Hirdetés
Nagyvilág

Nigéria nyerte a 2023-as Afrika-bajnokságot:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Július 28. és augusztus 5. között Ruanda adott otthont a 2023-as Afrika-bajnokságnak. Nigéria sorozatban negyedik alkalommal ért fel a csúcsra. Ráadásul ismét veretlenül, így a 2015-ös bronzcsata óta megszakítás nélkül 24 sikernél tartanak.

Nigéria a szombati döntőben Szenegált múlta felül 84-74 arányban. A fordulatos találkozón szinte végig vezetett Nigéria, de nem tudták leszakítani riválisukat. Szenegál többször felzárkózott 10 pontos hátrányból. Az utolsó négy percben is megközelítették 71-67-re Nigériát. A győztes gárda legeredményesebbje a 16 pontos Ifunaya Okoro lett. Szenegál együtteséből a 19 egységig jutó Cierra Dillard-ot kell kiemelni.

Nigériát a tornán Rena Wakama edzőnő irányította. A női kosárlabda történetében először ünnepelhetett aranyérmet egy nemzeti csapat női szövetségi kapitánnyal az Afrika-bajnokságon.

A nigériai keretnek tagja volt Adenike Olawuyi, a Rátgéber Akadémia növendéke, az NKA Universitas PEAC játékosa. Két találkozón lépett pályára, a Kongói Demokratikus Köztársaság elleni csoportmeccsen, akkor 4 percet töltött a pályán és 1 mezőnykísérlete volt. A házigazda Ruanda elleni elődöntőben 2 percet kapott és szintén egy mezőnykísérlete volt.

Fotó: FIBA.Basketball

Papíron simának tűnik Nigéria útja a címvédésig, de voltak nehéz mérkőzéseik. A csoportkörben a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Egyiptomot kiütötték. Mozambik ellen azonban 10 pontos hátrányból felállva nyertek. Ennek köszönhetően jutottak egyenes ágon a négy közé. Az elődöntőben pedig a házigazdával kellett megküzdeniük. Szenegál a nehezebb utat választotta. A csoportban Ugandától kikaptak, így keresztjátékot kellett játszaniuk a négy közé jutásért. Azt 80-77-re megnyerték Kamerun ellen. Az elődöntőben pedig Malit verték 10 ponttal.

A bronzérmes Mali lett, miután a bronzcsatán 89-52-re átgázoltak az elfáradó, de így is erőn felül teljesítő Ruandán.

Az Afrika-bajnokság MVP-je Amy Okonkwo (Nigéria) lett, míg az All-Star ötösbe mellette Cierra Dillard (Szenegál), Jannon Otto (Uganda), Sika Kone (Mali) és Tamara Seda (Mozambik) került. Okonkwo 17.2 pontot és 8.2 lepattanót átlagolt a tornán.

Az Afrika-bajnokságról a két döntős, Nigéria és Szenegál kvalifikálta magát a februári olimpiai selejtezőre.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés