Hirdetés
Archivum

Nincs egyértelmû esélyese a spanyol szuperrangadónak:

:

Hirdetés

Az európai nõi kosárlabdázás egyik legnagyobb rangadójára kerül sor szombaton este. A spanyol pontvadászatban a Salamanca fogadja a Valenciát. Két, a bajnokságban és az EuroLigában egyaránt veretlen alakulat között soha nem volt ilyen minimális a különbség, így ember legyen a talpán, aki jósolni próbál.

El clásico következik a nõi kosárlabdázásban. A Salamanca és a Valencia összecsapása az „eredeti” Real Madrid-Barcelona el clásico-hoz fogható rivalizálást jelent. Idén ráadásul példa nélküli volt az átjárás az alakulatok között, így megjósolhatatlan a gyõztes kiléte. Egy biztos, gyakorlatilag elfogyott a Valenciának az az elõnye, amit az utóbbi években kivívtak maguknak.

A nyári holtszezonban a salamanca-i vezetõk ügyesen sakkoztak és Belinda Snell, Anna Montañana illetve Erika de Souza személyében megszerezték a nagy rivális három idõsödõ sztárját. Azért a Ros Casares Valenciánál sem voltak restek és a távozó Isma Cantó helyett szerzõdtették a kispadra Jordi Fernández-t, a Salamanca trénerét.

A Valdemoróval és Aguilar-ral is szakító Valencia sokáig úgy nézett ki, hogy akár el is veszítheti a dominanciáját, de végül Nuria Martínez (Bracco Greas), Edwige Lawson-Wade (Eliztur Ramla), Marta Fernández (Wisla Krakkó), Katie Douglas (Galatasaray), Linda Fröhlich (Good Angels Kassa), Rebekkah Brunson (Cras Basket Taranto) és Nicky Anosike (Targoviste) leigazolásával jelezték, továbbra is szeretnék megtartani elsõ helyüket. Ehhez azonban minden eddiginél keményebb hazai riválissal kell felvenniük a versenyt.

A Salamanca a pályafutása csúcsát már letudó nagy triójának köszönhetõen idén kiléphetett a kistestvér szerepbõl. Az évad elején gyorsan behúzták Valenciában a hispán Szuperkupát, majd a bajnokságban és az EuroLigában is hozták az összes meccsüket. Lucas Mondelo együttesének azonban nemcsak az újonnan érkezõ klasszisokban van az ereje, az idõközben a világ egyik legjobb centerévé elõlépõ Sancho Lyttle, illetve a helyi szupertehetség Alba Torrens is remekel idén. Mellettük pedig maradt a jól ismert alapcsapatukból Silvia Domínguez, Anke de Mondt és Marta Xargay is.

Ilyen változások mellett még az ügyeletes jövendõmondók is szakmát váltottak. A spanyol szövetség honlapján az elsõ osztály edzõit is megszólaltták a rangadóval kapcsolatban. Minimális volt az egyetértés, de mindenki hangsúlyozta, hogy a VB után 5(!) nappal játszott Szuperkupából nem lehet kiindulni és a hazai pálya miatt talán egy kicsit a Salamanca az esélyesebb. Egyébként minden megszólaló mást emelt ki. Nyilatkozott az el clásico-ról Jose Ignacio Hernandez, szövetségi kapitány és krakkói vezetõedzõ is. Szerinte, és neki hihetünk, elsõsorban a lepattanókon dõlhet el a csata, illetve abban, hogy a várható nagy rohanásban kinek az akarata érvényesül. Szombaton este nagyjából 20 óra magasságában kiderül, hogy mi döntött…

Hirdetés