Hirdetés
Archivum

Nincs egyértelmû favorit az USA-ban az egyetemi bajnoki címre:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdõdik a legnagyobb figyelmet élvezõ versengés a nõi kosárlabdát tekintve az Egyesült Államokban. Rajtol az NCAA Divíziós I-es országos bajnoksága a 64 csapatos fõtáblával. Több csapatnak is esélye lehet az országos bajnoki címre, miután hosszú évek óta elõször nincs egyértelmûen kiemelkedõ favorit.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Különleges egyetemi rájátszásra készülhetünk idén. Az elmúlt 10 évet tekintve hétszer volt olyan tavasz, hogy legalább egy veretlen csapat szerepelt a 64-es fõtáblán. Ezáltal egyértelmûen meg lehetett határozni, mely gárda vagy gárdák tekinthetõek esélyesnek. Ha lehet így fogalmazni, kiket kell legyõzni a bajnoki címért. A UConn mellett korábban a Tennessee és a Baylor együttesének is akadtak ilyen meghatározó futásai.

Az idei évadban viszont az látható, hogy az élcsapatok versenyfutását nézve óriási körbeverés alakult ki. Az AP hírügynökség beharangozója ötletesen összeszedte ezeket: Baylor a Stanford-tól szenvedte el egyetlen vereségét. A címvédõ Notre Dame kikapott a UConn és a North Carolina alakulatától, de eközben kétszer verték a Louisville-t. Azt a Louisville-t mely egyébként óriási bravúrt ért el a UConn ellen. A Mississippi State kikapott attól a Missouri-tól, mely némileg váratlan pofonba szaladt bele az Oregon gárdájával szemben. A sort még oldalakon át lehetne folytatni, de talán ez a rövid kis összegzés is jól szemlélteti az évad kiszámíthatatlanságát.

A 64 csapatos mezõny bemutatásakor már érintettük, hogy a fõtábla négy negyedét nézve ezúttal a régiókat Greensboro, Chicago, Portland és Albany székhelyekkel jelölték aki az NCAA munkatársai. Az elsõ helyen rangsorolt csapatok pedig a Baylor (31-1), a címvédõ Notre Dame (30-3), a Louisville (29-3) és a Mississippi State (30-2) lettek. Ebbõl az is kiderül, hogy 2006 óta elõször nem kapott a saját régiójában elsõ helyen történõ kiemelést a UConn. Ettõl függetlenül természetesen Geno Auriemma gárdáját is a favoritok közé kell sorolni. Katie Lou Samuelson az American Athletic Konferencia végjátékét kénytelen volt kihagyni sérülés miatt, de Napheesa Collier élete formájában játszva lépett elõ vezérré. Samuelson visszatérhet a rájátszásra. Vele kiegészülve elérheti sorrendben 12. alkalommal a Final Four-t a UConn.

Nézzük a további favoritokat. A Greensboro régió elsõ helyen rangsorolt alakulata a Baylor, akik belsõ posztokon két zseni Kalani Brown és Lauren Cox vezetésével dominálnak. Mivel az idei évben nagy elõrelépés volt náluk, hogy Chloe Jackson és Juicy Landrum kívülrõl tudta segíteni a társakat, így reális esélyük mutatkozik arra, hogy 2012 után ismét a legjobbak között legyenek. A címvédõ Notre Dame a chicagói régióban elsõ helyen jegyzett gárda. Még más csapatok elvakult szurkolói számára sem kérdés, hogy a mezõny legjobb szerkezetû, legmélyebb keretû alakulata a Notre Dame. Gyakorlatilag a teljes tavalyi bajnokcsapat visszatérhetett idén. Rutinosak, szervezettek és érezhetõen jó formában pattogtatnak. Ugyan két vereséget is gyûjtöttek, egyet a UConn-tól, egyet a North Carolinától, de eközben az utóbbi hetekben 96 pontot átlagolva nyertek sorozatban kilenc meccset. Felét ráadásul országosan is magasan rangsorolt gárdák ellen. Még a mindig maximalista Muffet McGraw edzõnõ is elismerte, hogy mind az öt kezdõje tudásának megfelelõ nagyszerû kosárlabdát játszik jelenleg.

A Portland-i régió elsõ helyen jegyzett gárdája az elmúlt két évben nagydöntõig jutó, igaz ott mindkétszer alulmaradó Mississippi State. Fennállásuk során elõször nyerték meg a SEC küzdelmeit. Összességében is jó formát mutatnak, amirõl a 30 gyõzelmük árulkodik. Nem lesz egyszerû dolguk, hiszen ebben a régióban második helyen rangsorolt gárda a Sabrina Ionescu vezette Oregon. Õket az AP beharangozója a mezõny legszórakoztatóbb kosárlabdát jegyzõ csapatának nevezte és ezzel nem is lehet vitatkozni. A Stanforddal futottak nagy versenyt a PAC 12 csatározásai alkalmával. Egyszer legyõzték már idén õket 40 ponttal, de aztán a Konferencia fináléját elveszítették. Az Albany Régióban elsõ helyen rangsorolt csapat a Louisville és a másodikon a UConn. A mindig zseniális Asia Durr köré épülõ Louisville egy brutálisan erõs gárdának tekinthetõ. Ugyan az ACC döntõjét elbukták csúnyán a Notre Dame együttesével szemben, de a tervek szerint az országos küzdelmekre Sam Fuehring és Arica Carter visszatérhet. Velük pedig lényegesen versenyképesebbek lesznek.

Pénteken az alábbiakban látható ágrajz szerint beindul az õrület. Aki szereti az egyetemi kosárlabdát, a következõ hetekben nem sokat fog aludni. Idén azonban minden jel arra utal, hogy érdemes lesz éjszakázni. A kiegyenlített mezõny extra csatákat ígér.

Ágrajz


 

Hirdetés