.Basketball

Vasárnapról hétfőre virradóra Nigériával vív felkészülési mérkőzést az Egyesült Államok válogatottja.

Finoman szólva sem indult jól az Egyesült Államok válogatottjának az idei olimpiai összetartás. Az All-Star gálán elszenvedett vereség is elég nagy visszhangot, aztán eljött péntek és a nagy rivális Ausztráliával szemben 70-67-re elveszített csata. A 2011-es európai turné óta ez az első válogatott program, amikor az amerikaiak egymást követő két meccset is elbuktak. Hármas vereség-sorozatuk 1998 óta nem volt. A nagy tornákat, tehát az igazi tétmeccseket tekintve pedig 1996 óta mindössze egyetlen vereségük van, még 2006-ból a brazíliai világbajnokság elődöntője.

Dawn Staley, szövetségi kapitány nem titkolta az ESPN összeállításában, hogy van egy kis nyomás a csapaton és némileg szokatlan érzés a két vereség, de ebből erőt meríthetnek. Diana Taurasi pedig arra világított rá ugyanitt, hogy ebből is látszik: soha nem volt és nem is lesz könnyű dolguk nemzetközi szinten. Bár kiemelkedően eredményesek, de azért keményen meg kell küzdeni. Mindkét megszólaló arra helyezte a hangsúlyt, hogy napról napra javulnak és például összjátékban már Ausztrália ellen előrébb léptek az All-Star gálához képest.

Nigéria szintén a címlapokra került, miután mindent megtett az Ogwumike-testvérek szerepeltetése érdekében, de ezen törekvéseiket a FIBA nem támogatta. Egyedül Erica Ogwumike fog pályára lépni, aki alanyi jogon nigériai státuszban van. A “honosított” pedig Elizabeth Williams lesz. Nigériai és USA a 2020-as olimpiai selejtezőn csapott össze legutóbb. Akkor Belgrádban 7 és fél perccel a vége előtt még 63-55-re Nigéria vezetett és nagy hajrával fordított Dawn Staley együttese.

Toronymagasan Nigéria a legerősebb afrikai válogatott, miután a játékosaik többsége az Egyesült Államokban vagy Európában tanult, illetve játszik. Atonye Nyingifa, Ifi Ibekwe, Adaora Elonu, Ezinne Kalu vagy Victoria Macaulay nevét sokan ismerhetik. Az amerikai keret nem változik, Diana Taurasi játékára nincs esély. A Sopron Basket együtteséhez érkező Napheesa Collier-t viszont láthatjuk. Ő Ausztrália ellen 15 percet töltött pályán az amerikai válogatottban, 1 lepattanót és 3 mezőnykísérletet rögzítettek a statisztikai lapjára.

Hirdetés