Hirdetés
Magyarország

Nincs feljebb – Fegyverneky Zsófiát és Gáspár Dávidot kérdezték a Sopron sikereiről:

:

Fotó: Márkus Boróka

Hirdetés

Hétfőn az M4 Sport Kosárlabda magazinjában a Sopron Basket idei sikereinek kulisszái mögé engedett bepillantást Fegyverneky Zsófia, csapatkapitány és Gáspár Dávid, vezetőedző.

A bajnoki döntő

A beszélgetés a szombaton véget ért bajnoki fináléval kezdődött, ahol 3-0-ra verte a Sopron Basket az Atomerőmű KSC Szekszárdot. Hat nappal az Euroliga siker után dobták fel a labdát a döntő első meccsén.

“Még erre nem volt példa és mi sem tudtunk felkészülni erre. Egy akkora eufória ült rá mindenkire, hogy napokig feladat volt, hogy visszaérkezzünk a jelenbe és a játékra, a magyar bajnoki döntőre tudjunk koncentrálni. Be kell ismerni, hogy ez napokig nem ment. Érződött ez az edzésmunkán és az első mérkőzésen is éreztem a lányokon, hogy nem tudtunk ráhangolódni arra a hőfokra, ahogy azt tettük az Euroliga döntőben.” – idézte fel a két finálé közötti időszakot Gáspár Dávid.

Fegyverneky Zsófiát pedig a harmadik mérkőzésről kérdezték, ahol Határ Bernadett kiválása ellenére nagy különbségű győzelmet aratott a Sopron.

“Betti elvesztése mentálisan volt nehéz dolog a csapatnak. Azt, hogy a pályán, különböző szituációkban hogy tudjuk őt pótolni, az edzéseken megpróbáltuk átbeszélni.” – mondta a csapatkapitány. “Most már Betti nélkül nincs Sopron Basket és mindenki tudta, hogy mekkora veszteség nekünk. Tisztában voltunk azzal, hogy mennyire komoly sérülést szenvedett. Ehhez hozzájött, hogy az Euroliga-siker után érkeztünk a döntőbe. Én is úgy éreztem, hogy nehéz volt a csapatnak magasról visszazökkennie a hétköznapokba. Ezen is túltettük magunkat. Az egész szezonban jellemző volt ránk, hogy rengeteg problémával küzdöttünk, de mindig megoldottuk őket. A harmadik mérklőzésen Betti miatt és azért, hogy ezt az érmet megszerezzük, pluszban beletett mindenki minden energiát, ami még maradt benne.”  – fogalmazott Fegyverneky Zsófia.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A finálé harmadik meccsén a félidőben 50-28-ra vezetett a Sopron és ez a magabiztos kezdés gyakorlatilag döntőnek is bizonyult.

“A szezon során már nem először fordult elő, hogy az első negyed jól sikerül. Volt egy olyan periódusa a szezonnak, ahol ennek ellentettje jellemzett minket. Ezen sokat dolgoztunk, sokat beszéltünk erről. Most e mögött csupán annyi állt, hogy annyira pörgött a csapat, annyira motivált volt, hogy másként nem is kezdődhetett volna a mérkőzés. Borzasztó jó volt látni, hogy mind védekezésben limitálni tudtuk a Szekszárd támadójátékát és támadásban is azoknak a szituációknak a kivitelezése, amikről beszéltünk, sokkal jobban sikerült. Voltak a védekezésben váltások, az agresszív védekezésre is jobban reagált a csapat, hatékonyan, ügyesen játszottuk ki az ebből adódó előnyöket.” – mondta Gáspár Dávid.

Fegyverneky Zsófiát arról is kérdezték, mi hajtja egy olyan szituációban, amikor Euroliga-győzelem után kellett felpörögnie egy bajnoki döntőre.

“Ennyi sok év alatt kialakult egy rutin, ami nem változik. Igaz ez a mérkőzésekre való felkészülésre, az edzésekre és arra, hogy miként élek. A regenerációban rengeteg olyan dolog van, ami mondjuk 10-15 éve nem volt, de most sokat segít. Azt tudom mondani, hogy szeretek kosarazni, szeretek edzésre járni, szeretem ezeket a meccseket. Könnyű benne, hogy azt csinálom, amit szeretek.” – hangsúlyozta a soproniak csapatkapitánya.

Az Euroliga-győzelem

Az Euroliga fináléjában 62-56-ra múlta felül a Sopron Basket a Fenerbahcét és ezzel első magyar csapatként elhódította a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját.

“Koncentrált, céltudatos volt a csapat és végig hittünk abban, hogy az a munka, amit elvégeztünk, be fog érni. Azt nyilván nem feltétlen gondoltuk, hogy az a trófea itt lesz, de megcsináltuk és rendkívül jó érzés.” – mondta Gáspár Dávid.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Fegyverneky Zsófiát eközben arról kérdezték, hogy miként kezelték az Euroliga döntőben a terhet.

“Mindenkinek új volt. Bár játszottunk már döntőt. Több játékosunk van a csapatban, aki ott volt azon a soproni Final4-on. Most úgy éreztem, hogy a döntőben nyugalom volt az egész csapaton. Pár mondat erejéig beszéltünk erről az öltözőben, hogy itt vagyunk a döntőben, 10000 ember előtt fogunk játszani és mi itt csak nyerhetünk. Mindenki megnyugodott és onnantól olyan állapotban játszottunk, hogy mindent felteszünk egy lapra és meglátjuk mi lesz. Játszottunk egy szinte tökéletes mérkőzést. Védekezésben mindenképpen. Magáért beszél, ilyen csapatot ennyi ponton tartottunk. Ez is volt a mérkőzés kulcsa. Emellett pedig csapatként játszottunk. Végig az volt az érzésem, bármi történik a pályán, mindig van rá válaszunk.” – hangsúlyozta a csapatkapitány, majd így folytatta:

“Itthon rendre találkozunk a fordítottjával. Nem titok, elvárás, hogy minden mérkőzést megnyerjünk. Itt megfordult ez a nyomás. Benne volt a mérkőzésben, hogy a Fenerbahce hazai pályán, saját közönsége előtt esetleg nagy különbséggel megver minket. Jól kezdtük a mérkőzést és utána el is hittük, hogy minden pozícióba van keresni valónk. A végén úgy mentünk bele, hogy hoztunk olyan döntéseket, amikből nem tudtak visszajönni.” – összegzett Fegyverneky Zsófia

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Sopron Basket csapatkapitánya hangsúlyozta, hogy “magyar csapat, magyar stábbal, sok magyar játékossal, fiatalokkal” ért fel a csúcsra, majd hozzátette, hogy mellettük még “olyan játékosokkal, akik kötődnek Sopronhoz, ha nem is magyarok, de úgy játszanak érte, mint ha magyarok lennének és olyan légiósokkal, akik mindent odaadnak, amilyük van.”

“Ad egy plusz töltetet, hogy ilyen közösség tudott nyerni és nem feltétlenül az, hogy fogtuk a világ összes azon a poszton éppen legjobbját, összevásároltuk őket. Nincs feljebb – nem tudom ennél jobban megfogalmazni.” – összegzett Fegyverneky Zsófia.

A jövő

Nincs feljebb – hangsúlyozta Fegyverneky Zsófia a beszélgetés korábbi szakaszában, de elmondta, hogy ez természetesen nem a búcsú ideje.

“Jövőre biztosan játszom még. Ettől függetlenül az Euroliga győzelem az, amit az ember az elején kitűz. Ha valaki kosárlabdázik akkor ez az a dolog, amiről az ember álmodik.” – mondta a csapatkapitány.

Gáspár Dávid edzői karrierje elején ért fel az eredményeket tekintve a csúcsra.

“Továbbra is fejlődni szeretnék és haladni a korral. Ha szabad így fogalmazni, még több sikert, még több győzelmet gyűjtenék és magamból, a csapatból szeretném kihozni a maximumot. Továbbra is motivált vagyok, vannak ambícióim. Ezeknek élek és dolgozom. Bízom benne, hogy fogunk tudni még beszélgetni hasonló sikerekről.” – összegzett a vezetőedző.

A teljes riport megtekinthető ITT

Hirdetés